Нацменшини Полтавщини зійшлися у міжкультурному діалозі (фото)

Дозвілля
Ольга Матвієнко23 листопада 2012 о 18:451769 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Нацменшини Полтавщини зійшлися у міжкультурному діалозі (фото)
Представники осередків національних меншин Полтави та області преставили культуру свого народу на міжкультурному форумі "Дорога до храму душі", який цьогоріч пройшов у місті під знаменами Всесвітнього дня толерантності.



На сцені Полтавського обласного театру імені М. В. Гоголя промайнули пісні та танці, які репрезентували публіці традиції польського, вірменськогор, еврейського, грузинського, українського, таджицького народів. Яскраво прикрасив сцену колектив циганської общини міста.

- Важко переоцінити значення такого заходу, - зазначив Артур Овакімян, голова Полтавської обласної общини вірмен. - Сьогодні як ніколи до речі міжнаціональна, міжконфесійна, міжрасова терпимість, бо з роками розумієш, що люди однакові, до якої б раси вони не належали. А взаємопов`язаність культур, націй, канонів, традиції, як правило, збагачує культутру, поєднує. Тому я безмежно радий, що сьогодні саме в Полтаві проводять такий захід.

Представники нацменшин, які зібралися в залі, зазначають, що останнім часом спостерігається тенденція до налагодження справжнього діалогу між українцями та громадами інших етносів. зазначають, що цьому, зокрема, сприяє і місцева влада.

- Останнім часом ми багато добилися своєю общиною, - говорить Юлія Жорник, представник релдігіоєної общини прогресивного іудаїзму. - Стосовно саме єврейської общини, то зараз нас запрошують до участі в круглих столах. Дуже приємно бути присутніми на цьому святі, бо це показує толерантне ставлення до нас, до всього еврейського населення області і України в цілому. Сподіааємося, що це не останній захід, на який нас запросили і ми й н6адалі будемо проводити спільні заходи та акції.



Зібралася на святі і молодь, студенти полтавських вишів. За словами організаторів, саме за молодим поколінням майбутнє українського толерантного суспільства, саме воно несе зерня порозуміння і терпимості до інших культур та віросповідань. Форум міжкультурного діалогу "Дорога до храму душі" - не єдиний захід на Полтавщині, який проводять з метою міжнаціонального порозуміння етносів, які проживають в області, та полтавців. Традиційним стало відзначення важливих для того чи іншого народу свята, вшанування видатних представників національностей. Діють в області і літературно-меморіальні музей письменників, які представляють літературу і культуру різних народів: музей грузинського поета Давида Гурамішвілі у Миргороді, російського письменника Володимира Короленка у Полтаві, угорського поета Мате Залки у Біликах Кобеляцького району.

У концерті взяли участь як колективи общин, так і полтавські народні танцювальні студії. Прикрасив форум виступ Заслуженої артистки України, Заслуженої діячки мистецтв Польщі Ірени Захарко.

Також у Полтаві виготовляли свиток толерантності

Довідка "Кола": Міжнародний день толерантності — відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

У Полтавскій області проживають представники 100 національностей, середе який найчисельніші російська, вірменська, єврейська, білоруська та молдавська діаспори.