В Україні планують зменшити спеціальні пенсії

Гроші
Наталія Сіробаб23 лютого 2015 о 08:571900 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В Україні планують зменшити спеціальні пенсії
Мінсоцполітики пропонує внести відповідні зміни в законодавство.

В Україні планують зменшити спеціальні пенсіїВ Україні планують зменшити спеціальні пенсії, фото з сайту kremen.gov.ua

У проекті змін до державного бюджету на 2015 рік Кабмін пропонує зменшити дотації Пенсійному фонду на 3,9 млрд грн. Зроблять це в тому числі й за рахунок урізання спецпенсій. Про це йдеться на сайті tsn.ua із посиланням на інтерв’ю «Главкому» міністра соціальної політики Павла Розенка.

«Це буде здійснено за рахунок певної оптимізації пенсійного законодавства. Зараз розробляються і будуть внесені у Верховну Раду відповідні зміни. Вони будуть стосуватися питань режимів спеціальних пенсій. Будуть посилені вимоги для отримання спеціальних пенсій. Буде збільшений необхідний страховий стаж для можливості пільгового виходу на пенсію. Через це Україна має пройти, бо у нас є низка спеціальностей, які дають можливості в досить молодому віці людям виходити на пенсію. Це перше», – сказав міністр. Він додав, що будуть введені обмеження для пенсіонерів, які отримують спецпенсії та працюють.

«Друге – безумовно, будуть внесені певні обмеження на отримання пенсії, зокрема працюючими пенсіонерами – це прокурори, судді, народні депутати, чиновники тощо. Це обмеження, на які ми можемо і зобов’язані піти. Тому що можна дуже багато говорити про те, за рахунок чого можна збільшити доходи Пенсійного фонду, але треба пройти і через зменшення видатків», – наголосив Розенко.

Міністр уточнив, що раніше окремі спеціальні пенсії сягали 20 тис. грн, нині ж такі виплати обмежені вдвічі меншою сумою.

«Після впровадження відповідних змін до законів України нарахування нових пенсій не може бути вищим, ніж 10 прожиткових мінімумів. На сьогоднішній день це близько 9,5 тисячі гривень. Але була введена інша норма, коли пенсії, які перевищують суму 3654 гривні, ще додатково оподатковуються. Тобто, діє обмеження високих пенсій і додаткове оподаткування – 15% податку на доходи фізичних осіб. Таким чином певний рівень соціальної справедливості зберігається й унеможливлює ситуацію, яка була ще три роки тому, коли мінімальна пенсія складала 700 гривень, а максимальний розмір пенсії, яка нараховувалася Пенсійним фондом, міг складати 20 тисяч гривень. Таких розривів у сучасній пенсійній системі вже не буде», – запевнив Розенко.

«Елітних» пенсіонерів поставлять перед вибором: або працювати, або отримувати пенсії. «Якщо ще кілька років тому спецпенсії прокурорам, суддям, народним депутатам, державним службовцям, чиновникам найвищого рівня, членам Кабінету міністрів розраховувалися у розмірі 90% від їхньої заробітної плати, то сьогодні ця сума вже не перевищує 60%. Для звичайної людини в звичайній пенсійній системі це складає приблизно 50-55%. Зараз для таких працюючих пенсіонерів як судді, прокурори, народні депутати, інших чиновників ми ще й поставимо вибір: або ти працюєш і отримуєш заробітну плату, або ти спеціальний пенсіонер і отримуєш пенсію. Спецпенсіонери, за нашою ідеєю, будуть позбавлені права отримувати заробітну плату і пенсію. Це вже європейський принцип. Та для звичайних пенсіонерів ми застосовувати його не будемо. Це несправедливо в наших умовах. Хоча в Європі, якщо ти працюєш, то ти працюєш, якщо ти пенсіонер – то ти пенсіонер. Таким чином ми ще й підемо на омолодження і державного апарату, і суддівського, і прокурорського корпусу», – підкреслив він.

Міністр уточнив, що якщо Верховна Рада підтримає законопроект, то такі ініціативи будуть ухвалені та наберуть чинності вже з 1 березня.

Нагадаємо, очільник Пенсійного фонду Полтавщини прокоментував повернення права жінкам йти на пенсію в 55.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter