Гостьовий шлюб: як полтавці живуть зі штампом у паспорті, але на різних територіях

Теми
14 березня 2013 о 12:443491 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Гостьовий шлюб: як полтавці живуть зі штампом у паспорті, але на різних територіях
Все частіше люди шукають нові форми стосунків, популярним стає гостьовий шлюб.

Шлюб "на відстані" інколи допомагає зберегти свіжість стосунків (fotokto.ru)Шлюб "на відстані" інколи допомагає зберегти свіжість стосунків (fotokto.ru)

Закохані чи то з власного бажання, чи то через обставини обирають життя під різними дахами.

Почнемо з визначення

Гостьовий, або як його ще називають, екстериторіальний шлюб – форма сімейних відносин, коли подружжя офіційно реєструє свої стосунки, має штамп у паспорті та свідоцтво про шлюб, але чоловік та жінка не мають спільного господарства та проживають окремо одне від одного, проводячи разом лише вільний час, вихідні, свята і відпустки.

Трохи історії

Для тих, кому здається, що гостьовий шлюб – явище цілком нове, дослідники говорять, що витоки його слід шукати ще в минулих століттях.

Гостьовий шлюб має багату історію, як у нас, так і за кордоном. Для прикладу – сімейне життя дворян. Чоловік перебував на державній або військовій службі в іншому місті, а його дружина чекала побачень у селі чи маєтку. Сьогодні ж такий союз обирають не лише зірки, які змушені постійно їздити на гастролі. Робота в іншому місті чи за кордоном сприяє збільшенню кількості гостьових шлюбів. І як би це явище не називали сучасні психологи та соціологи – фікцією, грою у подружжя, егоїзмом, чи запорукою завжди свіжих почуттів, гостьовий шлюб – реальність.

Читайте також - Як вийти заміж, щоб уникнути розлучення

Побачення у скайпі та розмови телефоном рятують подружнє життя

Полтавка Ольга розповідає про стосунки з чоловіком на відстані. Уже рік вони тривають у такому форматі. Вона у Полтаві, він – у столиці. І в кожного вдома власне життя. Разом вони проводять вихідні двічі на місяць, удвох – у період відпусток. Хочуть почати спільне життя, але поки все відтерміновують цей період. Їй 29 років, йому – 35. Для Ольги – це вже другий шлюб, а Олексій звик до вільного життя.

– А інші, у кого хтось працює за кордоном, взагалі бачаться раз у півроку, або й рідше, – констатує Ольга. – Я щоразу шукаю в таких стосунках щось позитивне, аби не засмучуватися, коли закінчуються чергові вихідні разом. Радію, що не треба прокидатися щодня вранці та готувати сніданки для всієї родини, бо я собі сама у цьому можу відмовити. Та й коли після роботи приходжу пізно і не має бажання бігти на кухню – теж плюс – ніхто не чекає моїх «кулінарних шедеврів». Не потрібно прасувати щоранку сорочки чоловікові, прати його одяг. Коли хочу побути сама, мені ніхто не заважає. Я встигаю скучити за любим, так само і він радіє нашим зустрічам.

Проте Ольга зізнається, що в такому форматі їхній шлюб не може тривати вічно. Попри всі плюси їхніх «гостьових» стосунків, хочеться, щоб чоловік був поруч.

– Ми говоримо про те, що комусь потрібно зробити крок назустріч і залишити рідне місто. Щось треба вигадати, але поки, бачу, така ситуація влаштовує нас обох. У мене тут улюблена робота, а в нього там – із хорошою зарплатнею. Навряд чи в нашому місті можна знайти високооплачувану роботу такої специфіки. А я там нікого не знаю. Усі мої друзі, рідні тут, тому боюсь, що там мені буде самотньо. Зараз, якщо захочу почути чоловіка, набираю його номер, або вмикаю скайп – і, дякувати сучасним технологіям, ми бачимося. Проте, якщо порахувати, багато часу проводжу за комп’ютером і з телефоном, виходить, все-таки його мені не вистачає.

Ольга розповідає, коли в них з’являться діти, це буде вирішальним фактором для того, щоб щось змінити. Але разом із тим полтавка трохи боїться розчарувань у сімейному житті, бо зараз на відстані у них усе майже ідеально. І ніхто не знає, як буде, коли зійдуться на одній території назавжди.

До теми - Гроші полтавським сім’ям з дітьми: хто має право і на скільки

За шлюб на різних територіях пару називали диваками

24-річні Катерина й Олександр після оформлення своїх стосунків окремо одне від одного прожили три місяці. Все-таки їм хотілося бути разом та й аргументи рідних, що така форма стосунків неправильна, вплинули на те, що подружжя почало винаймати квартиру і з’їхалося. Жити окремо їх змусили обставини – відсутність власного житла та робота. А поспішили зі шлюбом через те, що й так знали – будуть разом, тому чекати з церемонією до того часу, доки складуться всі обставини для спільного життя, не бачили сенсу. Проте жити окремо вони не збиралися весь час. Тому гостьовий шлюб – не їхній варіант.

– Знайомі нас не розуміли, називали диваками, деякі навіть засуджували, – згадує Катерина.

Кому підходить життя на різних територіях

– Є люди, яким важко довго знаходитися у достатньо близьких та інтимних стосунках, постійно терпіти когось на своїй території. Вони по життю – одинаки. У кожного є якась психологічна причина, чому вони прагнуть самотності, проте їм важко довго знаходитися у присутності когось, – говорить Катерина Істоміна, практикуючий сімейний дитячий психолог, психотерапевт. – Тому для них цей шлюб буде найбільш стабільним. Для таких людей взагалі складно встановлювати будь-які стосунки, а гостьовий шлюб є виходом. Ніхто не втручається на чужу територію емоційну та особистісну. Зберігається певна самостійність.

