Декомунізація у Полтаві відбудеться з урахуванням думки жителів міста

Влада
Ольга Матвієнко29 лютого 2016 о 13:061707 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Декомунізація у Полтаві відбудеться з урахуванням думки жителів міста
​У місті потрібно перейменувати близько 100 вулиць та площ із радянськими назвами.

Декомунізація у Полтаві відбудеться з урахуванням думки жителів містаУ Полтаві декомунізують близько 100 вулиць і площ з радянськими назвами. Фото з архіву

Рішення про перейменування вулиць, площ та скверів у Полтаві буде спільним. Його прийматиме обласна влада разом із міською, проте з урахуванням пропозицій науковців та думки мешканців Полтави. Про це голова Полтавської ОДА Валерій Головко заявив сьогодні під час щотижневої апаратної наради. Із 22 лютого саме до нього перейшли повноваження щодо виконання закону про декомунізацію і право приймати рішення про перейменування топонімів та населених пунктів Полтавщини, повідомили у прес-службі голови ОДА.

Як проінформував директор Департаменту інформаційної діяльності та зв’язків із громадськістю Вадим Штефан, станом на 25 листопада за ініціативи місцевих громад було перейменовано лише два населені пункти з 50. Натомість не перейменованих топонімів (вулиць, площ, провулків, скверів) залишилося 13,5%: із 3610 перейменували 3123.

– Не перейменованими залишаються 487 вулиць, площ, провулків та інших об’єктів топоніміки, – прокоментував Вадим Штефан. – Завершили перейменування Гребінківський, Карлівський, Кобеляцький, Лохвицький, Семенівський, Хорольський райони, міста Комсомольськ, Кременчук та Миргород. Найбільше не перейменованих об’єктів топоніміки залишилося у Полтавському (76), Кременчуцькому (62), Зіньківському (51), Глобинському (41), Миргородському (40) районах та у Полтаві (понад 100). Полтава взагалі потрапила у всеукраїнський резонанс з цього питання.

Декомунізація у Полтаві відбудеться з урахуванням думки жителів містаВалерій Головко пояснив як перейменовуватимуть вулиці в Полтаві. Фото надане прес-службою голови ОДА

Читайте також: Мер Полтави розповів, як «обходить» закони, про скандальний басейн та пам’ятник Мазепі

Що ж до 309 пам’ятників, пам’ятних знаків, барельєфів, меморіальних дошок, які підлягали демонтуванню, то 215 з них вже демонтовано. У Глобинському, Новосанжарському, Зіньківському, Чорнухинському, Миргородському, Диканському, Великобагачанському районах залишилося від 6 до 12 таких об’єктів, проте у більшості випадків рішення про демонтаж цих об’єктів місцевими радами вже ухвалені.

За словами Вадима Штефана, складним залишається питання про демонтаж елементів декору у стилі соцреалізму з фасаду з будівель. Управління культури облдержадміністрації спільно зі структурними підрозділами сфери культури райдержадміністрацій та міськвиконкомів області здійснило моніторинг 192 пам’яток культурної спадщини, які знаходяться на державному обліку та підпадають під дію законів України про декомунізацію. Перелік пам’яток направлений до Міністерства культури України з метою дотримання процедури зняття їх з державного обліку.

Декомунізація у Полтаві відбудеться з урахуванням думки жителів містаВадим Штефан проінформував щодо перебігу процесу декомунізації у Полтавській області. Фото надане прес-службою голови ОДА

Що ж до Полтави, то голова ОДА Валерій Головко дав доручення разом із міською владою Полтави, депутатським корпусом міськради та представниками громадськості провести круглий стіл – і процес декомунізації в місті зрушити з мертвої точки.

– Маємо заслухати пропозиції щодо перейменування топонімів у Полтаві як від науковців, так і провести обговорення з мешканцями тих вулиць, які підлягають перейменуванню, – зауважив Валерій Головко. – Декомунізація у Полтаві відбудеться так, щоб це не було просто рішення голови адміністрації, який подивився історичну довідку і перейменував вулицю чи площу. Це буде узгоджене рішення і обласної, і міської влади, але з урахуванням думки полтавців.

Окрім того, голова Полтавської ОДА Валерій Головко та голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький разом із депутатським корпусом облради направлять листа до парламенту. Йдеться про виправлення назв деяких населених пунктів, які Верховна Рада вже встигла перейменувати. Зокрема, мешканці села Жовтневе Решетилівського району просять, аби їхньому селу дали назву Покровське, яку громада обрала на загальних зборах.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter