«Книгодні»: Чак Поланік «Бійцівський клуб»

6 лютого 2016 о 10:001935 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Книгодні»: Чак Поланік «Бійцівський клуб»
Ви коли-небудь билися один на один?

Існують книги, які стають символами епохи і є культурними кодами цілого покоління. Одною з таких, безперечно, є культовий роман американця українського походження Чака Поланіка.

Чак Поланік (джерело — siniy-begemot.livejournal.com)

Українською книга з’явилася у 2007 році у видавництві «Фоліо». Переклав її дизайнер з Житомиру — Ілля Стронґовський, на чиєму рахунку ще «Поштамп» Чарльза Буковські, про який я вже писав. Скажу чесно, я читав англійською, але впевнений, що якщо переклав Стронґовський, то за текст можна не переживати.

Про що ж у вже далекому 1996 році написав Чак Поланік?

Обкладинка україномовної версії книги (фото — uchan.to)

Безіменний герой, який працює консультантом зі страхових виплат у автомобільній компанії. По роботі він має постійно подорожувати на місця аварій, визначаючи несправності моделей, які випустила його фірма, і вираховувати, що краще — виплачувати людям компенсації чи відкликати всю партію автомобілів.

Одноманітне життя викликає в героя безсоння. У пошуках засобу для боротьби з ним, він починає відвідувати групи підтримки пацієнтів з різними захворюваннями, де й отримує розуміння того, що його життя в порівнянні з їхніми — рай.

Під час відпустки чоловік знайомиться з Тайлером Дерденом. Людина з дивною філософією, частково заснованій на дзен-буддизмі, частково на запереченні споживацтва, офіціант на бенкетах, кіномеханік, виготовлювач якісного мила, він справляє на нашого героя неабияке враження. Тому після того як вибух перетворює квартиру головного героя на згарище, він поселяється у Дердена.

Під час пиятики вони влаштовують бійку — чисто з цікавості, оскільки ніхто з них ніколи не бився. Відчуття, отримані після такого експерименту, приводять цих двох чоловіків до створення бійцівського клубу — першої сходинки до великого плану Дердена з руйнування споживацького суспільства.

Обкладина англомовного видання (джерело — all-pix.com)

Щоб більше розуміти історію створення роману, варто знати кілька фактів. По-перше, сама ідея «Бійцівського клубу» прийшла до нього після бійки в літньому таборі. Колеги Тайлера… тьфу, Чака, не хотіли знати, що з ним відбулося, хоча він мав синяки і подряпини.

По-друге, на момент написання видавець відмовився друкувати роман Поланіка «Невидимка», оскільки визнав його обурливим. Пишучи «Бійцівський клуб», Паланік хотів зробити твір ще обурливішим для видавця.

По-третє, в той час книжковий ринок США пропонував модель поведінки для жінки, але письменник не знайшов книги, яка б давала те саме чоловіку. І він вирішив зробити таку.

Зайвим буде говорити (але я все одно скажу), що роман став культовим. Він отримав кілька перевидань як у США, так і по всьому світу. А екранізація книги з Бредом Піттом, Едвардом Нортоном та Хеленою Бонем Картер взагалі зробила з Поланіка літературну зірку.

Кадр з фільму (джерело — screenplayhowto.com)

Автор намагався піти проти ідей, які так нав’язуються рекламою у сучасному капіталістичному суспільстві. Але все одно став частиною масової культури з усіма її наслідками.

Для тих, хто не читав книги і не дивився фільму — раджу таки почати з книги. Все таки Девід Фінчер трохи спростив ідеї і сюжет Поланіка. Але потім неодмінно подивитися це кіно, бо таких фільмів вкрай мало.

До речі, Поланік кілька останніх років працював над графічним романом-продовженням «Бійцівського клубу». Він складається з 10 частин. — 8 з них вже вийшли, остання планується на кінець лютого 2016 року. Що ж, чекаємо на повернення Тайлера.

Обкладинки випусків графічного роману-продовження (джерело — chuckpalahniuk.net)

P.S. Дана книга — 24-а зі 100, які мені потрібно прочитати в рамках проекту #bookchallenge_ua. Приєднуйтеся до виклику, ставте собі ціль, час виконання і вперед. Буде цікаво)