Особливості курортного сезону та версії кримчан щодо нестачі туристів

10 серпня 2015 о 07:402225 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Особливості курортного сезону та версії кримчан щодо нестачі туристів

Чи дійсно в Криму порожні пляжі, як пишуть деякі українські ЗМІ? Як на мене, сезон провалився, але не в усіх населених пунктах. Є напівпорожні пляжі, а є заповнені. Хоча, звісно, всі я не бачила. Для прикладу, у Качі пляжі напівпорожні, а от у сусідній Орлівці людей чимало.

Версії кримчан про нестачу туристівПляж Качі в липні

Версії кримчан про нестачу туристівПляж Орлівки в липні

Особисто не бачила, але нові знайомі твердять, що заповненні пляжі в Ялті, Феодосії та всіх місцевостях, які ближче до Керчі, оскільки росіянам та частина Криму ближча. Йдеться про переправу поромом через Керченську протоку. А от центральні пляжі Севастополя та Фороса напівпорожні.

Версії кримчан про нестачу туристівПляж на території "Херосонеса Таврійського"


Версії кримчан про нестачу туристівПляж "Сонячний" (Севастополь)

Єдине, що хочу відзначити: я трішки на початку своєї поїздки розчарувалась
у постах деяких українських ЗМІ. Вони почали «мусолити» тему порожніх пляжів Криму тоді, коли сезон офіційно не був розпочатий – на початку травня. Насправді сезон розпочався 20 травня. І хочу зауважити, що і до цієї дати на пляжах Севастополя та Качі відпочивальники вже були, хоча, звісно, одиниці.

Переважно тепер у Криму відпочивають жителі Російської Федерації. З яких тільки кутків цієї країни автомобілі я не бачила: Москва, Петербург, Орел, Твер, Тула, Воронеж… Помітила авто й з України (зокрема з Харкова, Запоріжжя, Полтави) та Білорусі, але їх значно менше. Хоча потяги до Новоолексіївки ще з червня курсували заповнені. Також величезні черги я бачила на кордонах із України до Криму. До речі, у липні поверталась додому вночі, то в бік України черги не було, а от в напрямку півострова – чимала: стояли пасажирські автобуси, легкові авто та фури.

До слова: деякі кримчани та переселенці з України, в яких залишились українські номери на авто, заклеюють українську символіку російською.

Версії кримчан про нестачу туристів

На базі, де мешкала, зупинялися жителі Підмосков’я, Нижнього Новгорода, Омська, Якутії. Хочу зауважити, що всі вони поводилися доволі скромно і толерантно. Ті, хто дізнався, що я з України, і слова лихого в мій бік не сказали, розмови на політичну тему не розпочинали. А от одні переселенці з Донбасу, які стали моїми сусідами, поводилися геть інакше.

Зауважу, більшість цьогорічних відпочивальників Криму, тобто жителів РФ, за моїми спостереженнями, віддає перевагу комфорту, а не економії. Тому що чимало з них, обдивившись базу зі зручностями не в номері, без кондиціонера та телевізора (але за кілька хвилин до моря), йшли туди, де все в номері, але значно дорожче.

Для прикладу, в Качі ціни, залежно від рівня комфорту й відстані до моря, коливались у липні від 600 рублів (240 гривень) за добу до 3700 рублів (1480 гривень).

А тепер розповім про версії кримчан, чому ж у них і цього року мало туристів. Ці варіанти мені озвучили мої нові знайомі з півострова:

  • дешевше поїхати в Туреччину;
  • страх, що Україна прийде з війною повертати собі Крим;
  • мало реклами в РФ всіх курортних населених пунктів півострова.

Читайте також попередні розповіді журналіста про Крим