Відправляємо дитину в табір: інструкція та поради психолога

Родина
Ольга Правденко20 травня 2013 о 14:143249 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відправляємо дитину в табір: інструкція та поради психолога
Психолог Ірина Редчук . Незабаром на Полтавщині розпочнеться оздоровчий сезон для дітей.

Відправляємо дитину в табір: інструкція та поради психолога

Психологи стверджують, що раз на рік батькам варто відпускати дитину на відпочинок до дитячого табору чи санаторію. Це допоможе чаду стати більш самостійним та кмітливішим, а мамі з татом по-новому подивитися на сина або доньку. Про те як батькам заохотити дитину до відпочинку в оздоровчому таборі, що варто обов’язково взяти малечі з собою та як правильно обрати табір, читайте далі.

Що обов’язково необхідно зробити батькам, плануючи дитячий літній відпочинок

1. Відвідати лікаря, котрий оцінить загальний стан організму дитини, підкаже, які щеплення необхідно зробити тощо. Не відкладайте відвідини лікаря, майте на увазі, що перші табори на Полтавщині відкриваються вже наприкінці травня.

2. Дізнатися якомога більше про табір, до якого відправляєте дитину. Почитати про нього відгуки в Інтернеті, поспілкуватися з батьками, діти яких вже відпочивали там.

3. Звернути увагу на педагогічний склад (вожатих, вихователів), наявність психолога, медичний кабінет. Дізнатися, чи дотримуються в таборі режиму (приміром, чи є зарядка), поцікавитися санітарним станом їдальні, санвузлів, наявністю гарячої води. Обов’язково з’ясуйте, на якій відстані від табору знаходиться водойма (річка, море, озеро) та хто відповідає за безпеку дітей на воді.

Підготуйте дітей до відпочинку в таборі


Відправляємо дитину в табір: інструкція та поради психолога

– Батькам варто заздалегідь підготувати дитину до поїздки в табір, – говорить Ірина Редчук, шкільний психолог Полтавської гімназії №13. – Наприклад, розповідати про те, як було добре в таборі, коли вони відпочивали у дитинстві, поділитися веселими історіями, які з ними там траплялися. Ще один спосіб заохотити малечу поїхати до табору – позитивні розповіді друзів, які вже їздили туди. Одним словом, головне – це зацікавити дитину. Але якщо дитина категорично не хоче до табору, або їй там зовсім не подобається після тижня перебування і вона проситься додому, краще забрати її звідти.

Читайте також: Де і чим в Полтаві зайняти дитину під час літніх канікул

Оптимальний, на думку Ірини Редчук, вік, коли хлопців та дівчат можна без проблем відправляти до табору – 9-10 років. Це вік, коли дитина вже самостійна, може за себе постояти, нормально спілкуватися з однолітками.

Який досвід дитина може отримати в таборі

проявити свої лідерські якості;

– постояти за себе, навчитися спілкуватися з однолітками;

– показати свої творчі здібності;

– навчиться бути самостійною.

За словами психолога, батьки, діти яких відпочивають у таборі, особливо вперше, часто відкривають їх для себе з іншого боку. Виявляється, що дитина може бути самостійною, вміє танцювати, пародіювати когось відомого чи подобається багатьом хлопцям або дівчатам.

– Я б радила батькам, які відправляють дитя до табору вперше, не вибирати місце відпочинку далеко від дому. Так вони зможуть частіше їздити в гості до сина чи доньки, а якщо дітям там не сподобається, заберуть їх без проблем додому, – каже Ірина Редчук.

Психологи радять батькам підлітків особливо ретельно підійти до вибору одягу в табір. Дітям важливо почуватися психологічно комфортно у власному вбранні, адже воно в цьому віці відіграє величезну роль, служить своєрідним сигналом: приймуть однолітки їх до свого кола чи залишаться вони «білими» воронами до кінця зміни.

Якщо дитина займається спортом чи посилено вивчає мови, оберіть тематичний табір

Сьогодні в Україні, і на Полтавщині зокрема, працюють тематичні (профільні) табори. Наприклад, в області є спортивний та мовний табір. А в Україні можна знайти театральний, журналістський, геологічний, археологічний, екологічний тощо.

У профільному місці відпочинку дитина зможе вдосконалити свої навички та здібності, або ж навпаки навчиться чомусь новому. Приміром, їздити верхи, керувати яхтою чи проводити розкопки.

Нетабірних дітей, за словами психолога Ірини Редчук, немає. Якщо жодного разу дитя не було в таборі, то судити про це немає сенсу. Нерідко буває, що дуже домашні діти гарно адаптуються в дитячому закладі, їм там дуже подобається, батьки відкривають у своїх синах чи доньках нові грані й талананти.

До теми: Відправити дитину в табір: заклади, адреси та ціни на Полтавщині

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter