У Полтаві відкрили перший міжнародний фестиваль лялькових театрів

Дозвілля
Ольга Матвієнко14 травня 2013 о 21:331186 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Сьогодні у Полтаві стартував безпрецендентний Театральний проект "Зоряний шлях".
Театральний фестиваль, на який з’їхалися 15 лялькових колективів із 9 країн, організував Полтавський обласний театр ляльок. Його підтримали в облдержадміністрації, Міністерстві культури та УНІМА.  Визначна подія у театральному житті області приурочений до 75 річниці створення лялькового театру в Полтаві. За словами Єгора Ткаченка, керівника літературною частиною театру , ідея організувати такий фестиваль зародилася ще наприкінці минулого театрального сезону. До цього полтавці побували на багатьох міжнародних фестивалях в інших країнах і отримали колосальний досвід. Проте, "Зоряний шлях" все ж відрізняється від інших проектів:

–Ми змогли привезти до Полтави колективи, які дуже складно привезти. Наприклад, львівський театр. Вони постійно у гастролях. Дуже багато запрошень на фестивалі вони відхиляють через перевантажений графік. Театри Болгарії, Сербії, теж беруть участь у багатьох фестивалях, але ми налагодили дружні стосунки під час гастролей нашого театру і вони приїхали до Полтави, – розповів Єгор Ткаченко.

Фоторепортаж із відкриття Театрального проекту "Зоряний шлях"

Протягом 4 фестивальних днів полтавці матимуть змогу побачити 4-5 вистав. Квитки на всі вистави коштують 30 гривень. Проте сьогодні ввечері о 22.00 полтавці безкоштовно зможуть побачити уніекальну виставу львівського театру "Вишневий сад" за А. П. Чеховим. Унікальна вистава відбудеться на театральній площі. Львів’яни гратимуть класику в повній темряві на ходулях із ліхтарями та елементами фаєр-шоу.

За словами організаторів, протягом фестивалю покажуть безліч унікальних вистав. Наприклад, серби використають у виставі "У темряві" проектор. Туркменські артисти та іхні ляльки одягнуті у національний одяг. Більшість постановок, звичайно, розраховані на дітей. Але цікаво буде і дорослим. Щонайменше 6 вистав поставлені для дорослих: "Вишневий сад" (Львів), "Як із нічого зробити все" (Санкт-Петербург), "Казки з різних кишень" (Санкт-Петербург), "Ніка Турбіна: інформація людству" (Київ), "Три сестри" (Білосток, Польща), "Звичайні історії" (Москва).

Читайте також: Вірменський театр показав першу виставу у рамках "Зоряного шляху"

Актори із Туркменістану, Сербії представлятимуть вистави мовою оригіналу. Проте, за словами лялькарів, це не заважає сприймати зміст: головне слідкувати за діями акторів на сцені.

До теми: У Полтаві показали виставу про життя Шагала

Серед лялькових колективів варто відзначити студентські трупи із Києва та польського міста Білосток. До речі, головна мета фестивалю саме і полягає у тому, аби віднайти і дати дорогу молодим талантам у світі театру ляльок.

Відкриття першого масштабного театрального проекту у Полтаві відбулося досить символічно. Кожну країну представили національним танком. Їх виконували полтавські танцювальні колективи під гучні овації гостей міста. Наприкінці церемонії у небо випустили повітряні кульки-зірки. Учасники фестивалю пройшли урочистою ходою до парку і поклали квіти до пам’ятника українському Кобзареві Тарасу Шевченку. Віддаючи дань визначному українському діячеві, багато із них хрестилися і дякували Шевченку за його вклад у розвиток світової літератури і незабутні твори.

Перелік вистав "Зоряного шляху" дивіться тут

Репортажі про перебіг Театрального проекту "Зоряний шлях" читайте на "Колі".

Наприкінці фестивалю, у п’ятницю відбудеться урочисте закриття та нагородження лауреатів. За задумом організаторів, жоден із колективів не залишиться без відзнаки.