Урок плавання на Полтавщині: безпека дитячого життя і нова проблема для освітян

Ситуація
9 березня 2013 о 15:302990 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Урок плавання на Полтавщині: безпека дитячого життя і  нова проблема для освітян
Нещодавно у МОНмолодьспорту ініціювали введення уроку плавання в усіх українських школах.
Журналісти «Кола» вирішили поцікавитись, наскільки реально провести такий урок на Полтавщині. Урок плавання має допомогти зменшити кількість дитячих утоплень Ця ініціатива МОНмолодьспорту зумовлена тим, що кількість дітей, які щороку втрачають життя через необережне поводження у воді, є сумною статистикою, – процитували міністра Дмитра Табачника на офіційному сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. У повідомленні також йшлося, що загальнодержавний «Урок плавання» введуть із 2013 року. В Управлінні Державної служби надзвичайних ситуацій України в Полтавській області розповіли про проблему утоплення дітей в області. Справді, лише за останні 5 років купальних сезонів (травень-серпень) на водоймах полтавського краю загинуло 29 дітей: 2012 рік – 2 дітей, 2011 рік – 9 дітей, 2010 рік – 6 дітей, 2009 рік – 9 дітей 2008 рік – 3 дітей.

Тож виходить, урок, дійсно, життєво необхідний. Проте тут виникає питання – де реалізовувати таку ініціативу. Адже, як з’ясувалось, не кожен районний центр має басейн, де б можна було проводити такі уроки. А що вже говорити про села.

До теми - Міністерство освіти визначило дати останнього дзвоника і екзаменів: перелік

За даними Управління з питань фізичної культури і спорту, а також  Департаменту освіти Полтавської облдержадміністрації, редакція «Кола» нарахувала на Полтавщині 20 басейнів. В обласному управлінні спорту повідомили про 14, а освітяни про 6 басейнів. Із них: у Полтаві – 9:  «Дельфін», «Спартак», в юракадемії та в будівлі пожежників. А також у гімназіях №№31, 32 та 33, у дитсадку №34 та №85. у Кременчуці – 3, у Миргороді – 2, у  Комсомольську – 1, у Лохвицькому районі – 1, у Пирятинському – 2, у Чутівському – 1, але не працює. у Зіньківському районі – 1. Виходить, із 20 басейнів майже половина – в обласному центрі. Для полтавських школярів урок плавання не проблема Для школярів обласного центру ініціатива особливих змін не принесе. Вони і так уже кілька років відвідують такі уроки. – У Полтаві всі школи залучені до уроку з плавання, ще за програмою 2006 року, – розповіла Юлія Шкурат, методист міського методичного кабінету. – Для цього частина учнів відвідує басейни гімназій №31, 32 та 33, інші – басейн «Дельфін» (ДЮСШ №3). Уроки складаються з теорії (стилі плавання, правила поведінки) та практики. Щоб все було організовано, ми чітко спланували графік. Один такий урок триває три години і тільки для дітей 2-3 класів. 2013 року з’явилися нові методичні рекомендації та програма, але вона, в принципі, нічим не відрізняється. Звісно, професійних плавців із них за цей час ми не зробимо, для того є спеціальні позашкільні заняття. У цьому випадку завдання вчителя та тренера – навчити дітей триматися на воді. До того ж плавання – це і засіб профілактики порушень постави, плоскостопості. Поза межами обласного центру урок плавання – проблема Батьки та вчителі населених пунктів, де немає басейнів, занепокоєні. Матір одного з районних центрів уже занепокоєна через таку ініціативу. Адже міністр Дмитро Табачник одному із всеукраїнських  ЗМІ повідомив, що в селищах, де немає басейнів, такий урок можна провести на відкритих водоймах. –  Узагалі урок такий потрібен, і не один на тиждень. До басейну я свого сина пустила б, але у нас у місті його немає. А от на річку – навряд чи, – зізнається Ірина Литвиненко, мама школяра Гребінківської гімназії. – Це ж 20 чи 30 дітей у класі, а мало що може статися. Або якби річка хоча б була пристосована для дітей, як у дитячих таборах, наприклад, де є відповідна глибина і так далі. Але тут ще один нюанс: у травні ж вода ще холодна. Читайте також - У Полтаві вирішили економити на дитячих центрах та спортивних школах: дослідження «Кола» Діти, які займаються плаванням, менше хворіють

Такий висновок зробили в одній із полтавських шкіл. Для цього робили певні спостереження.

– Ми провели в школі моніторинг щодо захворюваності дітей. Порівняли школярів, які відвідують басейн та тих, які не відвідують, – зазначив Олександр Зарубенко, директор полтавської гімназії №32. – Коли відбувалася саме перестраховка щодо епідемії грипу, ми помітили, що діти, які відвідують такі уроки, взагалі не хворіють. Тобто урок із плавання дає можливість ще і загартовувати дітей. Навіть ті, хто мав хронічні захворювання, перестали хворіти. Учителі не готові виводити дітей на відкриті водойми – Спочатку потрібно створити матеріально-технічну базу для проведення таких уроків, а потім їх вводити, – вважає Василь Солодкий, учитель фізкультури Гребінківської ЗОШ №4. – Ми аж ніяк не готові проводити уроки плавання. Басейну в Гребінці немає. А річка наша не пристосована для того, та й не близький світ – дістатися до неї. Вчити дітей триматися на воді дійсно потрібно, але ж у нас поки що ніде. Інструктор із фізичної культури басейну полтавської гімназії №32 «Нептун» також не наважився б навчати школярів плаванню на відкритих водоймах. – Завдяки уроку плавання, діти перестають боятися води, – говорить Дмитро Таган. – 10 уроків їм достатньо для отримання навичок із плавання. Вони розробляють дихання та м’язи. Більшість учнів задоволена таким уроком. І мені приємно його тут проводити. Але якби не було басейну, то на відкриті водойми я б дітей не повів. Це небезпечно, санітарні норми не ті, адже у басейні є очисні фільтри та відповідна температура води. Урок плавання виявився акцією Як виходити із ситуації освітнім закладам населених пунктів, де немає басейнів, ми запитали у працівників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Шукати вихід радять на місцях, а саме тим, хто причетний до навчання дітей. – Це акція «Урок плавання», а не конкретний урок у школі, – зазначив Сергій Дятленко, начальник відділу нормативного забезпечення та організаційної роботи МОНмолодьспорту. – До неї входять і уроки плавання в школі, і навчання плаванню в дошкільних навчальних закладах, і навчання плаванню в літніх оздоровчих таборах. Така акція наразі стосується дошкільнят та учнів початкової школи. У різних населених пунктах, різних регіонах мають розробити свої заходи щодо активізації роботи з навчання плаванню. Тобто немає єдиного «рецепта» для всіх. Якщо у школі немає басейну, то використовувати басейни інших шкіл, ДЮСШ чи якийсь регіональний. У місцевостях,  де немає басейнів, діти можуть виїздити для оздоровлення в літні табори, де їх також можуть вчити плавати. Примусової акції бути не може, але шукати вихід із ситуації – обов’язок тих, хто залучений до виховання дітей. При цьому потрібно забезпечувати необхідні санітарні умови.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter