У полтавській школі дощі йдуть у коридорі та в класах

Фото
Ніна Король22 листопада 2012 о 17:062025 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У полтавській школі дощі йдуть у коридорі та в класах
Під час негоди у гімназії №13 Полтави вода крапає зі стелі у чотирьох класах, коридорі та лаборантській, підтікає в спортзалі, їдальні, бібліотеці.












Під час уроків дощить на зошити учнів. Відремонтувати дірявий дах обіцяють наступного року, якщо будуть гроші.

На стелі школи й у зошитах школярів – пам’ять про дощі

Коли у жовтні та листопаді йшли дощі, потьоки залишались тижнями, їх помітно досі. Вода крапала на учнів, які вчаться на 4-му поверсі. Серед коридору стояли відра, а техперсонал постійно протирав мокру підлогу протягом дня.

Про це розповіли діти та батьки учнів школи.

– Ми зібрались із батьками й пішли до директора, щоб щось нарешті робили у гімназії з дахом, адже наші  діти вчаться у тих класах, де тече дах. Попереду зима, а раптом він обвалиться від снігу та дощу, – каже мама 5-класника. – Директор нам відповів, що про ситуацію знає, але більше 300 тисяч гривень узяти ніде. Сказав, що в управлінні освіти знають про цю біду. Депутати приходили перед виборами, але ситуація якою була, такою і залишається.

Директор запевняє, що дах не впаде на голови

– Ми і фотографували, і в річних звітах подавали інформацію про дірявий дах до управління освіти, – каже Надія Коваль, заступник директора гімназії. – Школі минулого року відремонтували за кошти управління освіти старі з гнилими трубами туалети на всіх чотирьох поверхах. Поміняли там вікна, сантехніку.

Як додає заступник директора, до минулого року протікав спортзал, у школі постійно боялись дощів. Виручали відра, чоловіки-співробітники самотужки латали дах як могли шматками, смолили його, але стара покрівля все одно протікала то там, то в іншому місці.

– Дах не впаде на голови, – запевняє директор гімназії Іван Гончаренко. – Бо щоб він обвалився, потрібно багато років. Тобто перекривати треба, але заспокою батьків і дітей, що підтікання даху життю учнів не загрожує.

Будівлі школи 2013 року виповниться 40 років. Повністю покрівля закладу за ці роки не мінялась, лише частинами .




– Коли 1998 року очолив школу, три роки підряд нам міняли покрівлю, але поетапно: один рік – одну частину, в інші роки – наступні частини даху, – говорить директор. – Та частина, що латалась першою, нині протікає. Але оскільки дах такої конструкції, яких багато в Радянському Союзі у закладах освіти, горизонтальний, то сніг і дощ затримуються, тоді у щілини, які з роками утворюються на бітумній покрівлі, затікає вода.

Стік на кожній частині даху є у вигляді отвору, куди по трубі стікає вода. Але так швидко стік не справляється, за великого дощу чи танення снігу волога потрапляє через  стелю в будівлю школи.

Як каже Іван Дмитрович, горизонтальний дах неможливо власними силами латати. Бітум піднімається, утворюються шпарини та бугри, у які й потрапляє волога.

– Міняти варто покрівлю повністю, – додає керівник гімназії. – В ідеалі – зробити двоскатний дах, тоді вся волога стікатиме без проблем із покрівлі, не затримуватиметься. Але на це потрібна проектна документація, та й грошей піде набагато більше.

У інших містах України така ситуація з дахом також не рідкість, знає Іван Дмитрович. Колега із Кривого Рогу розповідав Гончаренку про аналогічну проблему в школі.

Як зазначає директор закладу Іван Гончаренко, у рейтингу за успішністю, результатами олімпіад школа посідає перше місце у Полтаві кілька років поспіль. При цьому вона лише цього року отримала статус гімназії.

Гімназію внесли до списку на першочерговий ремонт

– 2011 року був зроблений ремонт покрівлі гімназії № 13 (площа – близько 500 м2), вартість якого склала 50  тисяч гривень. Гімназія № 13 внесена у перелік закладів, які потребують першочергових ремонтів 2013 року, – ідеться у відповіді з міського управління освіти на офіційний запит журналіста.

До теми

У Семенівському районі 2009 року обвалився дах у спортзалі. Добре, що було літо, тому ніхто не постраждав. Але до зими діти вчились у холодній школі: через діру тепло з приміщень виходило назовні. У холоди учнів возили в інші школи району, доки бригада відновлювала дах.

До речі, полтавські школярі зможуть пройти ЗНО онлайн.



Відомий графік проведення ЗНО.

Довідка «Кола»

На капітальний ремонт навчальних закладів Полтави 2011 року виділено 1 мільйон 810 тисяч гривень.

2012 року на капітальний та поточний (аварійний) ремонт виділено 3 мільйони 804 тисячі 600 гривень.

Розподіл видатків на утримання закладів здійснюється на підставі встановленого Міністерством фінансів нормативу витрат на одного учня (вихованця) на відповідний рік та кількості учнів (вихованців) кожного навчального  закладу. Кошти, які виділяються з міського бюджету, спрямовані на проведення суттєвих (першочергових, аварійних) ремонтних робіт, за поданням керівників навчальних закладів, та на  виконання приписів СЕС.

До теми: Олександр Мамай розповів педагогам про розмноження.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter