Кращі населені пункти Полтавщини, яким держава обіцяла 755 тисяч, досі не отримали їх

Новини
Надія Труш11 грудня 2012 о 13:501146 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Кращі населені пункти Полтавщини, яким держава обіцяла 755 тисяч, досі не отримали їх
«Коло» перевіряло, як розпорядилися фондовими коштами населені пункти, де місцеве самоврядування відзначили на Всеукраїнському рівні у конкурсі однойменних проектів та програм розвитку.


фото з сайту nads.gov.uaфото з сайту nads.gov.ua

Не усі населені пункти реалізували свої програми, на які у березні цього року держава виділила 755 тисяч гривень. Причина - затримка проплати фондових коштів.

У Грабарівці досі не встановили сонячні модулі замість ліхтарів


Грабарівська сільська рада за проект «Організація системи сприяння громадянам у будівництві мережі вуличного освітлення в селі Грабарівка Пирятинського району Полтавської області, запровадження інноваційних механізмів, використання новітніх технологій енерго та ресурсозбереження» отримала з державного бюджету 100 тисяч гривень. Ці кошти мали піти на облаштування освітлення 4 нецентральних вулиць села, однак обіцяних коштів сільська рада й досі не отримала.

- На вулицях встановили лише одні стовпи, - говорить Микола Левченко, сільський голова Грабарівки. – Нам обіцяють, що через тиждень зроблять проплату, тоді, сподіваюся, встановимо сонячний модуль. Думаю, що кінця року усі вулиці, які запланували уже будуть зі світлом.

Довідково: сонячні модулі – це фотоелектричні перетворювачі, які можуть перетворювати сонячне електромагнітне випромінювання у електрику. Тобто замість звичайного освітлення використовуватимуть альтернативне – сонячне.

У Шишаках знищили звалища, але не купили контейнери для відходів

Шишацька районна рада за проект «Розвиток місцевих ініціатив в сфері безпечного й раціонального поводження з твердими побутовими відходами у Шишацькому районі Полтавської області» отримала фінансування у розмірі 200 тисяч гривень. За ці кошти планували ліквідувати 30 звалищ, видати літературу на екологічну тематику. Однак плани залишилися нереалізованими.

- Ліквідували усі звалища, але в повному обсязі програму не виконали, бо нам не надходять кошти, хоча їх і нарахували. – говорить Юрій Лубенець, голова районної ради. - Досі не закупили спеціальні контейнери, для впровадження збору твердих побутових відходів, не вистачає коштів.

Так само не побудували і 90 запланованих майданчиків для контейнерів. До речі, минулого року районна рада власними силами закупила 100 контейнерів, та потрібно ще 107.

У Пирятині побудували майданчики для сміття, а на контейнери грошей не вистачило

За проект «Запровадження інноваційних механізмів збору, вивозу та утилізації сміття як один з ефективних заходів підвищення інвестиційної привабливості міста Пирятин та виховання екологічної свідомості його мешканців» Пирятинська міська рада отримала з державного бюджету 160 тисяч гривень. На ці кошти збиралися «звільнити» місто від сміття: вивезти та утилізувати його. Власними силами у Пирятині зробили бетонні майданчики, однак коштів на 50 контейнерів і спеціальну техніку немає через затримку фондових коштів.

- Нам обіцяють, що незабаром проведуть платежі. Можливо, до кінця року й дадуть кошти, тоді ми встигнемо реалізувати усю програму вповні, - говорить Олексій Рябоконь, голова Пирятинської міської ради. – Єдине, що ми зробили, окрім будівництва майданчиків: зняли відеоролик на екологічну тематику.

У Пирятині планували також провести конкурс дитячих малюнків «Яким я бачу своє місто зараз і яким хочу бачити у майбутньому», але він й досі залишається у планах.

У Червонозаводському фондові кошти зекономили


Червонозаводська міська рада Лохвицького району отримала 200 тисяч з Державного бюджету на реалізацію проекту «Роздільний метод збирання твердих побутових відходів – запорука чистоти у місті Червонозаводське». Їх планували витратити на придбання 100 євроконтейнерів та будівництво майданчиків.

- Ми побудували майданчики, купили євроконтейнери, за результатами тендеру навіть зекономили 29 тисяч гривень, - говорить Віталій Сидоренко, міський голова. – Але довчий час ми не могли отримати фондові кошти, приблизно місяць тому я звертався до Міністерства фінансів, після чого проплату зробили. Але ті 29 тисяч, що залишилися, не можемо використати. Хоча витратити їх є куди, плануємо будівництво огорожі, паркану біля майданчиків.

У Веселому Подолі заплановане зробили

Веселоподільська сільська рада отримала за кращий проект «Організація масової фізкультурно-спортивної роботи серед дітей і дорослих Веселоподільської сільської громади  -запорука здорового способу життя» з державного бюджету 95 тисяч гривень. За ці кошти збиралися відтворити сільський стадіон, створити волейбольний майданчик, сектор для стрибків та гімнастичних вправ. А для місцевої футбольної команди планували облаштувати спеціальну кімнату для переодягання.

- На реалізацію цього проекту ми загалом витратили 160 тисяч гривень, з них 95 тисяч це кошти з державного бюджету, - говорить Інна Календарь, сільський голова. - Ми зробили стадіон, волейбольний майданчик, кабінку для переодягання для нашої футбольної команди. Оплатили лише 30% авансу підрядним організаціям, всю суму заплатимо, коли нам надійдуть кошти з державного бюджету, їх наразі немає і не кажуть дату, коли будуть. Основну роботу уже зроблено, залишилося лише пофарбувати тощо.

Довідка «Кола»: Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування – це щорічний конкурс органів місцевого самоврядування. Учасники мають в установленому порядку зареєструвати проект або програму розвитку адміністративно-тириторіальної одиниці. Конкурс започаткований указом Президента України «Про Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування» (№ 952/2002 від 28 жовтня 2002 року).

Також читайте:

У Полтаві за 83 тисячі доларів реалізують програму, яка допоможе невиліковно хворим