Факти та міфи, які полтавцям слід знати про ВІЛ/СНІД

Статті
4 грудня 2012 о 13:237436 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Факти та міфи, які полтавцям слід знати про ВІЛ/СНІД
ВІЛ/СНІД давно вже косить полтавців, проте про цю хворобу ще й досі ходять міфи.
Історії з життя, чим страшний ВІЛ та як виявити цю інфекцію, читайте в наступній публікації. фотоз сайту obozrevatel.comфотоз сайту obozrevatel.com ВІЛ та СНІД - у чому ріниця ВІЛ-інфекція сьогодні вже перекинулася на соціально благополучних людей. Людина напевно не знає, хто носить цей вірус у своєму організмі. Зрозуміти про хворобу не можна й по зовнішньому вигляду. До того ж люди часто самі не здогадуються про існування вірусу імунодефіциту в собі. Читайте також: Полтавці розповіли, як ставляться до ВІЛ-інфікованих (опитування) ВІЛ-інфекція – хвороба, спричинена ВІЛ - має 4 стадії: Перша стадія – вірус проникає в організм людини і поки імунна система не зреагувала, починає швидко розмножуватися. Друга стадія – імунна система активно бореться з ВІЛ. Третя стадія – самопочуття ще нормальне, але починаються збої. Імунна система вже не може виробляти достатню кількість клітин-захисників. Ці стадії можуть тривати від 3 до 15 років. Четверта стадія – СНІД – розвивається, коли кількість захисних клітин досягає критично низького рівня (у середньому триває 1-3 роки і, якщо вчасно не почати лікування, людина помирає). На Полтавщині на ВІЛ/СНІД хворіє 4,5 тисячі людей На Полтавщині з моменту появи ВІЛ-інфекції і на сьогодні зареєстрували 4436 випадків ВІЛ, з них хворих на СНІД – 1328. 696 людей померло від захворювань, зумовлених СНІДом. Цього року лікарі вже виявили 380 випадків ВІЛ-інфекції, 225 хворих на СНІД та зареєстрували 119 смертей від СНІДу. Проте, аби побачити більш рельну картину, лікарі радять помножити офіційні цифри статистики на 5.

З 2009 року на Полтавщині домінуючим шляхом передачі став незахищений статевий контакт. 48% усіх хворих інфікувалися таким чином. 36% ВІЛ отримали через голку при вживанні наркотиків та 16% - від матері.

ВІЛ-інфекцію можна виявити  через півроку

Дізнатися про хворобу можна лише після обстеження в лабораторії. Проте відразу після зараження аналізи не зможуть підтвердити наявність вірусу. Після інфікування й до виявлення ВІЛ  може пройти до 6 місяців. Саме через півроку після небезпечного контакту результат тесту буде найточнішим. Де в Полтаві можна безкоштовно обстежитися на ВІЛ У Полтаві безкоштовно обстежитися на ВІЛ/СНІД та отримати консультацію лікаря-психолога можна у двох кабінетах довіри. Один з них працює при обласному Центрі профілактики та боротьби зі СНІДом (пров. Госпітальний, 5), а інший – Студентській поліклініці 4-ої міської клінічної лікарні (вул. Калініна, 36). - На сьогодні ми можемо обстежити як швидким експрес-тестом (10-20 хвилин) так і за допомогою лабораторного імуноферментного аналізу (ІФА ), результат якого буде відомий через кілька діб, - говорить Катерина Михайлова, лікар-епідеміолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом. фото з сайту fond-mangust.orgфото з сайту fond-mangust.org Подібні кабінети відкрили і у районних центрах Полтавщини.У Полтавській області працює 28 кабінетів довіри та 8 лабораторій. Також звернутися для експрес-тестування можна і в громадські організації, які вже потім у разі необхідності направляють на додаткове обстеження. Зробити обстеження можна й анонімно, не називаючи свого прізвища. А інформація про результат аналізу є конфіденційною. Якщо людина старша 15 років, діагноз повідомлять лише їй. До теми: Лікарі Полтавщини розголошують ВІЛ-статус пацієнтів: історії з життя Довіряй, але перевіряй - Важливо сьогодні боятися не самої ВІЛ-інфекції, а того, що ми довіряємо. Довіряємо нашим партнерам, а нічого нікого не питаємо, - говорить Ганна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом. Читайте також: У Полтаві на ВІЛ/СНІД обстежуються частіше жінки, а інфікованих більше чоловіків Якщо один з партнерів пройшов обстеження і отримав негативний результат, то він думає, що і його половинці нічого боятися. Але це не так. За словами Ганни Кузьменко, є такі пари, які живуть разом 6 років, і один з партнерів має статус ВІЛ, а інший – ні. Щоб інфікуватися ВІЛ, вистачить трьох умов одночасно: 1. прямий контакт здорової і ВІЛ-інфікованої людини 2. достатня кількість ВІЛ-інфікованої рідини, яка потрапила в кровоток або на слизові оболонки здорової людини 3. достатня кількість вірусу в достатній кількості рідини інфікованої людини В інших випадках – зараження малоймовірне. - Саме оця «вірусна нагрузка» часто не виконується. Достатня кількість вірусу часто буває тоді, коли людина вже хворіє, як правило, на кінцевій стадії. Коли протікає безсимптомний період і організм ще може контролювати розповсюдження вірусу, ВІЛ може й не передаватися, - говорить Ганна Кузьменко. – У нас таких пар дуже багато.

Жінки більше ризикують інфікуватися

При незахищеному статевому акті інфікуватися можуть обидва партнери. Але більше ризику захворіти мають жінки. Пояснюється це  анатомічними особливостями, коли сперма, що потрапляє в піхву, містить велику кількість вірусів. Кого обов’язково перевіряють на ВІЛ Відповідно до законодавства обов’язково на ВІЛ обстежують донорську кров. Також вагітних направляють на дослідження,  але вони можуть відмовитися від цього. Інші катеорії здати кров на аналіз ніхто не може змусити. Позитивний результат на ВІЛ може бути хибним У лікарській практиці трапляються випадки, коли перший аналіз на ВІЛ дає позитивний результат, проте  повторно це  потім не підтверджується. Таку реакцію може  викликати ряд факторів, які послаблюють імунітет людини.  Це і онкозахворювання, різні гепатити, грип тощо. Дуже часто вагітність провокує хибний позитивний результат. За словами Ганни Кузьменко, це важливо знати майбутнім мамам та їхнім родинам, аби завчасно не хвилюватися.

Ганна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДомГанна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом - Був випадок, коли вагітну з жіночої консультації направили на обстеження щодо ВІЛ через невизначений перший результат. Коли вона прийшла разом з чоловіком, він подумав, не дочекавшись кінцевого результату аналізів, що в неї дійсно є інфекція,  Коли я почала пояснювати, що у жінки може бути такий результат через вагітність, він не хотів це слухати. А на момент коли отримали негативний результат повторного дослідження, чоловік вже покинув родину, - розповідає Ганна Кузьменко. До теми: Полтавець з ВІЛ-інфекцією живе звичайним життям, має родину та плани на майбутнє Найбільші міфи про ВІЛ/СНІД Міф №1: Інфікуватися ВІЛ можна через слину, піт, чи сльози. Щоб заразитися ВІЛ потрібно 3 літри слини, ціла ванна поту та басейн сліз. Міф №2: ВІЛ передається через рукостискання або обійми. Міф №3: ВІЛ передається через рушник, постільну білизну та одяг. Міф №4: ВІЛ можна інфікуватися в басейні, сауні та ванній. Це неможливо:  ВІЛ– вірус нестійкий у зовнішньому середовищі. Міф №5: ВІЛ переносять комарі. ВІЛ може жити і розмножуватися лише в людському організмі. До того ж на носику комара не може вміститися достатня для інфікування кількість вірусу. Міф №6: ВІЛ передається через презервативи та гумові рукавички. Говорять, що через пори латексу може проникати вірус ВІЛ. Проте, вірус імунодефіциту живе лише в рідині. І щоб заразитися, латекс повинен пропустити достатню кількість рідини з ВІЛ-інфекцією. Міф №7: є певні народності, які не можуть заразитися ВІЛ-інфекцією. Вірус імунодефіциту може вражати клітини будь-якої людини, незалежно від кольору шкіри. Міф №8: Інфікована дитина може вкусити здорову та заразити її. За всю історію вірусу імунодефіциту не зафіксували жодного випадку зараження таким шляхом. Дитина з ВІЛ безпечна У Полтавській області 47 дітей зі статусом ВІЛ ходять до навчальних закладів і є безпечними для їхніх однолітків. Боятися інфікування можна лише, коли дитина до крові покусає іншу. До того ж, аби це відбулося, потрібно цілих 3 літри слини. - Нам боятися нічого, у нас всі дітки на антиретровірусній терапії. Прийом препаратів знижує кількість вірусу в крові, тому мінімізує передачу вірусу, навіть якщо й був якийсь укус. Такі діти безпечні, - говорить Катерина Михайлова, лікар-епідеміолог.

Катерина Михайлова, лікар-епідеміолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДомКатерина Михайлова, лікар-епідеміолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Читайте також: ВІЛ-інфікованих полтавських дітей усиновлюють іноземці Скептикам: Зараз набуває популярності переконання, що СНІД – це афера тисячоліття, а ВІЛ - безпечний. Люди в соціальних мережах закликають не вірити у ВІЛ-інфекцію та відмовляються від лікування. Ганна Кузьменко, практичний психолог обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом, за свою роботу бачила тисячі людей з ВІЛ/СНІДом. Вона може переказати цілі життєві історії, бо за кожним прізвищем з її журналу – доля.  У її практиці були хворі, які після виявлення інфекції відмовлялися лікуватися, дехто з них потім повертався й після курсу знову зникав. У всіх цих випадках на них чекала смерть. Ігнорувати свою хворобу та відмовлятися від лікування – вибір кожного. Але при цьому піддавати ризику інфікування інших – справжній злочин. А про те, що ВІЛ безпечний, рано чи пізно змушує передумати СНІД.

фото з сайту uznews.netфото з сайту uznews.net Дещо з історії ВІЛ/СНІДу: 1978 рік – кілька пацієнтів у США і Швеції звертаються з симптомами хвороби, яку в майбутньому назвуть ВІЛ-інфекція. 1982 рік – з’являється термін СНІД. 1983 рік - Люк Монтан’є у Парижі вперше виділив вірус імунодефіциту людини. 1985 рік – вчені з’ясували, що ВІЛ передається через кров, сперму, вагінальний секрет та материнське молоко. З’явилися перші тести на СНІД. 1990 рік – лікарі зафіксували перший випадок ВІЛ-інфекції на Полтавщині. 24-річна жінка інфікувалася через статеві зв’язки із жителем Конго, які вона мала з ним з 1987 року.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter