Українцям хочуть повернути осучаснення пенсій

Гроші
Юлія Обелець3 серпня 2016 о 09:211239 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Українцям хочуть повернути осучаснення пенсій
Першим кроком пенсійної реформи має стати осучаснення пенсій, –міністр Рева.

Українцям хочуть повернути осучаснення пенсій. Фото – rrda.lviv.ua

Пенсії, що призначаються щороку, вираховуються на підставі формули, закладеної в закон про обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування. На підставі цієї формули за розрахунок пенсії беруть середню заробітну плату того року, в який певна особа оформляється на заслужений відпочинок. І, відповідно, ті, хто оформився на пенсію в 2010 році, й ті, хто оформився в 2016–му, мають різний розрахунковий розмір середньої заробітної плати. Аби прибирати несправедливу різницю між згаданими категоріями пенсіонерів, й існує щорічний перерахунок пенсій, або осучаснення, згідно з діючим розміром заробітної плати. Про це йдеться на Урядовому порталі.

– З 2012 року осучаснення пенсій припинилося, – зазначає Міністр соціальної політики Андрій Рева. – Це означає, що тим, хто вийшов на пенсію до 2012 року фактично виплати заморозили. І люди, маючи чималий стаж роботи й гарний заробіток у свій час, отримують зараз не перераховані пенсії. У результаті того, що цей процес призупинили, із 12,5 млн пенсіонерів – 7,5 млн мають розрахунковий базовий розмір пенсії менший за прожитковий мінімум. І не тому, що людина заробила мало, а тому, що просто держава не виконувала своїх обов’язків. Щоб перерахувати зараз ці пенсії, потрібен фінансовий ресурс, а його ми урізали в минулому році шляхом зниження ЄСВ. Відтак, збільшивши дефіцит Пенсійного фонду, ми фактично поставили всіх у ситуацію, коли треба осучаснювати пенсію, а ресурсу на це немає. Тому Міністерство соцполітики разом з Мінекономіки та Мінфіном, аналізуючи ситуацію, шукає сьогодні додаткові резерви, щоб отримати ресурс для осучаснення пенсій. І я вважаю, що без радикального підвищення заробітної плати отримати цей додатковий ресурс неможливо. Тому ми зараз шукаємо інструментарій, аби отримати легалізовану частину зарплати, з якої сплати ЄСВ зробили б можливим перерахунок пенсій тим, у кого вони залишаються на рівні до 2012 року.

Окрім того, на думку Міністра, перерахунок вирівняє пенсійне забезпечення і покаже, хто має невисоку пенсію через низькі заробітки й малий стаж, а хто лише через те, що держава не виконувала свої функції.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter