На Полтавщині до кінця року спільно із литовцями створять центр психосоціальної реабілітації воїнів АТО

АТО
Ольга Матвієнко19 березня 2015 о 14:151570 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині до кінця року спільно із литовцями створять центр психосоціальної реабілітації воїнів АТО
Через місяць у Полтаві за литовськими програмами почнуть готувати близько 40 майбутніх працівників центру.

У Полтавській області запровадать програму реабілітації воїнів АТО спільно з литовськими спеціалістами

18-19 березня Полтаву відвідав заступник міністра здоров’я Республіки Литви Арвідас Скорупкас. Незабаром у Полтавській області литовські спеціалісти спільно із полтавськими почнуть впроваджувати програму з психосоціальної реабілітації учасників АТО.

До кінця року в Полтаві запрацює Центр реабілітації, де за європейськими стандартами надаватиметься допомога учасникам бойових дій на Сході.

– Дуже важливо, що в Україні та Полтавській області зокрема працюватимуть над програмою не тільки наші експерти, а й наші колеги, які вже пройшли цей етап, мають великий досвід. Це дасть нам можливість швидше досягти результату, – сказав Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА.

Полтавська область – поки єдина в Україні, в якій працюватимуть литовські фахівці.

Арвідас Скорупкас розповів, що програма передбачає інтегровану реабілітацію: медичну, психологічну і соціальну.

– Ми впроваджуємо систему реабілітації для людей, у яких проявляється посттравматичний синдром внаслідок подій на Сході України. Це і хлопці, які воювали, і переселенці, яким довелося тікати звідти, і полонені. Проблема охоплює не тільки тих, хлопців, які там побували, а і їхні родини, – розповів Арвідас Скорупкас.

На першому етапі у Полтаві створять навчальний центр. Він діятиме при Полтавській обласній клінічній лікарні відновного лікування (раніше ліксанупр). Пізніше ті перші 30-40 полтавських лікарів та соцпрацівників, які отримають знання від литовських колег, ділитимуться отриманим досвідом з іншими в Україні. Місце ж для майбутнього центру визначать по ходу роботи.

Поки програму запроваджують, полтавські соціальні працівники і лікарі працюватимуть за вже виробленою схемою, аби допомогти тим, хто повернеться додому протягом березня-травня у порядку першої хвилі демобілізації.

Читайте також: Життя після демобілізації: як зустрічатимуть військових у Полтавській області

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter