Полтава зустріла бійців 16-го окремого мотопіхотного батальйону (фото, відео)

АТО
Юлія Обелець3 вересня 2015 о 17:092903 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтава зустріла бійців 16-го окремого мотопіхотного батальйону (фото, відео)
3 вересня до Полтави повернулись воїни 16 окремого мотопіхотного батальйону.

Фото Андрія Іванова

Полтава зустріла бійців 16 окремого мотопіхотного батальйону

Сьогодні на площі біля Полтавської облдержадміністрації зустрічали близько 30 бійців, які повернулись із зони неоголошеної війни. Для цього всі зустрічаючі, а їх було більше сотні, зробили живий коридор.

Серед присутніх – батьки, дружини, сестри, брати, куми вояків і просто небайдуже населення, яке прийшло привітати героїв та їхніх рідних. З собою принесли квіти та державні стяги.

Полтава зустріла бійців 16 окремого мотопіхотного батальйону

Серед всіх зустрічаючих помітне хвилювання на обличчі молодої жінки, яка тримає в руках червоні троянди.

– Сьогодні я зустрічаю свого рідного старшого 35-річного брата Василя, – розповідає Ніна з Головача. – Його не було з нами рік. Найдовше, що він не виходив на зв'язок, – три дні. Він нам дуже багато розповідав, навіть того, що неможна було. Часто висловлював вдячність волонтерам, говорив, аби не вони, то хтозна, що з ними було б. Вдома на Василя чекають його діточки 9 та 13 років, а ще мама.

Як тільки бійці ступили на полтавську землю, рідні та друзі побігли їх обнімати. У багатьох чоловіків на обличчі – посмішка, у їхніх дружин, матерів чи сестер – сльози радості.

Полтава зустріла бійців 16 окремого мотопіхотного батальйону

Після кількох хвилин побачень з найріднішими, вояків кличуть у стрій до сцени. Для них лунають пісні, їх вітають представники міської та обласної влади. Вони вдячні за урочистості, але часом повертають голови у бік, де стоять їхні рідні. Помітно, що їм хочеться якомога швидше знову їх обійняти і порозмовляти.

Полтава зустріла бійців 16 окремого мотопіхотного батальйону

В цей час зі сцени оголошують, що їхньому командиру Олегу Громадському вручають посвідчення радника голови Полтавської облдержадміністрації.

Полтава зустріла бійців 16 окремого мотопіхотного батальйонуКомандир Олег Громадський (в центрі)

– Це для мене несподіванка, – зізнається згодом журналістам Олег Громадський. – Представнки обласної влади приїздили до нас неодноразово, бачили як у нас налагоджений побут, злагоджений підрозділ, як відбувається бойова підготовка. Вони, мабуть, побачили результати моєї праці й тому вирішили запропонувати мені стати радником, аби давав поради як далі розвивати нашу українську армію. Нині я радий, що мої хлопці повернулись додому живі та здорові, але в той же час сумно – у мене то не буде вже таких спеціалістів.

Демобілізованим чоловікам радять змиритись з тим, що вони повернулись, а дехто з їхніх побратимів продовжує захищати Вітчизну на Сході країни.

– Спасибі, що не злякались, за ваш патріотизм, за те, що стояли там, де не можна було фактично вистояти. Бажаю, щоб синдром «атошний» минув якнайшвидше. Зануртесь в сімейне життя. Буде тяжко, що вони там (про побратимів, – автор), а ви уже тут. Але таке життя, ви повністю виконали свій обов’язок перед державою. Прохання до вас – не полишайте громадське життя: ідіть в сільську, обласну чи міську ради, – порекомендував голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, який також був у зоні АТО.

Своїми планами на найближче майбутнє поділились і самі бійці:

– Хочу спочатку навідати своїх батьків. Потім повернусь на роботу, – говорить Олександр Лукаш, який до мобілізаціх працював машиніст тепловоза.

– Хочу влаштуватись знову на роботу, щоб забеспечити всім необхідним своїх дітей та дружину, – відповідає Сергій Минка.

Полтавцям, яких чекає в майбутньому мобілізація, а також їхнім рідним, порекомендували:

– Рідня нехай чекай, а хлопці служать. І все. Потрібно вмикати голову і все буде добре. У мене не було не «двохсотих», не «трьохсотих». Я цього досяг за рік, – похвалився Сергій Яковенко, який не міг в той момент відірватись від обіймів своєї дружини.

Після урочистостей демобілізовані забрали з автобуса свої речі й відправились знову в дорогу, але цього разу – додому.

До речі, минулого тижня додому повернулися бійці батальйону «Полтава»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter