Нічна варта в Києві – репортаж "Кола" з вулиці Грушевського (фото)

Новини
Валентина Зайченко20 січня 2014 о 15:201404 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Нічна варта в Києві – репортаж "Кола" з вулиці Грушевського (фото)
Про ранковий перебіг подій – журналіст "Кола" Костянтин Корягін.
Нічна варта в Києві  репортаж Кола з вулиці Грушевського фото

Вже майже два місяці в Києві стоїть Євромайдан. До цього моменту більшість дій прихильників євроінтеграції були мирними – вони стояли на Майдані, танцювали та співали пісні. Але після 16-го січня, коли Верховна Рада прийняла скандальні закони, мітингувальники стали готові діяти  більш радикальними методами.  Протестуючі нарікають на те, що голосування проводилося з порушеннями,  називають  закони диктаторськими та які обмежуть права і свободи людей, гарантовані Конституцією. Через  це мітингувальники хотіли піти мітингувати під Верховну Раду, але їх туди не пустили бійці ВВ. Що й стало причиною початку сутичок.

На Майдані невідомі підпалили автобуси бійців, ті, в свою чергу, закидували мітингувальників сльозогінними та світло-шумовими гранатами. Через деякий час влада вирішила задіяти і водомет. Доречі, згідно всесвітньої конвенції ООН використання водометів при мінусовій температурі заборонено і прирівнюється до тортур. Вночі на термометрі в Києві було -9.

О 4 ранку сутички трохи притихли, але протистояння продовжувалося. Євромайданівці розбирали бруківку, щоб перегородити проїзд техніці "Беркуту". Міліція, в свою чергу, прицільно закидувала їх гранатами та поливала з водометів, хоча температура все ще залишається  мінусовою. Цікаво, що бійці, здається, спеціально цілять гранатами в журналістів – одному граната впала під ноги і пошкодила руку, журналістці 1+1 граната теж завдала значних травм. Про те, що ціляться саме у журналістів, пишуть самі ж представники ЗМІ у соцмережах. Журналіст "Кола" також відчув на собі "вогонь" – світлошумова граната зірвалася за кілька метрів від нього, поки він фотографував події.



За словами мітингувальників, вони налаштовані рішуче та не збираються здавати позиціїх. Хлопці охороняють дівчат та не пускають їх у гущу подій, де вони можуть потрапити під обстріл. На той час бійці ВВ та "Беркуту" стріляють по людям з помпових рушниць гумовими кулями. Також силу застосовують і проти мирних жителів Києва. За словами постраждалих, бійці «Беркуту» змусили роздягтися їх наголо та стріляли по ним гумовими кулями.

Ті, хто не беруть участь у активному протистоянні,  підтримують настрій мітингувальників, вистукуючи такт на імпровізованих барабанах – бочках, сміттєвих баках, дошках для оголошень.  На Майдані готуються до ще масштабніших подій – очікують прибуття "Беркуту" з усіх регіонів України. За даними Еспресо.TV з Полтави виїхало 4 автобуси Беркуту. Хоча місцева міліція категорично спростовує цю інформацію. В соціальних мережах полтавців закликали приходити до частин, щоб не дозволити бійцям виїхати з міста.

Мітингувальники ж готуються до штурму майдану вночі, тому активно будують нові барикади та засоби протистояння, як наприклад катапульта.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter