У Полтаві в храми принесли ще й городину та зелень.
– Прийнято святити цього дня не лише яблука, а усяку городину, фрукти, – розповіла Ніна Рудич, полтавка. – Тому я принесла усього, що вродило. Купила навіть винограду, бо свого немає.
У народі кажуть: прийшов Спас – держи рукавиці про запас. Від Яблучного Спаса починалися холоди, сьогодні полтавці уже відчули ранкову прохолоду.
До Спаса вдавнину намагались не куштувати яблук, лише після того як спробували свячених, можна було їсти й інші.
На Перший, Медовий, Спас, або Маковія, святили мед та сухоцвіти. Але дехто й сьогодні приніс мед на освячення.
До теми: як за цим днем визначали погоду та у що вірили українці, читайте тут.
Сьогодні, в день Преображення Господнього, або Яблучний Спас, освячують яблука та інші фрукти.