У полтавському театрі покажуть виставу про Мазепу

Афіша
Ольга Коваленко15 вересня 2015 о 14:242553 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У полтавському театрі покажуть виставу  про Мазепу
14 та 15 жовтня у Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. М.В. Гоголя відбудеться прем’єра вистави «Остання любов Гетьмана».

У новому театральному сезоні, який розпочнеться вже 1 жовтня традиційно «Наталкою Полтавкою», гоголівці презентують і першопрочитання п’єси Анатолія Крима «Остання любов Гетьмана» про Великого Івана Мазепу. Для цієї постановки керівництво полтавського театру запросило відомого в Україні режисера Херсонського академічного обласного музично-драматичного театру імені М. Куліша Сергія Павлюка.

Сергій Павлюк знаний в Україні та за її межами режисер, на рахунку якого 56 різножанрових вистав, поставлених за творами класичної та сучасної драматургії. У творчій біографії режисера нагороди різних театральних фестивалів, серед яких «Тернопільські театральні вечори», «Коломийські представлення», «Мельпомена Таврії».

– Я давно цікавився постаттю Мазепи, тому погодився здійснити постановку про видатного гетьмана у Полтаві, – розповів режисер Сергій Павлюк. – Ми не маємо права його судити, показуємо його людиною. Ми можемо читати про цю історичну постать, вивчати, дискутувати на цю тему, але ніхто не знатиме правди достеменно. Тому, тільки Богу вирішувати - правий він був, чи винен. Я віднайшов клятву вірності, яку Мазепа виголосив перед народом, де з його вуст звучало, що все, що він робив, то не для власного збагачення, а для своєї країни, для дружин, дітей…

Місяць роботи над виставою дав свої результати. Постановка вже по-режисерськи вибудувана, наразі у театрі працюють над виготовленням декорацій, костюмів та інших деталей, для створення світу, де «оживуть» історичні персонажі. І хоча виставу "Остання любов Гетьмана" ще не бачив широкий загал, у деяких представників полтавської громади зявилася думки, що ця вистава може спаплюжити ім"я Великого Гетьмана.

Ознайомившись із п'єсою А. Крима голова ПООТ "Просвіта" Микола Кульчинський звернувся з листом до голови Полтавської ОДА Валерія Головка з проханням "не допустити вистави Анатолія Крима "Остання любов Гетьмана". Але при цьому нівелюється той факт, що п'єса - це лише привід до постановки, а театр - це ідея, яка передається через акторів, сценічний образ, та багато інших виразних засобів.

На перший план при постановці того чи іншого матеріалу виходить режисерська концепція, його ідея, те, що через прості слова він хоче донести дією, глибоким наповненням, людськими стосунками, мотиваціями вчинків героїв. Саме такі вистави Сергія Павлюка, кращі з яких здійснено по національній тематиці. Серед них «Маруся Чурай» Ліни Костенко, «Наталка Полтавка» І. Котляревського, «Дума про братів Неазовських», зарубіжні «Ромео і Джульєтта», «Калігула» та інші. Підґрунтям роботи режисера є глибока філософія, деталізація проблематики, відкриття підтекстів людської душі. Тому, залишаючи за собою право на свободу творчості, гоголівці продовжують роботу над даним матеріалом.

Наразі колектив полтавського театру проводить фестивально-гастрольну діяльність, готується до відкриття сезону. До роботи над прем’єрою «Остання любов Гетьмана» з режисером Сергієм Павлюком гоголівці повернуться вже на початку жовтня. Працюючи з акторами полтавського театру, режисер намагається не просто донести історичні факти про Мазепу, а знайти для кожного з них притаманні тільки йому виразні засоби для кращого розуміння образу. Зокрема, роль Мазепи створить на сцені народний артист України Василь Голуб, Люби Кочубей – заслужена артистка України Маргарита Томм, Кочубея – Сергій Козир, Петра І – Олександр Любченко, Меншикова – Богдан Чернявський, Пилипа Орлика – Сергій Озерянко, Ганни Дольської - Наталія Сизова, Анєнкова – заслужений артист України Володимир Морус, Мотрі – Олександра Галатченко, старшин – заслужені артисти України Володимир Гостіщев, Олег Шеремет, Віталій Крапіва, Сергій Прокопович та інші.

Особливістю постановки, її невід’ємною частиною стане лаконічний музичний ряд, де використано українські пісні, зокрема і думи на слова самого Мазепи. У живому виконанні етнічного гурту «Стрибожі внуці» кожна пісня, така як «Ой біда чайці», «Грає море», «Ой, кряче ворон», «Ой, ви голуби» та багато інших додаватимуть автентики дійству, як і українські народні обряди та народні танці у постановці режисера з пластики Юрія Бусса (м. Херсон).

Щоб оцінити нову виставу гоголівців потрібно лише прийти на прем’єру, яка відбудеться символічно у День Українського козацтва та День святої Покрови Пречистої Богородиці. А далі – задавати питання чи знаходити відповіді, відчувати чи передчувати, вірити чи не сприймати – справа особиста кожної особистості, яка має знання, власну гідність, власну думку…

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter