Полтавці замість БТІ атакують нову реєстраційну службу (фото)

Фото
10 січня 2013 о 10:005166 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці замість БТІ атакують нову реєстраційну службу (фото)
У Полтаві з Нового року запрацювала реєстраційна служба міського управління юстиції.1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно».
Відтепер БТІ займатимуться лише технічною інвентаризацією об’єктів нерухомого майна. Оформляти право власності на них будуть спеціально створені державні реєстраційні служби та нотаріуси.

– З 1 січня 2013 року державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень будуть здійснювати реєстраційні служби міських та районних управлінь, а також державні та приватні нотаріуси, як спеціальні суб’єкти, на яких покладаються функції державного реєстратора прав, – пояснює Світлана Зубарєва, заступник начальника Головного управління юстиції у Полтавській області.

Звертатися до реєстраційної служби за проведенням державної реєстрації прав необхідно у наступних випадках:

– проведення державної реєстрації прав на новостворені земельні ділянки, новозбудовані або реконструйовані будівлі та споруди;

– в інших випадках, якщо законом передбачено проведення державної реєстрації прав з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно;

– проведення державної реєстрації переходу прав на підставі рішень органів влади, зокрема на підставі рішення суду, органів місцевого самоврядування;

– проведення державної реєстрації прав, які виникли до 1 січня 2013 року та не були зареєстровані відповідно до законодавства, яке діяло на час їх виникнення;

– обтяження речових прав на нерухоме майно.

Звертатися до нотаріусів за проведенням державної реєстрації прав необхідно при:

– проведенні державної реєстрації права власності перед вчиненням певної нотаріальної дії (договір купівлі-продажу, дарування, обміну тощо) відносно нерухомого майна, зареєстрованого до 1 січня 2013року;

– проведенні державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва.

У новій реєстраційній службі - наплив відвідувачів

Реєстраційна служба Полтавського міського управління юстиції знаходиться у Полтаві за тією ж адресою, що й нещодавно відкрите комунальне БТІ – вулиця Сапіго, 6. 8 січня у новій установі побувала журналіст «Кола». У доволі тісному приміщенні на той момент зібралися близько 20 осіб. Люди говорили, що у черзі чекали майже годину для того, щоб потрапити у потрібний кабінет на консультацію. Стільців вистачало не всім, декому доводилося стояти під дверима.

– Прийшла сюди вперше. Щоб отримати квитанцію в банк для оплати послуг з реєстрації, простояла майже 1,5 години. Мені здається, що працівники поки що самі недосвідчені у цих справах, один у одного перепитують, що і як потрібно робити, – говорить полтавка Валентина Федорівна, яка оформлює приватизацію квартири.

Приміщення у будинку по вулиці Сапіго, 6 під реєстраційну службу виділила Полтавська міська рада. Жителів міста обслуговують 13 працівників у 4 кабінетах. Керівництво реєстраційної служби просить людей до тимчасових незручностей поставитися з розумінням, а такий ажіотаж з боку відвідувачів пов’язує з ментальністю населення.

–  Наплив людей пов’язаний з тим, що збільшилася кількість звернень по тих проблемних об’єктах, які тривалий час розглядалися в органах місцевого самоврядування, БТІ. Завдяки широкій інформаційній кампанії, коли усі дізналися, що з Нового року процедура спростилася і послуга стане дешевшою, у громадян звичайно виникло бажання одразу завершити усі справи, які були розпочаті раніше. Ажіотаж за тиждень-два мине, усе буде проходити в автоматичному режимі і черг не буде, –  говорить Олександр Кочук, начальник реєстраційної служби у Полтавській області. – На жаль, люди не згадують про те, в яких умовах і чергах вони обслуговувалися в БТІ. Ситуація абсолютно не погіршилася, а навпаки.



Також у реєстраційній службі запевняють, що їх клієнти мають відчути переваги у часі надання послуг та їх ціні.

– Реєстраційна служба приймає документи від громадян з 8 ранку до 17 години вечора, тоді як у БТІ приймали всього один-два дні на тиждень. Тариф теж зараз простий і зрозумілий: 119 гривень складає державне мито і 120 гривень плати за витяг з реєстру – разом 239 гривень. У БТІ мінімальна сума набігала в середньому до 300 гривень. Розмір плати також залежав від кількості правовласників та розміру об’єкта, чого зараз немає, – пояснює Олександр Кочук.

В ідеалі до реєстраційної служби полтавцям потрібно звертатися двічі: здати пакет документів і, максимум за 14 робочих днів, отримати відповідь.

–  Здебільшого громадяни необізнані зі своїми правами, тому все зазвичай відбувається в три етапи. Спочатку людина приходить на консультацію щодо збору пакету необхідних документів і отримання реквізитів для сплати державного мита. Потім особа повертається, здає папери і за 14 днів приходить для отримання документа. За перші дні нашої роботи перші відвідувачі уже встигли отримати витяги з реєстру, – зазначив начальник реєстраційної служби у Полтавській області.

Одночасно з реєстраційною службою Полтавського міського управління юстиції у приміщенні знаходяться 3 відділи реєстраційної служби Полтавського головного управління юстиції. Працівники їх сподіваються, що для них у Полтаві знайдеться окреме приміщення. Тоді площа під міську службу збільшиться, а відтак будуть створені більш комфортні умови для прийому жителів міста.

Читайте також - Полтавці штурмують міську раду через заміну КВЕД (+ фото)

Довідка «Кола». Адреси реєстраційних служб

Реєстраційна служба Полтавського міського управління юстиції

Полтава, вулиця Сапіго, 6.

Графік роботи: Пн, Ср, Пт – з 8 до 17.15. Вівторок – з 8 до 20.00. Субота – з 8 до 16.00. Четвер – архівний день. Неділя – вихідний день.

Обідня перерва: з 12.00 до 13.00.

Реєстраційна служба Полтавського районного управління юстиції

Полтава, вулиця Стешенка, 6.

Реєстраційна служба Головного управління юстиції у Полтавській області

Полтава, вулиця Сапіго, 6 (керівництво).

Прийом громадян здійснюється державними реєстраторами у районах області (по 1-2 реєстратори на кожен регіон).

Інформацію з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно також можна отримати на сайті Головного управління юстиції у Полтавській  області: just.gov.ua або за телефонами «гарячих ліній»: 7-39-43, 60- 60-45.