Полтава перша в Україні видала 7 книг про пам’ятки історії (фото)

Дозвілля
Ольга Матвієнко25 вересня 2013 о 18:531821 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтава перша в Україні видала 7 книг про пам’ятки історії (фото)
Сьогодні, 25 вересня, у краєзнавчому музеї презентували наукове видання "Звід пам’яток історії та культури України. Полтавська область. Семенівський район".


Це видання стало вже сьомим. Таких досягнень не має жодна область України.

– Ще із 80-х років започаткували роботу над зводом пам’яток в усіх областях України. Це загальноукраїнський проект. Проте видавнича робота активізувалася у 2007 році. Тоді у Полтаві побачила світ перша книга із серії, – розповідає Наталія Сиволап, заідувач сектору пам’яткознавства Полтавського краєзнавчого музею. – Із того часу ми видали сім книг – про Новосанжарський, Великобагачанський, Решетилівський, Диканський, Лохвицький райони та місто Комсомольськ. І ось сьогодні презентували книгу про пам’ятки Семенівського району.
Презентацію видання приурочили 70 річниці із дня визволення Семенівського району від німецько-фашистських загарбників.



До теми: Краєзнавчому музею у Полтаві хочуть присвоїти ім’я Василя Кричевського

Над книгою працювала численна група авторів. 32 працівники полтавського краєзнавчого музею, працівники Центру охорони та дослідження пам’яток археології при Полтавській ОДА та краєзнавці області. Також до роботи над кожним виданням залучилися науковці полтавських вишів.

Видання – це по суті літопис. У ньому зафіксовані усі пам’ятки Семенівщини. 391 стаття, вміщені у книзі, розповідають про археологічні, історичні, архітектурні пам’ятки, пам’ятки техніки, мистецтва та природоохоронні об’єкти.

Автори зводу розповідають, що кожному виданню передує титанічна дослідницька робота.

– Уявіть собі, що ми відшукали в архіві згадку про могилу солдата на такому-то кладовищі. Села, згаданого у довідці вже може і не бути. Співробітники їдуть до місця, їм розповідають, де кладовище. Вони повністю його оглядають, шукають могилу, фіксують знахідку. А потім потрібно ще з’ясувати, хто похоронений, коли загинув і так далі, – зазначає Наталія Сиволап. – І так із кожним населеним пунктом району, із кожним хутором.

До теми: У Полтаві відкрилася виставка раритетних фотографій (фото)

Для подання вичерпної інформації про культурну спадщину Семенівщини науковці опрацьовували матеріали Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації, архіву Ленінградського військово-медичного музею Російської Федерації, у полтавських архівах. Усі використані джерела можна знайти у книзі, що стане в пригоді і науковцям, і студентам.

Загалом книга про пам’ятки Семенівського району та всі інші має велике значення і для науковцівв, і для українців в цілому. Про багато пам’яток, які покликані берегти історію нашого краю не знають навіть селах, де вони знаходяться, зазначає Наталія Сиволап:

– Хочеться вірити, що якщо ми написали про ці пам’ятки, то місцеві органи влади будуть більше звертати на них увагу, берегти та доглядати їх. Не тільки ті меморіали великі, а й ті могили солдат на кладовищах, у лісах, які ми розшукуємо.

Наступного року краєзнавці планують випустити аж три наступні книги із серії, а ще для трьох розпочнуть пошукову роботу.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter