На Полтавщині розслідують 7 справ щодо порушень прав журналістів, ще одна справа – під питанням

17 лютого 2016 о 17:25958 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Я, як регіональний представник Інституту масової інформації по співпраці з МВС у Полтавській області, зустрілася із представниками Головного управління Національної поліції Полтавщини, щоб обговорити співпрацю щодо захисту прав журналістів.

Зустріч відбулася із Сергієм Чижем, заступником начальника ГУ Нацполіції в Полтавській області – начальником слідчого управління та Світланою Яцун, заступницею начальника слідчого управління. Пан Чиж пообіцяв узяти особисто на контроль усі справи, що стосуються діяльності журналістів.

Протягом 2015 року і до сьогодні на Полтавщині зафіксовано сім порушень прав журналістів, щодо захисту яких довелося втручатися Національної поліції. Втім, не усі порушення стосуються безпосереднього порушення прав представників ЗМІ.

Одна справа стосується випадку, коли у Полтаві реалізатори ялинок перешкоджали роботі журналістів місцевого видання «В Полтаві.Info» Світлані Бондарєвій, штовхаючи, кидаючись на техніку, заважаючи вести зйомку та відкрито погрожуючи й принижуючи. Слідство у справі триває.

Інша справа стосується випадку, коли у Лубнах журналіст місцевої телекомпанії здійснював відео зйомку на одній з вулиць. У процесі роботи 53-річний перехожий висловив своє невдоволення з приводу зйомки, підійшов до представника мас-медіа та намагався пошкодити відеотехніку. На даний час матеріали справи направлено до міської Лубенської прокуратури.

Третій випадок, зафіксований представниками ІМІ, стосується ситуації, яка сталася біля редакції Кременчуцького видання «Кремінь». Двоє чоловіків кинули димову шашку біля будівлі редакції газети після сварки з головним редактором і втекли з місця події на автомобілі. На даний час досудове слідство триває.

Четвертий випадок стосується ситуації підпалу автомобіля журналіста Полтавського Громадського Телебачення Анатолія Мележика. Журналіст вважає, що пожежа пов’язана з його професійною діяльністю, адже його авто ще раніше вже зламували, а на пошту Полтавського ГромадськогоТБ приходив лист з погрозами. Слідство за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 347-1 КК України досі триває.

Ще одна справа, яка перебуває на контролі полтавських правоохоронців, стосується випадку, коли начальник управління звернень громадян, організаційної роботи та загальних питань Полтавського міського виконкому Ігор Верига не дав можливості журналісту інтернет-видання «Коло» поставити меру міста Олександрові Мамаю питання щодо встановлення пам’ятника Івану Мазепі. Журналіст Андрій Іванов звернувся до поліції із заявою щодо перешкоджання журналістській діяльності. Слідство у справі триває.

Ще одна справа стосується пограбування журналіста телеканалу ІР «Місто плюс». У журналіста вкрали гаманець, в якому знаходилися гроші в сумі 250 гривень, посвідчення журналіста, флеш-накопичувач та ключі. На даний час досудове слідство триває.

Інша справа стосується випадку, коли у Карлівці міський голова нібито напав на журналістку місцевого телеканалу. Справа на контролі Міністерства інформаційної політики. За інформацією керівника Карлівського відділу поліції Сергія Бейгула, правоохоронці в ході розслідування заяви журналіста не виявили ознак кримінального правопорушення, факту нападу на журналіста не зафіксували. За даними карлівської поліції, обидві сторони конфлікту – і журналістка, і міський голова – написали заяви один на одного. Міський голова скаржився, що журналістка вчиняла хуліганські дії (вигукувала щось, – прим), а журналістка у свою чергу поскаржилася, що їй перешкоджають виконувати редакційне завдання. Поліцейські вбачають у ситуації конфлікт інтересів, а не перешкоджання журналістській діяльності.

Залишається незрозумілою ситуація щодо випадку, коли сержант міліції Філенко накинувся на журналіста «Громадського ТБ.Полтава» Анатолія Мележика, намагаючись вибити камеру з рук. Інцидент стався під час зйомки журналістами онлайн-телебачення документального фільму про набір у нову поліцію в Полтаві. Тоді очільник поліції Полтавщини Олег Бех обіцяв провести службове розслідування за фактом конфлікту між поліцейським та журналістом Громадського ТБ.Полтава. Однак згодом мені у слідчому управлінні області відповіли, що жодних заяв чи повідомлень з даного приводу до поліції не надходило. З цього можна зробити висновок, що Олег Бех не виконав дану обіцянку.

У підсумку сторони – представники Нацполіції в Полтавській області і представник ІМІ – дійшли згоди, що у випадку прямих перешкоджань професійній роботі журналіста працівникам ЗМІ одразу треба повідомляти про це правоохоронцям. Варто зазначити, самих порушень прав представників ЗМІ на Полтавщині насправді більше, аніж показує статистика поліцейських. Справа у тому, що не усі представники ЗМІ звертаються до поліції, щоб захистити свої права.