Репортаж з мітингу: полтавці мера не дочекались, а з губернатором не домовились

Ситуація
28 жовтня 2013 о 16:304473 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Репортаж з мітингу: полтавці мера не дочекались, а з губернатором не домовились
Сьогодні, 28 жовтня, мешканці Червоного Шляху штурмували двері міськради та облдержадміністрації.
Усі обіцянки щодо вирішення проблеми зі школою цього селища «зависли» в повітрі.

Учасниця мітингу вказує, що в міськраді триває робочий деньУчасниця мітингу вказує, що в міськраді триває робочий день

– Школа на Червоному Шляху досі закрита, – розповідає Оксана Лазаренко, мати трьох дітей. – Ремонт не роблять. Щодо ремонту дороги, який обіцяв міський голова: пригнали техніку, поставили вагончик для робітників. Проте він уже скоро мохом зросте, адже там теж нічого не робиться.  Єдине, що роблять, розширяють вулицю Лисенка. Транспорт як ходив погано, так і ходить. Більшість добирається пішки, у тому числі діти. В автобусі ж на одне місце – по 5-6 дітей. Хто не встигає так сісти, стоїть з рюкзаком, який важить до 7 кілограмів. Дитина так, стоячи,  змушена їхати 55 хвилин.

Близько 10-ї біля будівлі Полтавської міськради стоять дві групи людей. З одного боку – жителі Червоного Шляху, по інший – правоохоронці. Як тільки на годинниках стрілки показали 10-ту, мітингувальинки  рушають до входу в приміщення. Там на них уже чекає чимало міліціонерів: як з вулиці, так і в середині будівлі.

– Відчиніть двері!, – кричать пенсіонери, які намагаються зайти в міськраду. – Чому це тут закрито, ми маємо право зайди.

За кілька хвилин до міськради підходить правозахисник Василь Ковальчук. Він тримає в руках документ і зачитує його в голос правоохоронцям.

– Мамаю Олександру Федоровичу!Повідомлення про проведення масового захисту... Скажіть тоді, чого нас досі на вулиці тримають. Адже у мене документ, який дозволяє нам проводити масовий захід.

Учасники заходу разом з правозахисником намагалися відчинити  двері, проте в них нічого не вийшло. Мітингувальники висловлюють своє обурення міліціонеру, який керував «стіною правоохоронців. Натомість отримують у відповідь:

– Міліція тут не причетна, вхідні двері зачинила охорона  адмінбудівлі. Наша робота не допустити, аби ви повибавили шибки та двері, – зазначив Георгій Карпіченко, заступник начальника Полтавського міського управління міліції.

На це Василь Ковальчук просить всіх ще раз підійти до дверей будівлі міськради. Він вказує на двері, за якими через скло теж видно міліціонерів, які тримають двері в середині приміщення.

Нагадаємо, жителі Червоного Шляху вже брали штурмом кабінет начальника міського управління освіти

За кілька хвилин ряди силовиків поповнили представники «Беркуту».

Учасники заходу вирішують іти перекривати проїзд міському транспорту,  і тут же передумують. Василь Ковальчук набирає з мобільного Олександра Мамая, проте очільник міста не піднімає слухавки. Правозахисник тоді береться дзвонити Олександру Удовіченку. Порозмовлявши з головою  Полтавської ОДА, Василь Ковальчук передає усім його слова:

– Олександр Васильович відповів, що зараз спробує поговорити з Мамаєм. Міський голова повинен до нас вийти.

Василь Ковальчук телефонує губернатору ПолтавщиниВасиль Ковальчук телефонує губернатору Полтавщини

Замість мера вийшов Ігор Вернигора, начальник Управління звернень громадян. Він повідомив, що наразі міського голови немає. Проте він готовий зустрітися з усіма бажаючими сьогодні о 15-й годині.

Учасники заходу не забажали навіть дослухати речника міськради. Вони розвертаються і вирушають до облдержадміністрації. Там їх також зустрічають на вході правоохоронці. Та згодом на розмову з Олександром Удовіченком пускають ініціативну групу з 10 осіб. На переговори з очільником області не пускають і всіх журналістів, а лише один міський телеканал. Такий вчинок один з міліціонерів пояснюю наказом керівництва.

на вході в Полтавську ОДАна вході в Полтавську ОДА

Десь за півтори  години ініціативна група виходить з переговорів.

– Балакали-балакали, сіли та й заплакали, – коментує результати розмови правозахисник. – Виходячи з того, що ми почули, на школі уже можна поставити хрест. Як ми зрозуміли, вони хапатимуться за все, аби лише не виконувати прохання людей. Говорили про все, та лише не по суті справи. Найближчим часом я зустрічатимусь з Миколою Азаровим. Сьогодні телефонуватиму міністру Табачнику, який мені клявся, що змусить Удовіченка негайно поновити школу.

Нагадаємо, раніше полтавці мітингували під стінами Верховної Ради та звернулися до Віктора Януковича

Фоторепортаж з місця події дивіться тут