У Полтаві камери дарувати дільницям не збираються

Вибори 2012
Валентина Зайченко16 листопада 2012 о 09:001063 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві камери дарувати дільницям не збираються
Відеокамери вартістю 1 мільярд гривень, встановлені до виборів по усій країні, і досі залишаються на дільницях.
Проте, якщо раніше їх обіцяли залишити установам у подарунок, то нині мова про це уже не йде.



Фото зі сайту ria.ruФото зі сайту ria.ru





Залиште хоча б ноутбуки!

Восени Микола Азаров, Прем’єр-міністр  говорив, що після виборів камери будуть використовувати для підвищення громадського порядку на вулицях населених пунктів.

Володимир Литвин, спікер Верховної Ради, на своїй сторінці у Facebook  напередодні виборів обіцяв, що  камери передадуть школам.

– Прийнято рішення залишити відеокамери в школах для відеоспостереження і використовувати інші технічні можливості для забезпечення доступу до Інтернету, – зазначив спікер.

Нагадуємо, що спочатку грандіозний проект на мільярд «Веб-вибори 2012» у Полтаві не працював

Самі ж керівники шкіл не проти такого щедрого подарунку, хоча й очікують, що його таки заберуть.

– Техніка зажди знадобиться в навчальному процесі, – говорить директор полтавської гімназії №33, на території якої була виборча дільниця, Наталія Кікоть. – Хотілося б, щоб ноутбуки залишилися школі, бо вони потрібні. А от щодо камер, то поки не знаємо, як їх застосовувати, нам їх ніхто не обіцяв передати і ми з цього приводу просто не думали. Але застосування можна було б знайти. Документа про передачу нам камер і ноутбуків ніякого не було.

Про те, що камери та ноутбуки подарують навчальним закладам нічого не знає і директор школи №4 Ірина Полтавець.

– Про те, що обладнання нам залишиться, мова поки не йшла. В принципі, якщо б нам залишили ноутбуки, я б була не проти. Для школи таке обладнання буде у нагоді, – розповідає Ірина Полтавець.

Зображення й камери уже вимкнуті

Нині, майже через півмісяця після доленосного для України 28 жовтня, на сайті vybory2012.gov.ua, відео вже не переглянеш.

– Трансляцію відеозображення з приміщень для голосування звичайних виборчих дільниць завершено, – попереджають відвідувачів ресурсу.

Як розповіла голова Терешківської виборчої комісії Лариса Сердюк, камери вимкнули одразу після виборів.

– Нам зателефонували і дали команду вимкнути камери. Ми так і зробили. Зараз вони знаходяться на дільниці так, як були закріплені, а ноутбуки – в металевих ящиках. Їх ніхто не чіпає, – говорить Лариса Сердюк.

Коли ж саме камери демонтують наразі ніхто не знає.

– Забезпечення виборчих дільниць обладнанням для відеоспостереження проводилося централізовано по всій Україні, на державне замовлення. Тому й питання демонтажу буде вирішуватись централізовано,  коментує в. о. заступника директора Полтавської філії з маркетингу та продажу послуг Тетяна Костєва Полтавської філії ПАТ «Укртелеком».

На даний час остаточного рішення про демонтаж ПАК на виборчих дільницях немає. Фахівці Полтавської, як і інших філій, розпочнуть роботи після письмового розпорядження Апарату управління ПАТ «Укртелеком».

Поки що, за словами працівників дільниць, до них заходили представники районних рад у Полтаві перевіряти, чи висять камери. Але про долю самих відеокомплектів поки сказати ніхто не береться.

За словами керуючого справами  Октябрської  районної ради у місті Полтава Олександра Міщенка, доки офіційної вказівки знімати камери з дільниць не було.

– Ще немає ніякої інформації. Поки що камери повинні стояти на місцях так, як вони закріплені. Ми ніяких дій не проводили. З Києва повинно бути офіційне розпорядження для області, а область вже потім повідомить нас, – розповідає Олександр Міщенко.

Фото зі сайту cit.uaФото зі сайту cit.ua

Доступу до ноутбуків на дільницях не мають

– Поки вибори були, робота кипіла – перевіряли камери, чи працюють, а тепер ніхто не приходить. Тільки на другий день приїхав представник з Київського райвиконкому, пояснив, що треба чекати, поки бригада з Укртелекому приїде з власним обладнанням і зніме їх. Ноутбук у сейфі, його відкривав лише голова виборчої дільниці.   – розповідає Людмила Олександрівна, керівник бібліотеки-філіалу № 7, на території якої знаходилася дільниця. – Коли бригада з Укртелекому вішала їх, у нас ніякої допомоги не просила. Усе з собою привезли. Тоді обіцяли, що поміняють електророзетки, але так і не поміняли. Кажуть, ніби у школах залишать відеокамери. Якби можна було залишити і у нас у бібліотеці ,бо уже старий комп’ютер, а роботи на ньому багато, наприклад, готувати акти списання літератури.

До теми - Проект «Веб-вибори 2012» по-полтавськи: ноги, кубики та ніяких черг (відео)

Відеокамери знімуть після перевиборів

Раніше обіцяли, що відеокамери провисять до 11 листопада.

Нової дати, коли знімуть камери, наразі невідомо. Говорити про це чиновники не хочуть – мовляв, не на часі, адже в Україні у ряді проблемних округів можливі перевибори. І хоча Полтавщини у цьому переліку немає, апаратура висітиме, поки по усій Україні її не почнуть знімати централізовано.

Валентина Пустовіт та Тетяна Цирульник

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter