У лісгоспах Полтавщини розводять ланей та плямистих оленів (+фото)

Новини
Ольга Правденко12 липня 2013 о 12:002306 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У лісгоспах Полтавщини розводять ланей та плямистих оленів (+фото)
Для того щоб збільшити у полтавських лісах кількість тварин та урізноманітнити мисливську фауну, у державних лісгоспах (ДП) Полтавщини створені вольєри.


У них тримають та розводять завезених з інших територій тварин, а згодом випускають їх у ліс.

– Нині в лісових господарствах області 14 вольєрів для утримання та розведення тварин. Поголів’я диких тварин щороку поповнюють. Купують звірів у резиденції «Залісся», що під Києвом, там їх розводять для продажу в лісгоспи країни, – зазначила Лілія Гнатенко, прес-секретар обласного управління лісового й мисливського господарства.

У вольєрах полтавських лісгоспів розводять: диких кабанів, крижнів, фазанів, плямистих оленів, благородних оленів, ланей, бабаків. Найбільше завозять диких кабанів та качок. Зокрема цього року їх завезли до Лубенського, Гадяцького, Новосанжраського лісгоспів.

Читайте також: скільки гектар лісу посадили журналісти

– Цьогоріч наше держпідприємство купило 27 кабанів та 300 крижнів.  Поросята не з вольєра, а «натуральні», тобто виловлені з дикої природи. Сподіваємося, що цей прилив «чужої крові» дасть позитивні результати. Тварини будуть більш плодючими і не так хворітимуть. Після недовготривалого утримання у вольєрі ми випускаємо поросят у мисливські угіддя. Вольєр охоплює 7 гектарів лісу. Тут є підгодівельні майданчики, вода, – коментує Володимир Кизь, міжрайонний мисливствознавець ДП «Гадяцький лісгосп». – Позаминулого та минулого років ми завезли 22 плямистих оленів, рік утримували їх у вольєрі, вони встигли навіть привести потомство, а потім випустили  в ліс.

дикі поросятадикі поросята

Кількість оленів дозволяє на них полювати. Згідно з законодавством, якщо є 4 голови оленів на 1000 гектарів, значить, на них можна полювати.



На Полтавщині меншає диких качок

Качок випускають у дику природу у 2-тижневому віці, поки вони ще дикі, інакше птахи швидко звикнуть до людини.

– Нині в Полтавській області чисельність диких качок та гусей зменшується. Тому, щоб поповнити їхню популяцію в природі, ми закуповуємо їх практично щороку. Природні умови склалися таким чином, що перелітні пернаті з теплих країв летять не через Україну, а через південь Росії, де й осідають, – розповів Василь Бут, інженер-охоронець захисту лісу ДП «Полтавський лісгосп».

Фазани гинуть через холодні зими

Найгірше у північних лісових господарствах приживаються фазани, через суворі зими та значну кількість хижаків вони гинуть. Кращі природні умови для цих птахів у лісових господарствах, що на півдні області: Новосанжарському, Кременчуцькому. До речі, нещодавно працівники ДП «Новосанжарський лісгосп»  випустили в ставки 200 крижнів та придбали 100 фазанів, щоб після місячного утримання також випустити  на волю. Планують 200 фазанів придбати і в ДП «Лубенський лісгосп».

Прижилися у лісгоспах області й бабаки. У цих гризунів цінне все: жир, м’ясо, хутро. Тому їх лісівники завозять і випускають у мисливські угіддя регулярно.

Фазани приживаються у південних районах областіФазани приживаються у південних районах області

Порівняно недавно – 5 років, займається розведенням диких тварин ДП «Лубенський лісгосп».

Плямисті оленіПлямисті олені

– За цей час ми встигли придбати 11 голів оленя плямистого, самостійно розводимо диких кабанів та щорічно випускаємо по 20-30 у ліс, – коментує Тарас Охріменко, директор лісгоспу. – Півтора року утримували у вольєрі нашого лісового господарства 32 лані. У природне середовище ми їх випустили торік, цьогоріч у цих тварин відбувається отел. Полювання на лань заборонене, наступного року проведемо лише селекційний відстріл самців.

До теми: Лісники Полтави провели навчання по боротьбі з лісовими пожежами

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter