«Книгодні»: Олександр Михед «Астра»

4 липня 2015 о 10:001579 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Книгодні»: Олександр Михед «Астра»
Чи знаєш ти, що таке справжній катарсис?

Саме так розпочинається книга українського письменника Олександра Михеда, про яку я хотів сьогодні розповісти.

27-річний Олександр Михед – культуролог, літературознавець, куратор мистецьких проектів, співробітник відділу теорії літератури Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України.

Олександр Михед (фото – afisha.od.ua)

Цього року він видав психотрилер «Астра», з яким вирушив у тур містами України. У Полтаві з презентацією книги Олександр побував наприкінці березня. Спеціально готуючись до заходу, учасники незалежного мистецького об’єднання «Magnum Opus» зняли невеличкий тизер до заходу за мотивами книги.

Сам же Олександр на своїх презентаціях показував буктрейлер, який вони зняли разом з режисером Олександром Ратієм.

Повернімося ж до самої книги. «Астра» вийшла в світ у львівському «Видавництві Анетти Антоненко».

Текст твору розпочинається інтригою: «Якщо ти тримаєш цю книгу в руках, то вже знаєш, що я вбив їх всіх». Про що він?

Віктор Варецький, життя якого доволі далеко знаходиться від поняття «успіх», потрапляє на семінар незвичайної організації – «Астра». Представники різних професій за спеціальним регламентом і модерацією розбирають тут філософські вчення та ідеї найбільших мислителів людства. Крім того, наприкінці семінару учасникам потрібно буде поставити «Антігону» Софокла.

Навіщо? Про це можна дізнатися тільки прочитавши книгу.

Обкладинка книги

Олександр Михед як професійний літературознавець, застосовує різні техніки і прийоми, щоб утримати увагу читача до кінця роману. Інтрига на початку тексту, зворотна нумерація розділів – і ще багато чого можна знайти в запасах письменника.

Дуже контрастно поруч з елітарністю семінарів виглядають змальовані реалії українського села в умовах сучасності. Книга в цьому випадку передає таку ж чорноту, як і її обкладинка.

«Астра» обов’язково сподобається фанатам теорій змов, проте і звичайного читача не залишить байдужим. Михед намагався зробити свій текст цікавим. Книга легко читається і кожного разу хочеться перегорнути сторінку і дізнатися: що ж там такого вчинив цей невдаха Варецький, що взагалі таке «Астра» і навіщо їм ці семінари?

Якщо Ви все таки готові вирушити в подорож до потаємних знань людства і загадкових організацій, то вперед. Але не забувайте найголовнішого меседжа, який повторюється протягом усієї книги: «Все вигадка. Все ілюзія. Все «Астра».

Цитата: «Часом ланка подій може привести тебе до початку нового життя.

Але ніхто не скаже тобі, що вона ж веде і до твого кінця.

До загибелі всіх, кого ти любиш».