За парту після 30, або Чи варто полтавцям знову вчитися, щоб знайти роботу

Студентські новини
Надія Труш19 вересня 2013 о 14:304393 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 За парту після 30, або Чи варто полтавцям знову вчитися, щоб знайти роботу
Учитися ніколи не пізно, говорить народна мудрість. Та чи виправдане це у сучасному житті, коли ринок праці щодня диктує нові умови і вимоги, – читайте далі.

Часто освіта після 30 - другий шанс на успішність в житті. фото suomik.comЧасто освіта після 30 - другий шанс на успішність в житті. фото suomik.com

Здобувати другу вищу освіту після 30-40 років багатьох змушує життя.

Не завжди вдається знайти роботу за спеціальністю, яку потенційний робітник здобув в молодості, коли ринок праці диктував менш жорсткі умови, переконані у Полтавському міському центрі зайнятості. Іноді ж іншої освіти вимагає нова, вища, посада.

До теми – у Полтаві розповідали, де отримати освіту після 30 років (+фото).

Отримати другу вищу освіту загалом можна у будь-якому віці. Відомо чимало фактів, коли разом зі студентами, які вчаться відразу після школи, навчаються 40- й 60-річні, або й старші. Питання у тому, навіщо це робити. Дехто вчиться для самореалізації. Інші рятуються новим дипломом від безробіття, витрачаючи тисячі гривень заради престижної посади.

Навчання від центру зайнятості: перевчать безкоштовно, якщо ваш попередній фах не затребуваний

Опанувати нову спеціальність у Полтаві можна, скориставшись послугами центру зайнятості.

– Немає жодних вимог, норм стосовно навчання від міського центру зайнятості, – пояснює принцип освіти для дорослих Оксана Попова, директор міського центру зайнятості. – Тобто навчання доступне для різних категорій населення. Наприклад, в одній групі навчатися може 18-річний, який залишився без роботи або щойно закінчив школу й звернувся по допомогу до центру зайнятості. І поряд з ним навчатися може 54-річна жінка, якій кілька років до пенсії, і вона бажає не просто змінити свою роботу, а й працювати після виходу на пенсію. Вікових обмежень немає.

Але є й перешкоди для полтавців, які бажають отримати другу освіту за кошт держави. Держава безкоштовно навчить 30-40 річних, але лише у випадку, коли їхній фах не затребуваний на ринку праці.

– Спершу підбираємо роботу, а вже потім пропонуємо другу обов’язкову послугу – профнавчання, – говорить Оксана Попова. – Навчання можливе лише за умови відсутності роботи за кваліфікацією. Наприклад, звертається до центру працевлаштування вантажник або підсобник. Працювати за фахом не бажає, раніше працював, бо життя примушувало. Нині хоче змін, навчитися на водія. Однак низькокваліфікована робота на сьогодні у попиті (вантажники, підсобники), ринок праці її потребує. Тож навчати на водія таку особу немає сенсу. Це буде нераціональна витрата державних коштів.

Або людина погоджується на вакансію за її фахом, або самотужки шукає роботу чи навчається. Ніхто нікого не примушує. Навіщо безробітного додатково навчати, якщо є потреба у таких фахівцях, як він. Якщо ж підходящої роботи немає, треба підвищити професійно-кваліфікаційний рівень людини, навчити спеціальності, яка забезпечить роботою. До речі, за дві відмови від пропозицій роботи особу знімають із обліку в центрі зайнятості.

Освіта після 30: забаганка чи вирішення проблеми

На сьогодні другу освіту, а тим більше вищу, уже не називають забаганкою, як було, приміром, років 4-5 тому.

– Друга освіта на сьогодні – це чудова альтернатива пошуку роботи, можливість удосконалити себе, піднятися кар’єрними сходинками, – резюмує Оксана Попова, директор Полтавського міського центру зайнятості. – Багато людей розглядають другу вищу освіту як вклад у майбутнє, і це правильно. До речі, непоганою альтернативою другій освіті можуть стати короткочасні тренінги та курси. Кількох на рік цілком достатньо для того, щоб бути в курсі нових віянь у тій чи іншій професії.

Нові вакансії з’являються щодня

Актуальні вакансії у Полтаві змінюються ледве не щодня, каже Оксана Попова.

– Якщо, приміром, у місті відкриваються кілька магазинів мережі супермаркетів, будуть потрібні продавці, охорона, комплектувальники товарів, – пояснює Оксана Володимирівна. – Тобто потрібно швидко набрати робітників торговельної сфери, навчити. Якщо таких працівників у базі даних немає, навчаємо. Якщо, наприклад, терміново потрібні водії та обліковці на ремонт доріг, також навчаємо. Нещодавно звернулися з Торговельно-промислової палати, їм конче необхідний інженер промисловості та будівництва, який міг би робити експертну оцінку. Таких спеціалістів у базі даних не було. Отже, з переліку потенційних робітників обирали того, кого навчатимуть.

На сьогодні ринок потребує кухарів, продавців, кондитерів, касирів торговельного залу, електромонтерів з ремонту, електрогазозварювальників. Навчання може відбуватися не лише у Полтаві, а й у Харкові, Дніпропетровську. Освіту, проїзд, проживання оплачує держава. Навчання здійснюють центри професійно-технічної освіти служби зайнятості.

фото inance.obozrevatel.com фото inance.obozrevatel.com

У центрах зайнятості освіту запропонують відповідно до віку та індивідуальних особливостей

Навчання людям 30-40 років, якщо роботу знайти неможливо, підбирають індивідуально, враховуючи фізичні та психологічні особливості людини. Навчають здебільшого робітничим та технічним професіям.

– Другу освіту даємо для того, щоб забезпечити кінцевий результат, працевлаштувати, – підкреслює Оксана Попова. – Тож, якщо говорити про навчання, приміром,

касирів торговельної зали, то навряд чи у 54 роки жінка піде навчатися на касира. Тому що кассир – це, як правило, робота в супермаркетах, у вечірній час, змінний графік. Не завжди такий режим витримують особи дещо старшого віку, аніж молодь (до 35 років). Тому, обираючи і пропонуючи ту чи іншу освіту, зважаємо, чи навчання за певним фахом буде для людини прийнятне й чи допоможе згодом реалізуватися у обраній галузі. Беремо до уваги протипоказання за станом здоров’я, особистісні, психологічні якості. Якщо людина неповоротка, то як її можна направити навчатися на кондитера чи на кухаря. Адже ця професія вимагає швидкості.

Плюси навчання від центру зайнятості:

  • Якщо 30-40-річна особа навчається від центру зайнятості, то нічого не зобов’язана відшкодовувати, якщо з певних причин звільняється з місця роботи, заради якого здобувала освіту.
  • Опанувати нову робітничу або технічну професію можна не раз. Через 12 місяців людина має право знову перекваліфікуватися, якщо її фах став незатребуваним.

Пропозиція є – навчання неможливе, або Чому професії «вимирають»

Із 4 квітня 2013 року набрав чинності затверджений постановою Кабміну Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці. Полтавці від 45 років, маючи стаж роботи не менше 15 років, можуть отримати ваучер на навчання. Він дає право на перепідготовку, підготовку на освітньо-кваліфікаційному рівні, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у навчальних закладах (або у роботодавця).

Його вартість встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (вартість ваучера – 11470 гривень). Ваучером можуть скористатися як безробітні, так і працюючі. Форма навчання – вечірня (щоб навчатися змогли і працюючі).

Друга вища освіта за ваучером можлива лише після 45, іншим дадуть робітничу або технічну освіту

Навчити тих, «кому за», зможуть у вишах. Тобто отримати за кошт держави можна не лише другу робітничу, а й другу вищу освіту. Проте тут на потенційних студентів-дорослих чекає один нюанс. 30-40-річним сісти на студентську лаву за кошт держави, як виявилося, проблематично. Можна навчатися самому або сподіватися, що щедрий роботодавець замовить саме вас, аби за власний кошт навчити. Більше шансів знову відчути смак студентського життя за кошт держави у полтавців передпенсійного віку (після 45).

– Співпрацюємо із вишами, але лише для підвищення кваліфікації. Раніше, до появи ваучерів, у безробітних різних вікових категорій була можливість придбати другу вищу освіту. На сьогоднішній день це стало реально для окремої категорії населення (від 45 років) лише за допомогою ваучера.

У Полтаві не всі виші мають ліцензію на перепідготовку за кошт держави

– Навчання можуть здійснювати лише ті навчальні заклади, які мають на це відповідну ліцензію або сертифікат, – пояснює Оксана Попова. – Наприклад, якщо взяти комп’ютерні системи і мережі (актуальну на сьогодні спеціальність), то коли постало питання, де організувати підвищення кваліфікації за допомогою ваучера, виявилося, що лише Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка має на це ліцензію.

Якщо на робітничі професії (тракториста, водія, машиніста) є де навчити, переконані у міському центрі зайнятості, то для другої вищої освіти або для підвищення кваліфікації у Полтаві ліцензія є лише на 5 спеціальностей із пропонованих 35.

– Другу вищу освіту за ваучером можна отримати за спеціальностями «промислово-цивільне будівництво», «комп’ютерні системи і мережі», «міське будівництво і господарство» (у техуніверситеті).

А у Полтавській аграрній академії навчання можливе за спеціальностями «агрономія», «виробництво і переробка продуктів тваринництва». Інші ж виші ліцензії на навчання за затвердженим переліком не мають, – пояснює Оксана Попова. – Тобто поки що є можливість співпраці лише з двома навчальними закладами. Зараз співпрацюємо з вишами щодо пропаганди придбання ліцензії. Це чудова можливість забезпечити додатковою роботою викладачів. Адже зараз трішки обмежені набори студентів, не вистачає викладацьких годин.

У педуніверситеті імені Володимира Короленка перелік спеціальностей, за якими здійснюють підготовку, перенавчання або навчання менш цікавий для нас. Психологів, викладачів ринок праці не потребує. А якщо брати, наприклад, менеджерів, ІТ-спеціалістів, промислово-цивільних будівельників, що нині є найзатребуванішими професіями, то навчаємо на базі аграрної академії, техуніверситету, інституту економіки і торгівлі, – говорить Оксана Попова.

До теми – знайти роботу у Полтаві в 50 років: експеремент журналіста "Кола".

Можливість навчання за ваучером виявилася обмеженою. Деякі професії взагалі «на межі вимирання», бо навчити спеціалістів немає де. Серед таких професій – землевпорядник. За інформацією міського центру зайнятості, у Полтавському районі землевпорядниками працюють люди без належної освіти. А у віддалених селах функцію землевпорядника виконує просто працівник сільської ради. Поки затребувані професії занепадають, чиновники пропонують працювати вантажниками та навчитися на «комп’ютерників» і агрономів. Інші ж професії чекають зеленого світла – ліцензій.

Читайте

Робота без спеціальної кваліфікації: куди беруть та скільки платять

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter