У Полтаві освятили хрест, який увінчає могилу Івана Котляревського (фото)

Новини
Ольга Матвієнко10 листопада 2013 о 16:001774 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві освятили хрест, який увінчає могилу Івана Котляревського (фото)
Сьогодні, 10 листопада, у Свято-Успенському кафедральному соборі міста Полтави відбулася панахида з нагоди 175-річчя із дня смерті Івана Петровича Котляревського. Під час служби освятили хрест, який згодом увінчає пам’ятник на могилі зачинателя сучасної ук
Сьогодні, 10 листопада, у Свято-Успенському кафедральному соборі міста Полтави відбулася панахида з нагоди 175-річчя із дня смерті Івана Петровича Котляревського. Під час служби освятили хрест, який згодом увінчає пам’ятник на могилі зачинателя сучасної української мови.Такий самий хрест стояв на могилі до зруйнування пам’ятника у довоєнні часи. Ініціаторами відтворення історичного вигляду надмогильного монументу Котляревському стало благодійне товариство Свято-Успенського собору на чолі з Сергієм Козловим. Ідея отримала неабияку підтримку церкви та архиєпископа Полтавського і Кременчуцького Федора. Освячення відбулося піс час звершення заупокійної літії по Іванові Котляревському. – Сьогодні виповнилося 175 років з того часу, як Іван Петрович Котляревський відійшов до Бога. Він створив прекрасні поетичні твори, п’єси: безсмертну "Енеїду", вистави "Москаль-чарівник", "Наталка Полтавка" та інші. Він зробив нам неоціненну послугу, бо мову нашого народу він закарбував навіки в українській літературі. Наша мова стала літературною мовою, мовою письменників, – розповів архиєпископ Федір. Хрест – точна копія знищеного. Його відтворювали за фотографіями. Проект та креслення розробили у Полтавському національному університеті імені Юрія Кондратюка. Хрест металевий з позолотою. – Вшанування пам’яті Івана Котляревського – це постійне духовне явище, бо Котляревський вивищився над нашим духовним простором, вікрив нам шлях в нову українську мову, літературу і зрештою веде нас сьогодні до Європи. Його значення непроминуще і вічне, – зазначив Микола Степаненко, ректор Полтавського національного педагогічного університету. – –  Полтавцям завжди до лиця завжди пам’ятати, вшановувати і вслід за Котляревським пригадувати, де наше коріння. Після освячення хрест встановлять у Свято-Успенському соборі, де його зможуть побачити полтавці та гості міста. Згодом його вмістять на верхів’ї відтвореного, відповідно до історичних фото, надмогильного пам’ятника. Нагадаємо, що цього року відзначили 110 річницю із дня народження Івана Котляревського.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter