Новий КПК заборонить родичам бути захисниками в суді

Ситуація
12 листопада 2012 о 12:59926 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Новий КПК заборонить родичам бути захисниками в суді
Наступного тижня в Україні набуде чинності Кримінальний процесуальний кодекс, який повністю змінює судову і слідчу процедуру в країні.



Фото з сайту mypleer.comФото з сайту mypleer.com


Однак зміни не торкнуться тих, хто був засуджений до прийняття кодексу, - йдеться на ТСН.

Згідно з новим КПК захисниками можуть стати тільки адвокати, зареєстровані в реєстрі, а досі в цей список можна було включати родичів і близьких.

До теми - Чим обернеться новий КПК

При цьому участь родичів в якості захисників у нових справах проти вже засуджених новий КПК робить неможливою.

- Я не хочу ні для кого прогнозувати ніяких нових справ. Але рекомендації Ради Європи (РЄ) полягають в наступному: адвокат, роль якого тепер зростає, повинен мати не тільки права, але й обов'язки - дотримання етики, наприклад. Адвокат отримує доступ до всіх матеріалів справи. І якщо він порушить свою адвокатську присягу або вимоги закону, то він може бути покараний рішенням органів адвокатського самоврядування. Ми прийняли саме такий порядок, він буде діяти, і це правильно", - зазначив Андрій Портнов, радник президента - керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента.

У КПК  також введено поняття "кримінальні провини", що передбачає два напрямки - декриміналізацію ряду статей Кримінального кодексу (КК) і криміналізацію низки статей Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП).

У варіанті закону про кримінальні проступки покарання за кримінальні провини не передбачає судимість. Людина, отримавши покарання, залишається несудимою, і на неї не поширюється конституційна заборона куди-небудь балотуватися. Ті статті КК, які переходять у закон про кримінальні проступки, тепер не будуть мати такого впливу на долю людини.

До теми - У Полтаві омбудсмен Лутковська оцінила новий КПК

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter