Як полтавка встановила 4 рекорди за 3 дні на чемпіонаті світу: історія успіху

Спорт
Ніна Король8 серпня 2013 о 12:331671 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як полтавка встановила 4 рекорди за 3 дні на чемпіонаті світу: історія успіху
Плавчиня Вікторія Солнцева встановила 4 рекорди України на чемпіонаті світу з водних видів спорту в Барселоні.

Останній з них: вона фінішувала на дистанції 200 м брасом за 2:23.01 і цим результатом покращила свій же рекорд України на секунду. Про це повідомляє сайт федерації плавання України.
– Вікторії не вистачило до бронзової медалі усього 64 сотих секунди, – cказав персональний тренер Солнцевої Сергій Бондар. – На цьому чемпіонаті світу вона стала сенсацією. Адже у 15 років встановила тільки на цих змаганнях вже 4 рекорди України.

«Золото» Барселони завоювала срібна призерка цьогорічного чемпіонату світу – росіянка Юлія Єфимова. «Срібло» – у рекордсменки світу датчанки Ріккі Педерсен.

Загалом на чемпіонаті в Барселоні Вікторія виборола 5-е і 6-е місця, що є досить хорошими показниками для її юного віку. Особливо зважаючи на те, що для полтавки це перший дорослий чемпіонат, а на світові змагання їдуть найсильніші. У плаванні нині серед суперниць Вікторії були набагато досвідченіші та старші на 6-7 років спортсменки, серед них учасниці Олімпіади. Лише росіянка старша всього на рік за Солнцеву.



До рекордів! Фото usf.org.uaДо рекордів! Фото usf.org.ua

До речі, як повідомили в прес-службі Федерації плавання України в середу, спочатку тренерська рада порахувала, що Вікторія встановила 5 рекордів. Але коли перелічили знову, їх було 4. Помилку виправили.

Поспілкуватися із тренером та з Вікторією журналісту наразі не вдалось. У вівторок команда України повернулась з Іспанії. Нині полтавка починає готуватись до Кубка світу, який пройде в серпні в Голландії.



Із хворобливої дівчинка перетворилась на сильну й наполегливу



У Полтаві тренером Солнцевої була спочатку мама, Ольга Володимирівна, а потім Ірина Астапова.

– Мама Вікторії змінила роботу і попросила мене тренувати її доньку, – пригадує Ірина Львівна. – Я була наставником Віки з 2008 року.

Як говорить про вихованку екс-тренер, дівчинка була спочатку хворобливою, але дуже старанною, з характером. Тож ця її наполегливість не минула дарма. Результати Віки стали вирівнюватись, вона зміцніла і фізично, і морально.

– Уже 2011-го Віка виконала норматив кандидата у майстри спорту, – розповідає Астапова. – 2012 року покращила результат і стала майстром спорту. У липні вона входила в юнацьку збірну, яка їхала на чемпіонат Європи. Того ж року вона не потрапила на чемпіонат Європи серед юніорів через вік (не було 14-ти), хоча й увійшла в трійку найсильніших дівчаток-плавчинь 14-16 років в Україні. У квітні цьогоріч виграла змагання у Києві, на чемпіонат Європи в липні їхала вже лідером, показала кращі результати в Європі й завоювала 3 медалі.

Хотіла кинути плавання, але нині мріє про Олімпіаду

У збірну України Вікторія Солнцева потрапила минулого року. Нині вона вже майстер спорту міжнародного класу (МСМК) – це те досягнення, про яке мріють усі  спортсмени.

Ще одна мрія є у Віки – потрапити на Олімпійські ігри, про це теж повідала її тренер.

– Думаю, 2016 року в неї є шанси показати себе на Олімпійськиї іграх, – говорить Ірина Астапова. – Адже минулого року вона виконала олімпійський норматив, але Марія Лівер теж виконала його у тій же дисципліні. Вона старша, досвідченіша, тож і представляла Україну в Лондоні.

Марія, до речі, теж полтавка, але вже давно живе і тренується у Дніпропетровську.

У Віки Солнцевої у Полтаві були щодня по 2 тренування: уранці – 1,5 години і ввечері – 2 години. У неділю – одне. На зборах перед чемпіонатами тривають і 2,5 години.

Тож через таке навантаження юній спортсменці доводилось розваги та частину виконання уроків переносити на вихідні, адже тренування виснажують. Дівчинка навіть казала 2 роки тому, що хоче кинути плавання. Мовляв, піду в 10-й клас і залишу плавання.

Але натомість вона стала однією із кращих в Україні, Європі та світі.

– Зірковість їй не загрожує, – говорить Ірина Львівна. – Вікторія дуже тверезо до всього ставиться, аналізує. Як на свій вік, вона подорослішала, їй довелось це зробити – спорт вимагає.

Познань, 2013. Чемпіонат Європи приніс Вікторії 2 «золота» й одне «срібло». Фото usf.org.ua Познань, 2013. Чемпіонат Європи приніс Вікторії 2 «золота» й одне «срібло». Фото usf.org.ua

« Вікторія Солнцева стала справжнім відкриттям цього року у вітчизняному плаванні. Незважаючи на юний вік, вона займає лідируючі позиції у світовому рейтингу з плавання, – зазначив головний тренер збірної України з плавання Андрій Сердінов про результати полтавки на чемпіонаті Європи в Познані».



Довідка «Кола»

Вікторія Солнцева народилась 19 червня 1998 року. Тренувалась у ДЮСШ№3 (басейн «Дельфін») Полтави та обласній школі вищої спортивної майстерності. У кінці навчального року талановиту полтавку забрали в Київ, повідомила її екс-тренер Ірина Астапова.

– Вона у складі збірної має гарні результати, тож і тренується тепер у столиці в більш комфортних умовах, – каже Ірина Астапова, тренер-викладач обласної школи вищої спортивної майстерності.

Вчиться спортсменка в гімназії «Здоров’я» №14  Полтави, хоч тренується у Києві і там теж відвідує школу, тобто дівчина буде розриватись між двома містами, суміщаючи тренування. Перейшла в 10-А клас.
Спортивні досягнення:

Дворазова золота чемпіонка (50 м – брас та 200 м – брас) та срібна призерка (100 м – брас) на чемпіонаті Європи серед юніорів 2013 року у Познані (Польща).

Рекорди Вікторії Солнцевої на чемпіонаті світу в Барселоні

15-річна Вікторія Солнцева встановила на своєму першому дорослому чемпіонаті світу чотири рекорди України.

Перший рекорд України Солнцева побила на 100 м брасом у півфіналі за 1:06.67. Вона покращила на шість сотих секунди власне досягнення, яке встановила цьогоріч на чемпіонаті Європи у Познані.

На дистанції 200 м брасом у попередньому запливі плавчиня побила другий рекорд України, фінішувавши за 2:24.65. Вона перевершила майже на секунду своє ж досягнення, яке встановила на цьогорічному чемпіонаті Європи у Познані. Цього ж дня у півфіналі Солнцева ще раз поновила рекорд України у цій дисципліні, завершивши заплив за 2:24.19. Четвертий рекорд України Вікторія теж встановила на 200 м брасом за 2:23.01.

У передостанній день чемпіонату світу, 3 серпня, Марія Лівер встановила рекорд України у попередньому запливі на 50 м брасом. Вона подолала цю дистанцію за 30.68. Раніше рекорд у цій дисципліні належав Вікторії Солнцевій, який вона встановила цього року на чемпіонаті Європи у Познані, – 30.83.

До теми: як полтавка потрапила до півфіналу, читайте тут.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter