Сесія Полтавської облради: на карті області з’явилися перші 10 об’єднаних громад (оновлено, фото)

Влада
Ольга Матвієнко13 серпня 2015 о 11:0224605 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської облради: на карті області з’явилися перші 10 об’єднаних громад (оновлено, фото)
На сесії говоритимуть про об’єднання територіальних громад і місцеві вибори.

Відбувається сесія Полтавськох обласної ради. Фото Андрія Іванова

13 серпня відбувається тридцята позачергова сесія Полтавської обласної ради шостого скликання. Згідно з попереднім анонсом, у порядку денному шість основних питань. Серед них - питання про внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області, про утворення територіальних громад в Полтавській області, про призначення перших місцевих виборів в новоутворених територіальних громадах.

Нагадаємо, що на попередніх сесіях питання об’єднання територіальних громад викликало жваву дискусію. Деякі із депутатів та представників громад нарікали на те, що процес об’єднання відбувається не добровільно, а при складанні перспективного плану подекуди не врахована думка мешканців окремих населених пунктів. Після доопрацювання на місцях, на майбутній карті області з’явилися 84 об’єднані територіальні громади. Власне за зміни до перспективного плану повинен проголосувати депутатський корпус сьогодні.

11.00 – засідання сесії розпочалося. У залі присутні 67 депутатів із 118. Нагадаємо,
що у перерві між сесіями із життя пішов депутат облради Микола Вернигора.

Його та всіх загиблих на Сході в АТО вшанували хвилиною мовчання.

На початку сесії голова облради Петро Ворона оголосив про утворення нової депутатської групи "Відродження" на чолі з Юрієм Кривошеєвим. Він вийшов із фракції "Народний фронт".

11.23. Депутати голосують за включення до порядку денного ряду звернень. Зокрема – звернення Валерія Капленка про неналежну прокурорську перевірку за депутатським запитом, звернення Лева Жиденка до голови облдержадміністрації про проведення незалежного аудиту комунальних підприємств.

Також до порядку денного внесли питання про затвердження змін до перспективного плану об'єднання територіальних громад. Порядок денний прийняли в цілому.

11.38. До слова вийшов Степан Бульба.

– 14 травня поточного року Петро Ворона та Валерій Головко без погодження із громадою та з порушенням закону підписали угоду із "Укргазвидобуванням". Ця угода зобов'язує обласну раду та ОДА погоджувати надання дозволів та дослідження та розробку родовищ на території Полтавської області. Таким чином у користування "Укргазвидобування" потрапляють ті родовища, які до цього не розроблялися і не були розподілені між нафтогазовидобувними підприємствами. Натомість підприємство Укргазвидобування зобов'язалося надати області до 19 мільйонів на відновлення інфраструктури та будівництво інженерних оборонних споруд на Сході України, - зачитав Бульба звернення фракції Соціалістичної партії України.

На його думку, такі дозволи надаються всупереч думці громади та суперечать антимонопольному законодавству. Петро Ворона зазначив, що зараз не має права коментувати звернення депутата, але відповідь надасть офіційно у письмовому порядку.

– Єдине, що можу сказати, що ті компанії, які долучилися до будівництва оборонних споруд, кошти, які вклали в інфраструктуру це великий крок уперед, порівняно із іншими роками, – сказав Ворона.

Також Степан Бульба виступив від імені мешканців сіл Яреськи та Федунка Шишацького району. Мешканці сіл говорять, що під час провадження у цьому районі закону "Про добровільне об'єднання громад", думка більшості жителів цих сіл не була врахована, таким чином принцип добровільності був порушений. Депутати проголосували за направлення відповідного звернення до голови ОДА.

11.49. Виступив Депутат Капленко, який зазначив, що прокуратура неналежно виконує свою роботу. Зокрема виникають питання до роботи Яна Стрелюка, прокурора області. Із залу пролунала пропозиція підняти питання про відставку прокурора, адже під його керівництвом прокуратурою не проводяться розслідування як слід. Петро Ворона зазначив, що на наступній сесії депутати заслухають звіт і про роботу прокуратури, і про діяльність УМВС.

11.57. Юрій Кривошеєв звертається до голови ОДА з приводу незаконного будівництва багатоповерхівки за адресою Красіна, 65а.

– Ми всі свідки того, що останнім часом у Полтаві жодне будівництво не починається без скандалу. Сьогодні питання із будівництвом на Красіна ми вирішили із Ландарем і мешканці прилеглих будинків повідомили, що із майданчика вивозять матеріали. Але пропоную в подальшому підключити до вирішення подібних питань Управління містобудування та архітектури, – доповів Кривошеєв.

12.01. Депутати проголосували за виділення 500 тисяч гривень на проведення енергоаудиту комунальних підприємств.

12.18. Внесли звернення до Верховної Ради із проханням призупинити будівництво Біланівського ГЗК поблизу Кременчука. За словами депутатів, шкода довкіллю та здоров'ю людей від роботи нового кар'єру буде набагато більшою, ніж його користь для бюджету.

Також прийняли звернення до голови ОДА про захист прав валютних позичальників.

12.20. На розгляд виноситься питання внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Полтавської області. Доповідає Дмитро Орлов, директор Департаменту економічного розвитку.

12.23. Депутати проголосували за зміни до плану без обговорення.

12.45. Депутати проголосували за утвореня Білоцерківської, Глобинської, Пирятинської, Пришибської Кременчуцького району, Піщанської Кременчуцького району, Омельницької Кременчуцького району, Покровськобагачанської, Червонознам'янської Кременчуцького району, Недогарківської Кременчуцького району, Клепачівської Хорольського району, Шишацької об'єднаних територіальних громад та призначення там перших місцевих виборів. Таким чином ці громади отримали юридично новий статус.

13.32. Завершилася історична сесія облради.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter