Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)

Дозвілля
Ольга Матвієнко16 серпня 2016 о 19:112667 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)
​Ярмарок дивує не так різноманіттям, як цінами.

16 серпня відбулося урочисте відкриття Сорочинського ярмарку. Торжище триватиме до 21 серпня включно.

У Києві хочуть зробити постійне представництво Сорочинського ярмарку

На відміну від попередніх років на урочистостях не помітили гостей із Києва. Нагадаємо, що ярмарок традиційно раніше відвідували перші особи держави.

Зате від обласної влади зібралася чимала делегація – приїхали голова Полтавської ОДА Валерій Головко, голова Полтавської облради Олександр Біленький, заступник голови ОДА Андрій Пісоцький та керівник апарату Полтавської ОДА Микола Білоконь.

Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)На Полтавщині відкрили Сорочинський ярмарок. Фото Ольги Матвієнко

Почесну місію відкрити ярмарок доручили Валерію Головку.

– Тут ми показуємо нашу єдність і спроможність стати тією країно, про яку мріємо – єдиною, незалежною, потужною, членом європейського дому, – сказав він.

Після виконання державного гімну, хвилиною мовчання вшанували загиблих у війні на Сході України і випустили в небо блакитні та жовті кульки.

Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)Валерій Головко, Світлана Свищева, Олександр Біленький

Виступив зі сцени й Олександр Біленький. Він зізнався, що вперше у житті побував на Сорочинському ярмарку. Одразу ж поділився враженнями від побаченого:

– Як на мене, це не тільки культурний, мистецький майданчик, а й фінансовий, щоб Україна, зокрема Полтавщина, реалізувала свої можливості і на внутрішньому і на зовнішньому ринках. Одна із пропозицій обласної ради після завершення ярмарку перенести експозицію цього ярмарку і створити постійне представництво в Українському домі в Києві.

Валерій Головко запевнив, що облдержадміністрація такий проект підтримає та сприятиме його реалізації.

Світлана Свищева, незмінний керівник проекту, зазначила, що такого як Сорочинський, немає жодного ярмарку у світі.

– Сорочинський ярмарок – це не просто ринок. Такого як Сорочинський немає більше ніде у світі, а я побувала у багатьох країнах. Це почалося ще два століття тому. Тут поєднується економіка, міжнародна дипломатія, культура, традиції, добро, – проголосила вона зі сцени.

Вже традиційною для відкриття стала зустріч із героями гоголівських творів, у яких оспіваний незрівнянний колорит ярмарку. Щоправда. Формат дещо видозмінили – актори зустрічали гостей через кожні кількадесят метрів проходу по центральній алеї торгової площі. Насамкінець, на возі із впряженими волами Гайком та Соловейком, теж незмінними учасниками торжища, на головну ярмаркову площу виїхали Хівря із Дяком.

Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)Неперевершені Хівря і Дяк

Платні садиби і туалет по «5 гривень»

Цього року, за словами Світлани Свищевої, на ярмарку представлені близько 400 промислових підприємств, така ж кількість приватних підприємців, 530 представників народних промислів, 35 кафе та ресторанів з усієї України та за-за кордону.

Є тут і намети представників В’єтнаму, Індії, Туреччини, Білорусі, Азербайджану та інших країн.

У промисловій частині – і масло-ковбаса, і лікеро-горілчані вироби, і текстиль, і сільгосптехніка.

Але звичайно ж чи не найбільшою родзинкою ярмарку були і залишатимуться народні майстри. Щоправда, останніми роками сюди їдуть не так охоче. Не для запису говорять – «містове» коштує 9 тисяч на три дні. Тож не кожен зможе зробити виторг навіть у «нуль».

Тим не менше, розмаїття зберігається – і кераміка, і вишивка, і вироби із шерсті та шкіри, аби гаманець все це дозволив. Найбільше ажіотажу біля наметів із вишиванками.

– Спеціально не їхала купувати сюди вишиванку, але давно хотілося. Думала, що раз все одно їдемо, то можна тут і купити, – розповіла Олена, яка приїхала на ярмарок із чоловіком. – Звичайно, вибір величезний, але не сказати, що ціни нижчі, ніж десь у магазинах.

Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)Опішнянська кераміка

Ціни на цей популярний нині вид одягу – від 500 гривень. Продавці чесно зізнаються – торгуватися можна, але більше, ніж на 50 гривень не поступляться. А на закид про традиційний розпродаж наприкінці ярмарку говорять – нічого подібного, товар буде де продати і без занижування цін.

Відкрити гаманець ширше доведеться і під час прогулянки ярмарком. Враження, що цього року тут платне абсолютно все – фото із гоголівськими персонажами, живими статуями, вхід до етносадиб, майстер-класи (середня ціна – 50 гривень). Піднятися на центральну арку, яка височить над головною алеєю ярмарку – 20 гривень.

Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)Майстер-класи у Садибі Хіврі

Щодо такого елементу інфраструктури як туалет, то теж варто задуматися – або безкоштовно, але без зручностей, або «без запаху», але за 5 гривень.

Щодня для відвідувачів обіцяють неабияку розважальну програму – від обрядових дійств та обрядових свят, як Свято гарбуза, Спаса Медового, Українське весілля, до концертів відомих українських виконавців – Олі Полякової, Олега Винника, гуртів Dzidzio, «Санмай», «Діти Фристайлу». На чисельних сценах ярмарку загалом виступлять близько 200 колективів.

Але готуйтеся заплатити кошти і за відвідування етносадиб, де проходитимуть дійства, і за вечірні концерти.

Поїсти обійдеться в середньому у 50 гривень

Звичайно на Сорочинському ярмарку можна перекусити пиріжком та кавою, що коштуватиме 20 гривень. А от за нормальний обід в середньому доведеться викласти близько 50 гривень.

Шість днів на Полтавщині вируватиме Сорочинський ярмарок (ФОТО, ВІДЕО)Бограч у горщику із хліба

Величезну частину території ярмарку займають намети із різноманітними наїдками. Найпопулярніші тут – шашлик, плов, овочі, риба на грилі, а також традиційні для української кухні вареники та галушки.

Шашлик – від 25 до 40 грн за 100 гр.

Стегенця, крильця курячі – 15 грн за 100 гр.

Скумбрія на грилі, хек смажений, філе білої риби у фритюрі – 20 грн за 100 гр.

Ковбаса, сосиски на грил – 15-25 грн за 100 гр.

Овочі гриль – 30 грн за 100 гр.

Вареники – від 20 грн за порцію.

Кава натуральна – 10 грн.

Квас – 10 грн за 0,5 л.

Відео Андрія Іванова

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter