Полтавці розповіли про своє ставлення до безпритульних тварин

Новини
Ольга Матвієнко18 лютого 2013 о 09:002016 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці розповіли про своє ставлення до безпритульних тварин
На вулицях Полтави налічують від 6 до 8 тисяч безпритульних тварин. За відсутності притулку проблема із року в рік стає все більш актуальною.
Полтавці розповіли, якими шляхами можна вирішити це питання.Також журналісти "Кола" дізналися, чи потрібні у Полтаві правила для утримання домашніх тварин.







































Наталія

Я вважаю, що якщо у нас така кількість безпритульних тварин на вулицях, то цю проблему потрібно вирішувати. Собаки не повинні ходити по місту без догляду. Гуляють дітки маленькі і може трапитися усе, що завгодно. Вирішувати проблему, перш за все, повинна влада. Наскільки коштів вистачає, але такого не повинно бути. Якщо є проблема із домашніми тваринами, яких у нас вигулюють де доведеться, то це насамперед проблема культури їхніх господарів. Якщо у господаря гарне виховання, то він сам не приведе тварину туди, де відпочивають люди – у парк, на дитячий майданчик. В іншому випадку, можна їх штрафувати, але це теж залежить від влади. Якщо у влади буде бажання навести порядок, то це питання вирішать також. Майданчики для вигулу повинні бути по закону, але їх немає. Це добре свідчення того, що влада у нас не зацікавлена вирішувати проблему утримання домашніх тварин. Щоб вимагати від людей, потрібно створити умови. На мою думку, щодо безпритульних тварин, якщо є гроші, то потрібно створювати притулки, якщо їх немає, то нехай цих тварин знищують. Люди не повинні страждати від того, що у влади немає грошей.
Катерина

Думаю, потрібно організувати, де таких тварин можна утримувати. Масове знищення безпритульних тварин – не вихід із ситуації. Так тільки фашисти роблять. Але проблема не тільки у тварин, яким немає де жити. Домашніх собак часто вигулюють не там, де потрібно, доглядають за ними не правильно, що часто призводить до трагічних наслідків. Для цього теж потрібно створити якість правила, аби, наприклад, не гуляли із собаками біля дитячих майданчиків, це не красиво і так не повинно бути.
Віра

Я категорично проти, щоб собаки та коти бігали по вулицях. Собаки дітей кусають, це жахливо. Я навіть обурююся тим, що у нас у будинку тримають собак. Їх вигулюють біля будинку, ніхто за собою не прибирає. Цих тварин і їх господарів потрібно якось контролювати. Адже діти гуляють, приходять додому в усьому брудному. Я кілька разів бачила навіть, як у нас собак вигулюють і катають їх на тих гірках, що на дитячому майданчику. Вже втомилася із цим боротися. Я розумію, що усі люблять собак, котиків, але не до такої міри. Як вирішувати цю проблему – і з безпритульними, і з домашніми – я не знаю, хай спеціалісти вирішують.
Валентин Петрович

Найкраще створювати притулки і поступово стерилізувати тварин. Для вирішення проблеми використовувати лише гуманні методи. Адже вбити легше за все, а потім що? Куди потім дівати трупи? Це ж і діти дивитимуться, коли вбиватимуть, травитимуть. Найкраще – стерилізація. Вони просто не будуть розмножуватися. Щодо правил утримання домашніх тварин, потрібно подивитися на Захід. Там де, відпочивають, гуляють люди, там вигулювати собак не можна. Бо тварини мають інфіковані екскременти. Діти можуть ще й у руки усе те взяти, а воно з заразне. Нормальна практика прибирати за своїм улюбленцем. Нормальний вихід із ситуації влаштувати спеціальні місця для вигулу домашніх тварин. Подивитися по районах. Це все повинна влада вирішувати.
Леонід Федорович

Ну, як вирішувати це питання. Фінансово це дуже складно, адже потрібно притулки створювати, годувати цих тварин, стерилізувати, платити зарплати персоналу. У Полтаві назріває така ситуація, що безпритульних тварин просто потрібно винищувати. Їх дуже багато, страшне як багато. Стерилізація – дуже довгий процес, а проблема зараз уже нагальна.
Микола

Ну, як же ще можна вирішити проблему з безпритульними тваринами? Відкривати притулки! Ось і все. Однозначно, цим питанням повинна перейматися влада. Так само, як і утриманням домашніх тварин. У нас можуть вигулювати поряд із дитячими майданчикам, у людних місцях собак крупних порід без повідка. Це дуже страшно. Хтось повинен і це контролювати, якісь правила повинні бути. Крім того, що собака може кинутися, це ще й негігієнічно.
Тарон

Ну, думаю, притулки потрібно створювати. Знищувати їх не гуманно. Хоча, дивлячись яких. Якщо собака агресивна або в неї сказ, то діватися нікуди. Якщо вона невиліковно хвора, то теж. Але не масово знищувати. Я також за те, щоб для собак створювали спеціальні парки, майданчики, де із ними можна гуляти. Зараз такого немає.
Галина Миколаївна

Для мене це болюче питання. Я дуже люблю тварин. Якби була заможною людиною, то можна було б виділити кошти на створення притулку, а так працюю на невелику зарплату як бюджетник. Проблему із безпритульними тваринами потрібно вирішувати як у цивілізованих країнах: створювати притулки, яких у нас наразі немає, стерилізувати їх. Велика проблем у нас і з вигулом домашніх тварин. Це якщо вже не говорити про їхній облік, те, що часто кількість безпритульних зростає за рахунок викинутих на вулицю домашніх котиків та собачок. А ось, наприклад, підгодовувала безпритульних собак у себе у дворі, а там вигулювали величеньку домашню собаку. Ось так це все і залишилося на майданчику. У цивілізованих країнах нормальна практика прибирати за своїми улюбленцями. Якщо ми прагнемо називатися цивілізованими людьми, прагнемо до Європи, то потрібно прийняти якісь загальні норми.
Юлія

Безпритульних тварин мені просто шкода, особливо тих, кого спочатку завели, а потім викинули. Проблема існує, і скоріше за все, це проблема людської відповідальності – бо заводять спочатку пухнасті грудочки щастя, а коли вони виростають і починають створювати проблеми, або присипляють, або викидають на вулицю. Іноді хтось когось гризне, і починається показова вистава по вирішенню цієї проблеми, але методи її вирішення на Полтавщині, та мабуть і по Україні, антигуманні. Дуже імпонує американський підхід . У них існує програма нагляду за тваринами, яка включає в себе ряд компонентів: вилов безпритульних тварин і створення притулків, стерилізація та отримання ліцензії на володіння тваринами, просвіта населення, сучасні методи швидкого пошуку загубленої тварини, правила вигулу собак та ідентифікаційні жетони, обмеження кількості тварин у одного власника, занижені ціни на продаж бездомних тварин з притулку, введення адміністративної відповідальності за порушення чинного законодавства, ведення статистики. Та й культура утримання домашніх тварин у американців на висоті. А у нас тільки сходить сніг – відразу ногу нікуди поставити. Так, у нас проводять обов’язкове щеплення котів та собак, та чи багато хазяїв приводять своїх тварин до пунктів щеплення? Доки ми не змінимо закони, доки ми не змінимо своє відношення до братів наших менших, проблеми будуть існувати – і навряд чи їх можна буде вирішити відстрілом або отрутою.

Запитували Ольга Матвієнко, Олег Дубина

У попередньому опитуванні полтавці ділилися думками про міські дороги

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter