У Полтаві переселенців вчили бути бізнесменами

АТО
Надія Труш22 квітня 2015 о 12:521722 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві переселенців вчили бути бізнесменами
16-17 квітня в обласному центрі проходив тренінг із самозайнятості для біженців.

У Полтаві переселенців вчили бути бізнесменамиУ Полтаві переселенців вчили бути бізнесменами. фото dcz.gov.ua

Протягом двох днів у Полтаві переселенців із зони АТО навчали, як започаткувати власну справу з нуля.

26 переселенців із зони антитерористичної операції отримали базові знання про те, як потрібно вести власний мікробізнес.

У місті уже відбулися два такі тренінги. Ще один планують незабаром провести у Миргороді. Саме у цьому місті-курорті переселенців більше, аніж у іншому полтавському населеному пункті. Загалом же проект допомоги переселенцям організатор тренінгу – Міжнародна організація з міграції – проводить у кількох областях України. Основам підприємницької діяльності навчають біженців у Харківській, Одеській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Передбачено 56 подібних тренінгів по усій території держави.

Вибір населених пунктів, на територіях яких безкоштовно навчатимуть переселенців відкривати власну справу, залежить від кількості біженців.

– Наприклад, у сусідній, Харківській, області уже відбулися вісім тренінгів. На Полтавщині буде усього три, – говорить Максим Осаволюк, спеціаліст міжнародної організації з міграції. – Звісно, існує освіта у сфері бізнесу. Але для того, щоб людина могла започаткувати власну справу, досить базових двох днів.

Попри досить короткий для підприємницької діяльності термін, вимушені переселенці отримують знання щодо оцінки ринку для підприємницької діяльності в умовах Полтавської області та визначення основних конкурентів. Навчають формувати філософію власного бізнесу та генерувати бізнес-ідеї. Проте до справи підходять реалістично, організатори та й самі учасники тренінгів розуміють складну економічну ситуацію держави. Тому бажаючих відкрити власну справу у нашій області вчать аналізувати товари-конкуретни та підприємства і вибирати найбільш конкурентоспроможний вид підприємництва.

– Після тренінгу учасники розробляють власний бізнес-план, у цьому їм допомагає наш партнер ГО «Аграрна наука і практика». В інших областях це інші організації, – говорить Максим Осаволюк. – Переселенці можуть обрати два варіанти: або написати бізнес-план щодо започаткування власної справи і отримати грант у вигляді обладнання для цього бізнесу, або підготувати заявку на професійні курси для нового навчання, підвищення кваліфікації.

Кожен учасник, який вдало захистить свій проект та переконає у його доцільності, отримає грант – обладнання для реалізації свого проекту.

– Чи отримає людина винагороду, залежить від того, як захистить свій проект. Один із критеріїв оцінювання бізнес-планів – це його обґрунтованість. Якщо людина має відповідні якості і досвід, точно знає, про що говорить і що планує робити, тобто які послуги чи товари збирається пропонувати місцевому ринку, – каже пан Максим.

Донецька область може стати конкурентом Опішні з гончарства

За тими біженцями, які отримають грантове обладнання, ретельно будуть стежити: як за успіхами, так і за невдачами.

– Протягом року будемо проводити моніторинг роботи кожного із учасників тренінгів. Адже грант – не подарунок. Щомісяця людина звітуватиме, як у неї справи, чи покращився рівень доходів, які виникають труднощі. Також спостерігатимемо, чи потрібна буде додаткова допомога або консультація, організовуватимемо візити, відстежуватимемо роботу, – підкреслив Максим Осаволюк.

Поки що ті бізнес-проекти, які уже озвучили учасники, знаходяться на стадії ідей. Але серед них пан Максим вирізняє кілька.

– Наприклад, торгівля гончарними виробами з кераміки. За інформацією учасника, у Полтавській області на ринку у цій категорії відчувається дефіцит якісних товарів. Збирається організувати співпрацю у такій сфері із Донецькою областю, – каже пан Максим.

Також називає й інші цікаві ідеї – послуги перукаря, салони краси. Запевняє, що учасники тренінгу чудово розуміють, що будуть не першими на ринку таких послуг. Але роблять ставку на оригінальність.

– Ці професії не нові, проте вони створюють додаткову конкуренцію. Тобто будуть пропонувати, наприклад, виїзд до клієнта додому, консультування протягом певного періоду після надання тих чи інших послуг, облаштування дитячих куточків у салонах краси, – розповідає пан Максим.

Захист бізнес-планів відбуватиметься перед спеціальною комісією. Саме вона ухвалюватиме рішення щодо надання гранту. Поки що захист бізнес-планів ані в першій, ані в другій групі не відбувся. Це буде приблизно через місяць.

Представництво МОМ в Україні за сприяння Європейського Союзу організовує серію безкоштовних тренінгів із самозайнятості та професійної орієнтації для вимушених переселенців із Криму та Донбасу. Умови участі: наявність довідки про реєстрацію як переселенців і вік від 18 до 53-х для жінок і від 18 до 58-ми років для чоловіків.
Розклад тренінгів на Дніпропетровщині:
Павлоград, 16-17 та 25-26 квітня
Дніпропетровськ, 20-21 та 22-23 квітня
Новомосковськ, 28-29 квітня та 13-14 травня
село Ювілейне Дніпропетровського району, 4-5 та 6-7 травня.
Заявки приймаються Всеукраїнським благодійним фондом «ГОРЄНІЄ» до 30 квітня на електронну пошту fgorenie@gmail.com.
У Харкові тренінг відбудеться 20-21 квітня. Заявки приймаються Всеукраїнським об'єднанням «Українські рубежі»до 17 квітня на пошту sz2015@ukr.net.

До теми: Куди біженцям звертатись за допомогою та довідками у Полтаві

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter