Поради полтавцям, як не стати жертвами афер з банківськими картками

Ситуація
4 грудня 2012 о 16:252666 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Поради полтавцям, як не стати жертвами афер з банківськими картками
Все більше людей, які намагаються щось продати по оголошенню, ведуться на пастки шахраїв.
Довірливі полтавці заради підзаробітку в результаті втрачають свої ж гроші. Аферисти, під приводом купівлі, виманюють у людей всі необхідні дані, нібито для того, щоб  покласти кошти на їх банківські картки. Натомість же – знімають гроші у своїх «продавців».

Фото з сайту podiyi.comФото з сайту podiyi.com

У міліції стверджують, що останнім часом у Полтавській області кожного дня трапляється по кілька випадків шахрайства. Якщо минулого року зареєстровано 618, то в поточному вже  близько 650. Одним з найпопулярніших став вид шахрайства, коли люди розміщують свої оголошення про продаж чого-небудь в Інтернеті. Невідомі покупці, які нібито бажають придбати товар, просять по телефону прокоментувати їхні дані та номери банківських карток. І в результаті, замість того, щоб перерахувати, навпаки, знімають гроші.

Стаючи жертвами таких афер, полтавці в основному втрачають від 500 до 2 тисяч гривень. Але іноді суми втрат бувають і більшими.

Молода мама хотіла продати комп’ютер, а в результаті втратила більше 12 тисяч гривень, які отримала на дитину

-  Я намагалась продати комп’ютер через Інтернет-магазин, – розповіла 30-річна полтавка Анна. –  Подала своє оголошення. Через певний час мені зателефонував якийсь чоловік, сказав, що його влаштовує товар та ціна. Але при цьому зазначив, що він не з Полтави, тому йому зручніше перерахувати гроші на картку. Я йому продиктували номер картки та номер телефону, на який вона зареєстрована. Через кілька годин мені зателефонували нібито з банку. Я добре пам’ятаю, що з телефону чулась реклама цієї банківської установи. Мабуть, для того, аби в мене викликати більше довіри. Ця людина сказала, що нібито мій покупець відправив на картку гроші, але щось зависло і вони чомусь не дійшли. Тож потрібні додаткові дані.

Повіривши у це, полтавка надала свої додаткові дані з банківської кратки. І в результаті замість отримання прибутку,  з її картки зняли більше 12 тисяч гривень, які вона отримала на дитину.

35-річний житель обласного центру в такий же спосіб хотів продати тону меду за 30 тисяч, а в результаті його ошукали майже на 4 тисячі гривень. Цей чоловік теж продиктував незнайомцю свої особисті дані.

У міліції стверджують, що затримати зловмисників можна, а от повернути гроші  ошуканим – фактично нереально.

- Ми шахраїв затримуємо, але людям ще потрібно повернути втрачені гроші, - говорить майор Олександр Дудка, заступник начальника Київського РВ – начальник кримінальної міліції.

Олександр Дудка, заступник начальника Київського РВ – начальник кримінальної міліції.Олександр Дудка, заступник начальника Київського РВ – начальник кримінальної міліції. – Та, як показує практика, зробити це фактично нереально. Шахраї все передбачають, тож все своє майно переписують на рідних, самі ж виходять «голими та босими». І тоді, за рішенням суду, у них виходить немає що відбирати.

Полтавці зазвичай стають жертвами іногородніх аферистів

– Останнім часом лише у Київському районі міста зареєстровано близько 20 подібних афер, - продовжує Олександр Петрович. – І за перевіркою міліції Київського району Полтави, кошти з банківських карток полтавців  знімали за межами області. Шахраї для власної безпеки обирають собі за жертв осіб з інших міст. Відповідно до чинного законодавства,  ми направили такі справи для подальшого розслідування  у правоохоронні органи населених пунктів, з яких знімали гроші. Так у липні багато таких справ направили до Луганської області. Ми знаємо, наші колеги з цієї області затримали цілу групу шахраїв і притягли їх до кримінальної відповідальності. По кожній справі ведеться досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого статтею 190 Кримінального кодексу України (шахрайство).

До теми - У Полтаві квартиранти вкрали у господарки житла 16 тисяч гривень

Як уберегтись від таких шахраїв, запитали у працівників банківської установи

- Усіх своїх клієнтів, коли видаємо їм карту, ми попереджуємо, що передача реквізитів карти 3 обличчю  у принципі заборонена, - пояснив працівник одного з  місцевих банків. – Мається на увазі номер карти, а пін-код ми взагалі прохаємо клієнтів зберігати в іншому від картки місці. Це елементарні методи безпеки. Даючи іншим особам номер своєї  картки, людина потенційно сама  наражається на небезпеку. Номер картки – це один з тих реквізитів, який дає змогу зловмисникам доступ до ваших грошей. Адже шахраї технічно ідуть на крок вперед від пересічної людини. Номер картки, пін-код та фізична наявність картки – це ті три реквізити, які несуть потенційну небезпеку. Чим більше інформації, тим легше аферистам заволодіти вашими грошима. А коли на карті є ще і  номер мобільного телефону, то їх шанси збільшуються десь вполовину. Адже за допомогою такого номеру, вони можуть вийти на банк, сказати, що втратили карточку, продиктувати номер телефону і так далі. Або, навпаки,  можуть самі подзвонити клієнту, представитись працівником банку та виманити додаткову інформацію. Говоритимуть, що у вас в базі був такий номер, а нам, щоб його замінити потрібно, щоб ви назвали дівоче прізвище матері. Клієнт думатиме, що номер картки називають, значить дійсно з банку, і видасть ще інформацію, яку шахрай потім, зателефонувавши до банку, використає на свою користь.

Тож аби не стати жертвою таких афер, і в міліції, і в банку, рекомендують бути менш довірливими і розраховуватись в таких ситуаціях лише при зустрічі.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter