Найпоширеніші хвороби хребта: симптоми та методи лікування

Новини
Ольга Правденко3 липня 2013 о 11:5615642 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з ecisac.com.peЯкі болі в спині свідчать, що треба негайно звертатися до лікаря, та як не задавнити складні хвороби, читайте далі.


Хребет отримує чи не найбільше навантаження серед усіх частин тіла людини, починаючи ще з юного віку. Нині хвороби хребта значно помолодшали.

– Приблизно 80% пацієнтів, які звертаються до нас по допомогу, – це люди працездатного віку, – каже Олександр Савченко, лікар нейрохіруг, ортопед-травматолог обласного ортопедичного відділення Полтавської обласної лікарні відновного лікування та діагностики. – Примітно, що зі скаргами на болі у спині частіше звертаються жінки. А от сильну стать більше непокоять травми.

Найпоширеніші хвороби хребта

– Остеохондроз – це загальна назва багатьох захворювань хребта:  суглобів хребців, дисків і тканин, сухожилок і м’язів, які оточують ці сегменти.

– Дегенеративні захворювання: спадкові – спондилолістези.

– Грижі міжхребцевих дисків.

– Стенози хребтових каналів.

– Радикуліт.

– Сколіоз.

– Спондилоартроз.

Грижу можна вилікувати без операції, а сколіоз часто потребує оперативного втручання

Дегенеративні зміни в хребті можуть відбуватися непомітно і не турбувати людину. Часто в пацієнтів діагностують зміщення дисків, які з віком  зношуються. Проблема виникає тоді, коли деформовані диски, хребці та зв’язки починають здавлювати нервові закінчення й спинний мозок, і від того спина починає нестерпно боліти.

Стенози хребтових каналів – це звуження спинномозкового каналу. У результаті можуть затискатись не лише окремі спинномозкові корінці, але й сам спинний мозок. Пацієнти із звуженням спинномозкового каналу часто відчувають слабкість і хронічний ниючий біль у ногах, сідницях і крижах, а також  поколювання, оніміння, тіло ніби пече. Ознаки стенозу хребтового каналу зазвичай спостерігаються у пацієнтів, старших 50 років.

Спондилолістез – захворювання, при якому відбувається зміщення хребця, що знаходиться вище іншого.  Якщо незатиснуті неровові закінчення, медикаментозне лікування дає хороші результати.

– Щодо грижі, то лікувати її спочатку необхідно консервативно, а не операвтино. Тобто якщо немає неврологічних ускладнень, порушення рухів кінцівок (парезів), спочатку варто пацієнту призначити ліки та масаж. Адже малі грижі, до 6 міліметрів, як правило, можна вилікувати без операції. І тільки коли тривале лікування – 4-6 тижнів, не дає ефекту, нейрохірург або ортопед-травматолог проведе операцію. Коли людина відчуває біль тільки у спині, тоді в неї, швидше за все, мала грижа, коли ж біль віддає в ногу або ж повністю переходить в ногу, значить, грижа значно більшого розміру, – наголосив Олександр Савченко.

– Сколіоз – хвороба хребта, на яку страждають вже з дитинства. У Полтавській області дитячий сколіоз лікують у 2 закладах – у Полтавській дитячій міській клінічній лікарні та в спеціалізованому санаторії, – розповідає нейрохірург. – Якщо осанка порушена, лікуванняв цих закладах дає ефект. А якщо сколіотичні деформації прогресують (зміни в самому хребці), то таке лікування важко назвати ефективним. Тоді без оперативного втручання не обійтися. За кордоном оперують сколіоз вже підліткам.

За словами лікаря, в Україні операції тим, хто хворіє сколіозом, роблять, як правило, тоді, коли хвороба дуже запущена. Викривлений хребет тисне на грудну клітку, від чого болить серце, легені, на інші органи – через це виникають болі  в шлунку та промежині. Часто болі виникають вже у пацієнтів, яким трохи за 20 років. У Полтаві такі операції ми поки що не проводимо, а направляємо пацієнтів у Харків та Київ.

–  Сьогодні чимало пацієнтів приходять на прийом до нас вже з МРТ, яке зробили самостійно. На мою думку, це неправильно. Для того, щоб лікар зрозумів, що в цього пацієнта первинне, а що вторинне, необхідно спочатку прийти до лікаря, який потім вже направить пацієнта або на МРТ, або на рентген, – говорить Олександр Віталійович

Для того, щоб лікар зміг надати вчасну допомогу, необхідно:

1. Звернутися до нього одразу ж при появі болю в спині.

2. Якщо лікування, яке призначене, не допомагає, треба змінити фахівця, щоб не ускладнювати хворобу.

3. Правильно харчуватися та займатся лікувальною фізкультурою.

Мануальний терапевт повинен мати медичну освіту

Нині чимало людей, які страждають на захворюваня хребта, звертаються по допомогу до мануального терапевта. На думку Олександра Віталійовича, такий спеціаліст і справді може допомгти.

– Але він повинен досконало володіти технікою мануальної терапії, мати відповідний сертифікат, вищу медичну освіту та досвід роботи. Мануальний терапевт чітко повинен знати діагноз, направити пацієнта на обстеження (перш ніж узятись лікувати) і не лікувати людей зі складними порушеннями рухів кінцівок, переломами тощо, – наголосив лікар.

Читайте також: Як уникнути «пляжних» хвороб

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter