У більше сотні полтавок змогли діагностувати рак грудей на ранньому етапі

Новини
Ольга Матвієнко15 травня 2013 о 15:051480 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
vk.comВиявити рак молочних залоз та визначити правильний курс лікування для 103 полтавок лікарям обласного онкодиспансеру допоміг подарований восени мамограф.


Із вересня 2012 року у Полтавському обласному клінічному онкологічному диспансері діє мамографічний кабінет. Обладнання вартістю більше 1 мільйона гривень (мамограф і принтер) подарували лікарні Благодійний фонд "Здоров’я жінки та планування сім’ї" та компанія Avon.

Підбити поточні підсумки роботи, розповісти про проблему раку молочної залози сьогодні лікарі та запрошені жінки зібралися у приміщенні онкодиспансеру. Дату зустрічі обрали не випадково, адже 15 травня в Україні відзначають Міжнародний день сім’ї.

– Мамографічне обстеження є золотим стандартом діагностики раку молочних залоз на ранній стадії у Євросоюзі. Таким подарунком ми вирішуємо не тільки технічну проблему, а перш за все привертаємо увагу громадськості до захворювання. Маємо практику роботи з Автономною Республікою Крим. Ми подарували апарат, якого взагалі не було у цьому регіоні, привернули увагу, і частково за кошти громади, влади та спонсорів там придбали ще 10 таких апаратів, – розповіла Галина Майструк, голова правління Благодійного фонду "Здоров’я матері та планування сім’ї".

За час роботи стаціонарного кабінету діагностику пройшла 421 жінка. У них за допомогою мамографа зуміли виявити пухлини розміром менше 1 сантиметра і навіть всього у кілька клітин.

До теми: У Полтаві на мамографічне дослідження жінки ідуть з острахом

– Лікарі, які проводили пальпаторне обстеження цих пацієнток не змогли виявити пухлини, а апарат дав можливість діагностувати рак на ранній стадії і застосувати правильні методи лікування. У деяких випадках ми робимо органозберігаючі операції. При них жінка не втрачає груди, як при звичайній мастоктомії, – розповів Орест Вовк, головний лікар онкодиспансеру.

Ще у більше 300 жінок мамографія виявила доброякісні утворення. За словами головного лікаря-онколога області, ще 10 років тому відношення до раку молочних залоз та підхід до його лікування кардинально відрізнявся. Єдиними методом боротьби із пухлинами була ампутація грудей (мастоктомія). Причина цього полягала в тому, що рак діагностували вже на пізній стадії. Зараз зусилля лікарів спрямовані на ранню діагностику та виховання у жінок турботливого ставлення до свого здоров’я.

– У Європі рак молочних залоз давно перейшов у категорію так званих хронічних захворювань із мінімальною смертністю. На жаль, Україна і зокрема Полтавська область, за показниками смертності від цієї хвороби лідирують. Ми прагнемо змінити цю ситуацію, і реформування системи медицини, ставлення лікарів і жінок до раку сприяють цьому, – акцентував Орест Ярославович.

Для профілактичного обстеження молочних залоз жінка повинна звернутися спочатку до сімейного лікаря, гінеколога, який у разі необходності направить до мамографічного кабінету. Мамографія – безкоштовне обстеження. Проте, у разі відсутності плівки вас можуть попросити заплатити офіційно встановлену  мінімальну плату.

До речі, присутній на конференції начальник Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак зазначив, що обласна влада розглядатиме питання про фінансування закупівлі плівки та реактивів для мамографа із обласного бюджету.

Читайте також: У Полтаві на ВІЛ/СНІД обстежуться частіше жінки, а серед інфікованих більше чоловіків


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter