У Полтаві Кадетському корпусу хочуть дати друге життя: зробити там музей

Новини
Надія Труш7 лютого 2013 о 17:061604 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві Кадетському корпусу хочуть дати друге життя: зробити там музей
У Полтаві відкрилася виставка молодих фотографів.


Виставку підготували полтавські викладачі і студентиВиставку підготували полтавські викладачі і студенти







У обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Котляревського до кінця місяця діятиме фотовиставка-акція «Увага. Пам'ятки культури», присвячена Кадетському корпусу.

Ініціатори створення виставки, яку відкрили сьогодні, щоб звернути увагу полтавців на цінність історичної пам'ятки, яка руйнується – викладачі та студенти Полтавського технічного університету імені Юрія Кондратюка.

На фото молоді полтавські митці намагаються передати усю проблему Кадетського корпусу: стіни, що руйнуються і написи на них; темрява і вікна без скла…



На презентації виставки організатори озвучили ідею створити у місті музей Кадетського корпусу, перетворити напівзруйновану будівлю на процвітаючий заклад культури. Організатори заходу своїм мистецтвом хочуть привернути увагу міської влади до пам'ятки культури.

Нагадаємо, влада Полтави заходилася узаконювати Кадетський корпус: його офіційно передали місту.

До теми: полтавська бібліотека — єдина в Україні, де є всі твори Гоголя.

З історії: Кадетський корпус (Петровський Полтавський кадетський корпус) — військово-навчальний закритий заклад у Полтаві. Створений з ініціативи полтавського військового губернатора Миколи Рєпніна. Головний будинок Полтавського кадетського корпусу зведено у 1835-1840 роках в стилі пізнього класицизму. Полтавський кадетський корпус закрито у лютому 1919 року. Під час захоплення Полтави денікінцями відновлював роботу (липень 1919 року). Остаточно припинив діяльність 19 листопада 1919 року у зв'язку з евакуацією в Сербію, де на його базі було створено російську школу. В червні-липні 1919 року в приміщенні діяли Полтавські піхотні курси (другі). У 1920 році у будинку розмістилася піхотна школа, в якій у 1920-1922 роках навчався Микола Ватутін.

Також читайте:

У Полтаві втретє за рік горів Кадетський корпус