Життя на відстані свідомо обирають дружини моряків

– З одного боку, здається, такі стосунки важкі, для деяких людей – вони найбільш стабільні. Це люди, які або дуже самостійні, або ж одинаки. У них нібито й є стосунки, бо людині бути самотньою взагалі важко, але вони номінальні, зберігається можливість сильно не змінювати своє життя. Тому що коли ми сходимося з кимось, пристосовуємося та змінюємося, відмовляємося від частини своїх звичок. А тут – здається, ти зробив якийсь крок, нічим особливим не відрізняєшся від інших людей, але при цьому зберігаєш свою свободу, – розповідає Катерина Істоміна. – Відстань наче зближує. Якщо шлюб стабільний, відбувається постійне очікування. Коли приїжджає чоловік, за час, проведений разом, подружжя не встигає навіть посваритися. Таким чином вони ніби завжди перебувають у фазі зустрічань. Це легкі, романтичні стосунки. Ніби шлюб і є, він серйозний, але є тривалий час, коли можна подихати вільним повітрям.

Інша категорія людей – так звані «заробітчани». Це люди, які приїжджають з тих місць, де немає роботи і звичайною стає проблема алкоголізму. Тоді знаходження роботи на іншій території зменшує конфліктність у сім’ї. Батько підтверджує свій статус голови сім’ї, того, хто приносить у дім кошти. Ситуація у родині стає стабільною. Вихованням дітей займається мати і покращується емоційний стан у родині. Такий шлюб на відстані стає психологічно стабільним фактором для усієї родини.

Читайте також - Полтавці, які побрались під магією цифр, розповіли свою історію

Плюси та мінуси шлюбу «на вихідні»

Для людей, у яких є проблеми з соціальними контактами, це хороший спосіб створити сім’ю, яка не буде руйнуватися. Постійно буде існувати така умова як дистанція, яка їм необхідна. Мінусом психолог називає те, що при «гостьових» стосунках складно встановлюються прив’язаності, які є умовою нормальної взаємодії людини з людиною. – Вони формуються ще у ранньому дитинстві у дитини з матір’ю. Потім схожі прив’язаності встановлюються у чоловіка та жінки. Такий шлюб не сприяє тому, щоб ці прив’язаності були стабільними і далі передавалися дітям, - пояснює Катерина Істоміна. У дітей, народжених у такому шлюбі, буде менше шансів повноцінно навчитися таким прив’язаностям. Або ж будуть навпаки формуватися симбіотичні стосунки з одним із батьків. Процеси, коли дитина відділяється від батька й матері, і сприймає маму й тата як пару, а себе як окрему істоту, у таких сім’ях будуть або загальмовані, або ж розвиватися не в повній мірі. Хоча, якщо подивитися статистку, сучасні повні сім’ї також від цього страждають. З одного боку, це більш-менш прийнятна форма існування. А з іншого, це як ліжко, яке не дасть людині можливості навчитися встановлювати прив’язаності, будувати взаємини. Її дефектна частина залишиться дефектною. Людині важко буде розвиватися й змінюватися. Якщо для одних людей це є чи не єдиним виходом, для інших – спосіб не долати труднощі.

Який шлюб обрати

Про безліч варіантів шлюбу – цивільний, або пробний (в народі – громадянський), законний – зареєстрований у РАЦСі (серед них і гостьовий) та уцерковлений (вінчання), ми попросили розповісти позицію церкви архієпископа Полтавського і Кременчуцького УПЦ Київського патріархату Федора.

Архієпископ ФедірАрхієпископ Федір

– Теперішній час породив багато явищ, які не були притаманні нашому українському суспільству раніше. Це наслідки відривання людини від церкви, від релігійного життя. Те, що раніше було неприйнятним, сьогодні завуальовують, називають гарними термінами та намагаються виправдати, – говорить архієпископ Федір. – Щодо громадянського шлюбу (без штампу в паспорті – авт.), позиція церкви однозначна: це є блудне, гріховне, абсолютно незаконне життя разом. У часи гоніння на церкву, люди не мали можливості повінчатися в храмі. Але церква ні в якому разі не визнавала шлюб, зареєстрований у відповідних державних органах, як блудне співжиття. Сьогодні є всі можливості, і люди повинні освятити свій шлюб церковним таїнством вінчання. Але вони мають підійти до цього дуже відповідально й свідомо.

Гостьові шлюби зірок

Висоцький та Владі 12 років прожили на відстані

Володимир Висоцький та Марина Владі обрали для себе гостьовий шлюб (livejournal.ru)Володимир Висоцький та Марина Владі обрали для себе гостьовий шлюб (livejournal.ru)

Яскравим прикладом гостьового шлюбу був союз Володимира Висоцького та Марини Владі. Їх розділяли різні країни, а вечорами поєднували багатогодинні розмови телефоном, нечасті зустрічі та спільні відпустки. Протривав зірковий шлюб до смерті співака.

Валерія Леонтьєва розділяє з дружиною океан

Валерій Леонтьєв та Людмила Ісакович разом вже 40 років (zapoyu-net.ucoz.ru)Валерій Леонтьєв та Людмила Ісакович разом вже 40 років (zapoyu-net.ucoz.ru)

Валерій Леонтьєв та Людмила Ісакович разом уже більше 40 років, а в офіційному шлюбі – 20 років. Із колишньою бас-гітаристкою свого ансамблю співак живе у гостьовому шлюбі. Дружина мешкає у Маямі, а чоловік – у Москві.

Валерій Леонтьєв вважає таку форму стосунків романтичною, чоловік та дружина не встигають набриднути одне одному.

До теми:

У полтавському ДРАЦСі святкували порцелянове весілля (фото)

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter