На що звернути увагу при покупках в інтернеті: поради полтавцям

Новини
9 серпня 2013 о 14:091748 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На що звернути увагу при покупках в інтернеті: поради полтавцям
Онлайн-шопінг набуває усе більшої популярності.


Більшість товарів у інтернет-магазинах можна купити дешевше, ніж в реальних (фото: acf.ua)Більшість товарів у інтернет-магазинах можна купити дешевше, ніж в реальних (фото: acf.ua)

В Інтернеті сьогодні можна знайти все, що завгодно і часто дешевше, ніж у звичайних магазинах. Наскільки такі придбання є безпечними та що потрібно знати інтернет-покупцям, дізнавалося «Коло».

Читайте також: Секрети про розродажі: як правильно скуповуватися

Довідково:

В Україні інтернет-магазинів стає все більше. Лише з початку року, за даними Державної реєстраційної служби, зареєстровано 1508 суб’єктів господарювання, які зазначили основним видом діяльності  роздрібну торгівлю, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет. Це – 94 юридичних та 1414 фізичних осіб-підприємців.

Купуємо в Інтернеті розумно

Полтавець Ігор робить покупки в Інтернеті постійно. Чоловік знає, що й де якнайвигідніше придбати. Про надійність продавців дізнається з відгуків.

– У мережі є цілі сайти, де можна знайти рейтинги  та прочитати про ненадійних онлайн-торгівців, – говорить полтавець.

Гуляти онлайн-магазинами, як говорить Ігор, набагато зручніше, ніж реальними. Не виходячи з дому й в м’якому кріслі можна натрапити на потрібну річ. Тут і почитаєш про її характеристики, подивишся на відгуки покупців та порівняєш з іншою, якщо сумніваєшся. До речі, свій ноутбук, завдяки якому Ігор здійснює інтернет-шопінг, він теж придбав в мережі. На цій покупці  чоловік зекономив майже 1 тисячу гривень. Щоправда, коли вже визначився із покупкою, пішов в один із торговельних центрів у Полтаві, аби побачити на власні очі та потримати бажану річ у руках. Подивившись на ціну, яка в рази була більшою за ту, що в Інтернеті, сумніви відпали.

Головне, на що радить звернути увагу досвідчений інтернет-покупець:

1. Надійність магазину. Потрібно уважно читати про те, що вам гарантують: коли й як за товар потрібно платити, як доставляється замовлена річ, чи входить це у вартість, скільки продавцеві потрібно часу та як він компенсує затримку.

2. Не поспішайте віддати гроші, перегляньте документи.

– Коли бажана річ у вас вже в руках, не спішіть віддавати гроші, – каже Ігор.

– Після того, як отримали чек та переконалися, що на ньому стоїть печатка продавця й річ у посилці та сума відповідають тому, на що ви розраховували, є гарантійний талон, вписані сервісні центри, можете розраховуватися із кур’єром. Не забудьте перевірити справність товару, доки кур’єр ще не пішов.

До теми: Полтавці можуть дізнатися про запізнення потягів через інтернет



Онлайн-покупки, як і звичайні, захищені законом

Якщо ж  ви вже розплатилися та забрали річ, а потім зрозуміли, що вона вам не підійшла, можете її повернути. На все це у вас є 14 днів. Продавець зобов’язаний повернути сплачені гроші не пізніше 30 днів із моменту повідомлення споживачем про розірвання договору.

– У нас усі покупки регулюються Законом «Про захист прав споживачів». Це один закон для всіх, який розповсюджується на всі магазини: чи то реальні, чи інтернет-магазини, – розповіли в Інспекції з питань захисту прав споживачів у Полтавській області.

Зокрема, права онлайн-покупців гарантовані статтями 12 та 13.

– У разі реалізації продукції поза торговельними або офісними приміщеннями продавець зобов’язаний надати споживачеві документ, який засвідчує факт укладення договору і є підставою для виникнення взаємних прав та обов’язків. Такий документ повинен містити інформацію про: дату укладення договору; найменування та місцезнаходження продавця (виконавця);  найменування продукції;  ціну; строк виконання робіт (надання послуг);  інші істотні умови договору; права та обов’язки сторін договору, – йдеться у Законі «Про захист прав споживачів».

Якщо ж покупець не отримав документ, який  засвідчує факт здійснення покупки, відстояти свої права у такому випадку майже не матиме шансів.

Мінуси віртуального шопінгу: одяг та взуття не можна попередньо приміряти

Фахівці з захисту прав споживачів радять також бути уважними під час купівлі одягу та взуття. Тут часто можна прогадати не лише з розміром, а й якістю. Покупці такого товару менш захищені, ніж ті, хто купує електротехніку. Адже картинка не завжди відповідає реальному вигляду. До того ж важко вирахувати, чи пасуватиме та чи інша модель саме вам. Адже для сайтів, як правило, обирають лише найкращі фото на ідеальних фігурах.

Робіть покупки лише в надійних магазинах, щоб потім не шкодувати (фото: life.pravda.com.ua)Робіть покупки лише в надійних магазинах, щоб потім не шкодувати (фото: life.pravda.com.ua)

Полтавка Ольга замовила трикотажну блузку з каталогу одного інтернет-магазину. Дівчині сподобався не лише фасон та колір, а й ціна. Вона попередньо заплатила за товар та доставку його зі столиці у рідне місто. Такими були умови магазину. Коли ж отримала замовлення,  залишилася невдоволеною. Хоч блуза й була такою, як на картинці, але тканина виявилася неякісною – вона вся просвічувалась. Через тонкий трикотаж можна було побачити навіть білизну. Спочатку полтавка хотіла повернути товар та забрати власні гроші, але їй сказали, що вона мусить заплатити ще раз за відправлення товару в офіс магазину. Тож дівчина порахувала, що так чи інакше втрачає кошти. Вона відмовилася від цієї ідеї, а щоб обновка  щоразу не засмучувала її, віддала подрузі.

Найпростіші заходи безпеки зроблять ваші інтернет-покупки надійними. Беріть наші поради на озброєння та вдалого онлайн-шопінгу.

Довідково:

2012 року в Інтернеті покупки зробили 2,1 мільйона українців. Це 14% усіх інтернет-користувачів. Такі результати дослідження компанії Digital Guru. За 85% покупок розплатилися готівкою під час отримання. У середньому один український інтернет-покупець за рік на онлайн-шопінг витратив 714 доларів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter