Чи стане аеропорт «Полтава» міжнародним?

Влада
Ольга Правденко7 вересня 2016 о 18:592968 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чи стане аеропорт «Полтава» міжнародним?
Нині аеропорт «Полтава» не має статусу Міжнародного пункту пропуску.

Чи стане аеропорт «Полтава» міжнародним?Аеропорт нині приймає лише чартерні рейси

Нагадаємо, вітчизняна та польська – дві авіакомпанії хочуть здійснювати регулярнірейси, серед них і міжнародні, задіюючи полтавський аеропорт.

Що потрібно доробити аби аеропорт нарешті запрацював повноцінно журналіст запитала в першого заступника голови Полтавської облдержадміністрації Андрія Пісоцького.

Пане Андрію, відомо, що не лише вітчизняна, а й польська авіакомпанії хочуть здійснювати регулярні рейси з аеропорту «Полтава», серед них і міжнародні. Наскільки реальні міжнародні рейси, враховуючи, що аеропорт не має статусу міжнародного пункту пропуску? Хоча ще в 2015 році обласна влада заявляла, що всі документи щодо зміни статусу аеропорту вже передала до Міністерства інфраструктури України.

– Нині вже розроблено проект рішення щодо переобладнання терміналу аеропорту під міжнародний пункт пропуску. Вартість проекту – 662 тисячі гривень. Але документ потрібно узгодити з такими профільними державними органами, як Державіаслужба, Митна служба. Саме після узгодження буде визначена і точна вартість робіт, щоб привести летовище у відповідність до міжнародних вимог. А документи на зміну статусу вже подані у відповідне міністерство.

Чи відповідає сучасним нормам злітно-посадкова смуга Полтавського аеропорту? І чи може прийняти вона різні типи літаків ( наприклад, вантажні, Боїнги?)

– Поки що злітно-посадкова смуга аеропорту «Полтава» може приймати тільки невеликі літаки. «Боїнги» і «Аеробуси» не зможуть здійснити посадку на існуючому покритті. Керівництво аеропорту подало документи до обласної ради для виділення на найближчій сесії 100 тисяч гривень. За ці кошти виготовлять детальний проект переобладнання злітної смуги для забезпечення можливості приймати літаки різної тоннажності.

Чи стане аеропорт «Полтава» міжнародним?Зал очікування

– Загалом, скільки коштів іще необхідно, щоб облаштувати аеропорт і на що конкретно?

– Кошти необхідні на вирішення кількох першочергових питань. По-перше, для облаштування огорожі летовища довжиною 1,244 км. Згідно з розрахунками, на це необхідно близько 8,7 мільйона гривень. По-друге, у подальшому потрібно буде змонтувати нові освітлювальні системи для нічної посадки літаків, а це коштує близько 3 мільйонів гривень. Для придбання пожежного і снігоприбирального автомоблів необхідно ще близько 15 мільйонів. 4 мільйони гривень коштує розподільник рідких реагентів для обробки злітної смуги взимку.

Чи має летовище відповідну техніку, яка б чистила посадкову смугу взимку?

– Аеропорт «Полтава» має одну снігоприбиральну та одну роторну машини. Аби забезпечити безперебійну роботу летовища взимку, потрібно купити ще техніку, про яку я вже вам розповів.

Чи стане аеропорт «Полтава» міжнародним?На одній зі стін всередині аеропорту зображена баталія з Полтавської битви

Скільки вже цього року витрачено грошей на утримання порожнього аеропорту?

– Відзначимо, що аеропорт не порожній – тут регулярно проводяться навчально-тренувальні польоти і летовище працює у стандартному режимі. Що ж до коштів, то цьогоріч на утримання аеропорту було виділено 805 тисяч гривень, які підуть на ремонт злітної смуги та інші поточні потреби.

Минулого року міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський (нині вже екс-) під час зустрічі з вами, дав доручення директору аеропорту розробити бізнес-план. Чи маємо вже нині такий план і які його основні пункти?

– Є стратегія розвитку аеропорту. Вона представлена навесні на сесії обласної ради.

Чи стане аеропорт «Полтава» міжнародним?

– Чи змінили гривневий тариф на валютний? І чи вирішило це питання дотування аеропорту з обласного бюджету?

– Тариф наразі не змінений, адже знаходиться на затвердженні у Міністерстві інфраструктури, яке має прийняти рішення спільно з Мінекономіки. Що ж до дотування, то воно цьогоріч склало близько 2,3 мільйона гривень. Кошти в основному спрямовані на ремонт існуючого обладнання та виплату заробітної плати працівникам аеропорту. Всі ж інші питання можна буде повноцінно вирішувати тільки тоді, коли аеропорт матиме регулярні рейси, а відтак – і регулярні грошові надходження.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter