Що таке папіломи та як із ними боротись

Краса
Ніна Король7 лютого 2013 о 12:0054716 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Що таке папіломи та як із ними боротись
У народі всякі новоутворення на шкірі заведено називати бородавками.






Папіломи псують зовнішність. але лікування їх народними методами додає лише клопоту та шкодить шкіріПапіломи псують зовнішність. але лікування їх народними методами додає лише клопоту та шкодить шкірі



Про одні з них – папіломи – які можуть заважати повноцінному життю, але яких легко позбутись, піде мова далі.

Про папіломи та особливості їх лікування розповів Роман Свиридюк, дерматовенеролог Полтавського обласного шкірно-венерологічного диспансеру.

Папіломи з’являються на шкірі та слизових оболонках, часто виступають над шкірою. Розрізнити їх фахівцю легко: майже такого кольору, як шкіра, рідше – пігментовані, темніші. Часто бувають на так званій ніжці. Це доброякісні утворення. Причина їх появи – папіломавірус людини. У більшості папіломи утворюються під пахвами, на ділянках шиї та декольте, на геніталіях.

Як передається

– Такі віруси передаються від хворої людини до здорової усіма шляхами передачі (контактним, повітряно-крапельним, статевим), – говорить лікар Роман Свиридюк.

В одних людей цей вірус живе роками і ніяк не проявляється, у інших може з’явитись одна чи кілька папілом, на які людина часто навіть уваги не звертає, поки утворення не почнуть дошкуляти. Але й трапляються випадки папіломатозу – коли ділянка на шкірі пацієнта ніби всіяна папіломами (такі утворення на вигляд нагадують цвітну капусту).

– Самі по собі папіломи не загрожують життю людини, хіба що завдають клопоту в інтимних зонах або стають значними у розмірах, що теж дошкуляє. Але якщо їх травмувати, то це може стати причиною додаткового інфікування, – каже Роман Володимирович.

– Та навіть якщо новоутворення носить одиничний характер і не завдає людині дискомфорту, необхідно пройти огляд у дерматолога, який призначить ту чи іншу методику видалення папіломи, – радить дерматовенеролог.

З’являються папіломи у дорослих. У дітей лікарі не діагностували папіломавірусу. Медики кажуть, що насправді вірусом заражено близько 80% населення, але здорова імунна система не допускає його розмноження і виникнення папілом. Папіломи з’являються під час зниження імунітету у літньому віці, стані після тривалого прийому ліків і тяжких хвороб, сильного стресу, іноді – вагітності. Як правило, папіломи ростуть дуже повільно, але в певних випадках (вагітність, хвороба, стрес) можливе швидке збільшення їх розмірів та кількості.



Міфи про папіломи



Роман Свиридюк, дерматовенеролог. Фото Ніни КорольРоман Свиридюк, дерматовенеролог. Фото Ніни Король





У народі вважають: якщо є хоч одна папілома, через лазневу губку папіломи поширюються по тілу. Лікар заперечує це, адже вірус уже присутній в організмі, тож лазнева губка чи інші предмети гігієни хворого тут ні до чого.

Новоутворення перетвориться на злоякісне. Шансів цього практично немає, хоча під виглядом папіломи може ховатись інше, небезпечне утворення, яке має більше вірогідності стати раковим. Без фахівця, просто на око пацієнт сам не може точно визначити: папілома це чи якась інша бородавка чи родимка.

Методи видалення папілом

Нині існує кілька методів боротьби з папіломами. У деяких випадках лікарі застосовують одразу два методи: медикаментозний (курс противірусних препаратів) та місцевий (безпосереднє видалення папіломи).

1. Кріодеструкція – папілому видаляють шляхом виморожування рідким азотом. Процедура досить проста та безболісна, вона добре переноситься і не вимагає знеболювання. Спеціальний аплікатор, змочений у рідкому азоті низької температури, прикладають до папіломи, після чого вона темніє, твердішає і незабаром відпадає. Якщо папілома досить велика, може знадобитися друга процедура. Мінус даної методики – труднощі в контролі глибини впливу на тканину. Тому існує ймовірність, що новоутворення буде видалене не повністю і буде потрібне повторне проходження процедури, чи можлива поява невеликого опіку.

2. Метод електрокоагуляції ґрунтується на локальній дії струмом високої частоти. Під час видалення папіломи відбувається візуальний контроль глибини впливу. Проводять процедуру за допомогою спеціальних апаратів постійного та змінного струмів. Якщо новоутворення велике за розміром, застосовується знеболення. Метод електрокоагуляції запобігає сильній кровотечі та інфікуванню.

3. Радіохвильова хірургія проводиться за допомогою радіохвильового скальпеля. Під час використання цього методу відбуваються розріз і коагуляція (заживлення) м’яких тканин після видалення папіломи. Ця методика має високу точність впливу, тому вплив на прилеглі тканини мінімальний. Радіохвильовий скальпель дозволяє практично без слідів видалити папіломи.

Інші проблеми шкіри – рубці та сліди від вугрів – прибере пілінг, а ще допоможе в боротьбі зі зморшками.

Цей метод найновіший та найменш травматичний, як зазначив лікар.

– Якщо після видалення папіломи з’являються нові утворення на шкірі та слизових оболонках, обов’язково призначаємо комплексне противірусне лікування, яке дозволить запобігти появі цієї проблеми в майбутньому, – підсумовує Роман Свиридюк. – Противірусні препарати можна вибрати на будь-який гаманець, вони доступні, усе це узгоджується із лікарем.

Де лікують і видаляють

У шкірно-венерологічному диспансері та спеціалізованих клініках і медцентрах. Видалення папілом можуть запропонувати в салонах краси, але дерматологи не радять довіряти цю процедуру фахівцям із косметології, краще звернутись до дерматологів, дерматовенерологів.

До теми: колись хворих на псоріаз  цурались, нині лікарі успішно справляються з цією хворобою, і людина може повноціно жити з цією недугою.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter