Як влаштувати і скільки коштує у Полтаві випускний бал у дитячому садку і молодшій школі

Споживач
Ольга Матвієнко25 квітня 2013 о 13:574354 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
forchild.org.uaНаближається гаряча пора випускних. Переймаються цим питанням не тільки одинадцятикласники, а й батьки вихованців дитячого садка та четвертокласників.
Зазвичай готуватися до такого важливого дня батьки, вихователі та вчителі починають за кілька місяців. Проте дехто і до весни не встигає зробити все необхідне.

«Коло» проаналізувало, що потрібно придбати, замовити до випускного і скільки коштує зібрати дитину до свята.



Ціни на одяг

Випускний у дитсадку чи початковій школі – завершення перших важливих етапів у житті дитини. Хочеться, аби він запам’ятався надовго. Важливо, як ви вдягнете дитину, особливо, якщо у вас донька. Дівчатка не менші модниці, ніж дорослі жінки.

Купити сукню на випускний донечці можна на будь-який гаманець. На ринку вони коштують від 200 гривень. У магазинах мінімальні ціни на сукні починаються зі 150 гривень. Але середня ціна на більш-менш якісне вбрання у магазині вечірньої або дитячої моди – 300-400 гривень.

– Можна підібрати плаття і за 150, але навряд чи ви дитину в таке вдягнете. Це переважно сукні на дитячі ранки, на один раз. А от на випускний у школу, дитячий садочок беруть переважно за 300-350 гривень, – проконсультувала продавець одного із полтавських весільних салонів, де великий асортимент дитячих суконь.

У цьому ж салоні розповіли, що в Полтаві у жодному з магазинів дитячий одяг напрокат не дають, бо це заборонено санітарними нормами. Але в деяких ательє та салонах існує така послуга.

У дитячих магазинах і магазинах вечірньої моди сукня затягне на 350-400 гривень. Проте не завжди вбрання за такою ціною шиють із якісних матеріалів.

До теми: Світлана Фуголь обшиває перших осіб Полтави та красунь

Пошите коштуватиме дорожче, але ні в кого такого не буде!

Багато мам віддають перевагу індивідуальному пошиттю одягу.

– До мене приходять дуже багато маленьких дівчаток із мамами і замовляють сукні, спідниці на дитячі ранки і випускні, – розповіла Юлія, яка вже кілька років шиє на замовлення. – Попит не зменшується, незважаючи на те, що тканина останніми роками зросла у ціні в кілька разів.

Індивідуальне пошиття сукні для маленької випускниці обійдеться від 160 гривень (ціна лише за роботу). Це початкова ціна і залежить вона від складності роботи – волани, ускладнений крій тощо. Хлопчикові можна за 220 гривень пошити костюм-трійку – брюки, піджак і жилет. Вартість роботи за дитячу сорочку – від 55 гривень.

Костюм для хлопчика обійдеться у 200-400 гривень.

– Ми купили синові на випускний у 4-му класі костюм за 400 гривень. Найдешевший минулого року коштував від 200. Після першого ж прання зіпсувалася підкладка, – розповіла Олена, яка має досвід закупів на випускний минулого року.

Цьогоріч ціни на костюми практично не змінились. Сорочку можна придбати від 70 гривень.

Що обирають маленькі модники і модниці

– Мода на дитячі сукні за останні роки дуже змінилася. Якщо раніше замовляли бальне вбрання – пишне, із рюшами, то зараз дівчатка хочуть бути схожими на маленьких леді, просять більш дорослі плаття, як у мами, – зазначила Юлія.

Пошиття плаття або костюма займає тиждень-два, залежно від складності та кількості замовлень. Два-три рази потрібно приходити на примірку. До вартості пошиву також додається ціна тканини. Скільки набирати матеріалу, радить швея, коли визначилися із фасоном вбрання. Зазвичай метраж розраховують за довжиною виробу і кількістю додаткових елементів. Якщо спідниця широка і повинна лягати красивими складками, то набирають дві довжини виробу. Середня ціна на костюмну тканину – 70 гривень за метр, а шифон для дівчачої сукні коштує і 40, і 75 гривень, залежно від якості та країни-виробника. Дешевші не натуральні, а синтетичні тканини.

Пошиття в ательє коштує дорожче, ніж удома, майже у два рази. Тож за пошиття вбрання для дівчинки в ательє беруть 300-350 гривень.

Взуття

Окремо ще варто подбати про взуття. Черевики для дівчаток і для хлопців коштують від 150 гривень у магазинах і на базарі. За таку ціну продають взуття із дерматину або зі шкіряними вставками (носок, п’ятка, внутрішня частина із натуральної шкіри). У дорогих магазинах і торгових центрах у Полтаві ціна за шкіряне взуття зростає до 500-700 гривень.

Випускне вбрання для дівчинки коштує дорожче через більшу кількість елементів костюма. Наприклад, капронові колготи продають від 15 до 50 гривень, а гольфи – від 14 гривень за пару. Доповнити зачіску бантами обійдеться ще у 10-25 гривень за штуку.

Якщо мама не в змозі зробити гарну зачіску доньці, а хоче довірити це професіоналу, то похід у перукарню із дівчинкою обійдеться ще у 150-200 гривень. Така ціна за красиві кучері на довге волосся. Плетіння коси коштує від 50 гривень, залежно від складності, кількості кіс і використаного засобу для фіксації. Зазвичай у вартість зачіски у перукарнях входить використання шпильок для волосся.

Хлоп’яча стрижка коштує 30-40 гривень.

До теми: Скільки у Полтаві коштували сукні і квіти на останній дзвоник для 11-класниць

Подарунки вихователям і вчителям

Випускний – свято не тільки для дітей та батьків, а й для вихователів та перших вчителів. Уже роками склалася традиція вітати педагогів зі святами, не виняток – випускний.

Презентують подарунок від групи чи класу. Гроші на це збирає батьківський комітет. Вибирають подарунок залежно від кількох чинників: фінансових можливостей батьків та потреб виховного чи навчального заладу. До переліку презентів дитячому садочку входить те, що будь-яким чином зробить перебування дітей тут ще затишнішим і комфортнішим. Серед таких подарунків: килим, іонізатор повітря, телевізор, DVD-програвач, меблі, лава для саду, комп’ютер, скульптура для саду, картини або пано, розповідають батьки випускників.

Не менш актуальними залишаються подарунки завідуючій, вихователям та няні, вчителям. Крім квітів, листівок та цукерок, дарують кавові або чайні набори, вино або шампанське, косметичні набори, ювелірні прикраси, набори посуду, предмети інтер’єру. Гарний і пам’ятний подарунок техніка – фотоапарат, кухонний комбайн, аксесуари до комп’ютера.

Останнім часом набувають популярності подарункові сертифікати в магазинах косметики та парфумерії або салонах краси. У полтавських магазинах-салонах такі сертифікати коштують від 100 гривень.

У школі найдорожичий подарунок традиційно презентують класному керівникові. Іншим учителям – музики, фізичної культури, малювання, хореографії, іноземної мови – дарують квіти й цукерки.

– Минулого року у нас був випускний у 4-му класі. Ми дарували класному керівникові гроші. У нас так вийшло, що вчителька не любила подарунків на свята і вважала, що вона тут для того, аби навчати дітей без усіляких «хабарів», – посміхаючись розповіла Наталія, мама випускника 4-го класу. – Усім іншим вчителям – теж гроші. Сума невелика була, класному керівникові – більше. Усім подарували квіти.

Наталія зазначила, що збирали гроші на потреби класу, а те, що залишалось, відкладали, таким чином у травні здавати довелось небагато – до 100 гривень.

Мами випускників і в школах, і в дитячих садочках зазначають, що подарунки і в дитсадку, і в початковій школі не є примусовими. Але вчителям, вихователям, які стільки часу приділяють вашій дитині, приємно, що про них не забувають, і якість подарунка свідчить про повагу й вдячність.

Подарунок дитині натякає на її дорослішання

Випускний у дитячому садочку – перша пам’ятна дата у житті дитини. Зробити її незабутньою та особливою можуть не тільки красивий одяг, зачіска, розважальна програма. Важливий і ваш подарунок.

За принципом подарунків для педагогів, невеличкий пакунок дарують кожній дитині від батьківського комітету. Для дітей, які наступного року підуть до школи, звичайно, дарують те, що стосується навчання. Випускники-дошкільнята дуже пишаються своїм дорослішанням. До пакунка можна покласти пенал із начинням, підставку для книги, олівці та фломастери, глобус, альбом для малювання, красивий зошит, енциклопедію. Інша справа – пізнавальні подарунки: настільні ігри, інтерактивні плакати та книги на різноманітні теми (читання, іноземна мова, тварини, математика тощо).

Сувеніри, які нагадуватимуть дітям про проведені у дитячому садку чи початкові школі роки – магніти, медалі, значки із фотографіями та іменами дітей, пам’ятні дипломи. Таку продукцію можна замовити в Полтаві у фірмах, де надають послуги з роздруку та поліграфії. Приблизна вартість одного магніта – від 3 гривень, виготовлення значка – від 8 гривень за штуку.

Фотоальбоми і відеозйомка на випускний

Майже завжди до подарунка на випускний входять альбоми з фотографіями та відеодиски із записом випускного або змонтованими відео про життя у дитсадку та школі (зйомки на перше вересня та в кінці року, ранки у дитсадку та на свята).

У вартість дитячого випускного альбому входить виїзд фотографа у дитячий садок, фотосесія, друк альбому. Середня ціна на фотоальбоми у Полтаві – 70 гривень. Для тих, хто ще не визначився із замовленням, фотографи радять поспішити, адже із кожним днем зменшується кількість доступних варіантів обкладинок і час на друк.

Виготовлення відео на пам’ять із випускного – від 450 гривень. До вартості послуги входять і зйомка (1 година), і монтаж.

– Коли мене запрошують у дитячий садок, у школу, то кілька хвилин я присвячую зйомці того, як діти навчаються, відпочивають або граються чи гуляють у дитсадку, навіть те, як вони їдять, – розповів Володимир, один із полтавських відеооператорів. – Потім безпосередньо знімаю сам випускний. Віддаю на руки один змонтований екземпляр, а батьки вже самі його розмножуть.

Робота оператора без подальшого монтажу коштує близько 300 гривень за годину.

Частування і розважальна програма

Значна частина витрат на випускний – святковий стіл і розважальна програма.

Після того як відклали гроші на придбання вбрання для дитини, визначили суму на подарунки, подумайте про організацію частування і професійних аніматорів.

Нагадаємо, що СЕС не дозволяє організовувати застілля для дітей у виховних і навчальних закладах. Тож доведеться замовити стіл у кафе або розважальному центрі.

У Полтаві є ігрові центри, де діє багато програм для дитячого дозвілля – дні народження, новорічні ранки, випускні тощо. Ціна такої програми коливається у межах 400 гривень незалежно від кількості дітей. Інтерактивна програма триває близько години. Складається із конкурсів, танців, естафет та інших розваг. Додатково можна замовити і дитячий аквагрим – нанесення зображення на обличчя дитини. У таких закладах окремо замовляють частування. За побажаннями батьків, у меню вносять і перші страви, і солодкий стіл.

У інших закладах дитяче свято для групи з 18-20 дітей обійдеться у 1300 гривень. У вартість такого бенкету вже враховані послуги аніматора, кілька страв, торт і сік.

Якщо бажаєте і є кошти, то можна ще й створити святкову атмосферу під час офіційної частини у дитячому садку чи в класі школи, прикрасити зал за допомогою повітряних кульок із гелієм.

Наповнення кульок газом коштує від 30 гривень за 10 штук. Ціна знижується зі збільшенням кількості кульок.

Чудовим доповненням до свята стане запускання небесних ліхтариків. Роздрібна вартість – 15-20 гривень, а упаковка 5 штук у середньому коштує 70 гривень. Замовляють і хлопавки, конфеті, серпантин, феєрверки для тортів та інше.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter