Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та Радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

Влада
Таня Цирульник28 січня 2016 о 15:5084498 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та Радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку
25 січня провідні українські ЗМІ вибухнули черговим скандалом.

Як збрехали «Українська правда» та радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

«Міністр енергетики звільнив активіста Євромайдану і віддав державне підприємство екс-регіоналу під слідством», – кричали заголовки на «Радіо Свобода», телеканалу «UA: Перший» та «Української правди». І заголовки, і тексти, що були під ними, передрукували без змін десятки українських та майже усі полтавські видання.

Про що йшлося у скандальній статті? (скорочено)

Володимир Демчишин, міністр енергетики України, призначив виконавцем обов’язків голови ДП «Полтавське управління геофізичних робіт» екс-регіонала Володимира Гладуна. Володимир Гладун уже очолював це держпідприємство за часів попередньої влади, а нині проходить по кримінальній справі про розтрату держмайна.

Володимир Гладун очолював підприємство з 2000 до 2012 рік, потім був повторно призначений на цю посаду міністром Едуардом Ставицьким 2013-го (який нині перебуває у розшуку).

Невдовзі після перемоги Майдану, навесні 2014 року, Володимир Гладун був звільнений з посади директора підприємства «Полтавське управління геофізичних робіт».

Наразі він проходить по справі №1201517000000816. Національна поліція Полтавської області підозрює тогочасне керівництво держпідприємства у розтраті державних коштів. Зокрема, слідчі розслідують багатомільйонні обіги держпідприємства з фірмою «Полтавське підприємство геофізичних робіт», яке зареєстроване на прийомну доньку Володимира Гладуна Оксану Шпак.

Одночасно з призначенням Гладуна міністр Демчишин припинив повноваження в. о. директора цього держпідприємства Владислава Левінського.

Левінський згадується у ЗМІ як учасник подій на Майдані, організатор намету «Полтавські Єврогалушки», якими харчувалися учасники революції.

Коли «Радіо Свобода» поставило запитання Володимиру Гладуну про кримінальну справу та контракти з родичами, він кинув слухавку.

Волею ЗМІ й народу

Інформаційна атака дала результат: того ж дня, 25 січня, влада прокоментувала ситуацію. У Міненерговугілля наголосили, що Володимира Гладуна було призначено тимчасовим виконавцем обов’язків. Обирали його з-поміж 5 кандидатів. А рішення про зміну його попередника-євромайданівця було ухвалено, зважаючи на низку скарг на керівника з боку колективу працівників ДП «Полтавське управління геофізичних робіт». На момент конкурсу в пакеті документів, наданих Володимиром Гладуном, була довідка про відсутність судимості.

Також міністр енергетики Володимир Демчишин доручив підготувати розширену довідку про попередній досвід роботи Гладуна та додаткові запити до відповідних правоохоронних органів.

Остаточне кадрове рішення щодо кандидатури на посаду керівника держпідприємства буде ухвалене тільки після отримання усієї інформації.

Довіряй, але перевіряй. Слідство веде «Коло»

«Коло» вирішило долучитися до перевірки, яку нині ведуть міністерство і поліція. Перевірити вирішили факти, які виклали наші колеги з «Радіо Свобода», телеканалу «UA: Перший» та «Української правди». Також нам вдалося поспілкуватися із «винуватцем» інформаційного буму – Володимиром Гладуном.

Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

А чи був регіонал?

«Володимир Гладун був депутатом Київської райради Полтави від Партії регіонів 2010-2015 років, балотувався від Партії регіонів до Верховної Ради на виборах 2012-го», – повідомляє «Радіо Свобода» 25 січня.

Те, що одне з провідних геофізичних підприємств України віддають екс-регіоналу, при цьому терміново звільняючи керівника-євромайданівця, – безперечно скандал. Але чомусь ніхто з журналістів, які передрукували цю інформацію, не перевірив членство Володимира Гладуна у Партії регіонів.

Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

– Я ніколи не був членом Партії регіонів. Мене обирали депутатом київської райради Полтави двічі: з 1998 до 2002 року та з 2002 до 2006-го. Двічі я проходив до районної ради за мажоритарним округом як безпартійний. У виборах до Верховної Ради 2012 року та взагалі ніколи я участі не брав. 2015 року балотувався до Полтавської обласної ради від «Самопомочі», але не пройшов, – прокоментував неправдиву інформацію Володимир Гладун.

За звільненого активіста замовте слово…

Про звільненого ж керівника підприємства – Владислава Левінського – у ЗМІ згадують як про учасника подій на Майдані, організатора намету «Полтавські Єврогалушки», якими харчувалися учасники революції.

«Коло» знайшло резюме Владислава Левінського за 2010 рік. З нього ми дізналися, що євромайданівець кілька років керував підприємством з виконання геофізичних робіт, не маючи ні відповідного досвіду роботи, ні освіти.

Євромайданівець Владислав Левінський вказує у резюме:

– вищу філологічну освіту,

– незакінчену юридичну освіту,

–5-річний досвід роботи барменом,

–1,5-річний досвід у компанії з продажу автокосметики,

– 8-річний досвід роботи директором поліграфії «Укрдрук».

– У нас у колективі 137 працівників. З них 75% – з вищою освітою. Наша галузь специфічна – це геофізика. Тільки для того, щоб стати самостійним спеціалістом, потрібно закінчити профільний виш, 3-5 років пропрацювати за спеціальністю на виробництві. Щоб стати заступником керівника нашого підприємства, потрібно досконало знати виробництво та мати багаторічний досвід роботи в геофізичній сфері. Я почав працювати геофізиком 1982 року і заявляю, що увійти «з нуля» в курс справ керівника такого підприємства за 2 місяці неможливо. Кажуть, начебто Владислав Левінський, уже перебуваючи на посаді, за півтора року закінчив якийсь профільний інститут, але цього для роботи директором, м’яко кажучи, недостатньо, – переконаний Володимир Гладун.

Нагадаємо, що міністерство також зазначило, що зняло активіста євромайдану Владислава Левінського з посади в. о. директора ПУГР через велику кількість нарікань на його роботу. Щоправда, журналістам не уточнили, що призначали його на цю посаду (і знімали) уже двічі…

Місія - на банкрутство

Як виявилося, боротьба за крісло директора ДП «Полтавське управління геофізичних робіт» (далі – ДП «ПУГР») триває уже 4 роки.

Пропонуємо читачеві хронологію подій.

2012 рік

Президент країни – Віктор Янукович,

міністр енергетики – регіонал Юрій Бойко,

директор департаменту Мінпаливенерго – Костянтин Бородін.

Річні обороти підприємства ДП «Полтавське управління геофізичних робіт», яке понад 16 років (з 1996 до 2012-го) очолює Володимир Гладун, сягають 46 мільйонів гривень.

Середня зарплата на підприємстві – 6 100 гривень.

2011 рік підприємство закінчило з прибутком 6 мільйонів 228 тисяч.

Перша зміна керівництва

Після 2 років перемовин ДП «ПУГР» укладає надзвичайно вигідну угоду з ПАТ «ДАТ Чорноморнафтогаз». Обороти ДП «ПУГР» сягають 46 мільйонів гривень на рік. І ДП «ПУГР» зацікавлюються представники тодішньої влади.

2012 року директор департаменту Мінпаливенерго Костянтин Бородін усуває від роботи керівника ДП «ПУГР» і ставить на його місце Владислава Левінського, філолога за освітою. За командою Бородіна, який мав особистий вплив на керівництво ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогазом» (пам’ятаєте «вишки Бойка»?), ДП «ПУГР» втягнули в злочинну схему – і воно почало працювати не «на пряму» з державним підприємством «Чорноморнафтогаз», а через 4 фірми-посередники, внаслідок чого з підприємства виводять 20,8 мільйона гривень.

Вперше за 46 років ДП «ПУГР» працює зі збитками.

За 2012 рік вони сягають 2 030 000 гривень

2013 рік

Після неодноразових звернень колективу підприємства до влади й міністерства у лютому 2013 року Владислава Левінського звільняють. Для уникнення відповідальності Левінський та його юрист Пльотка всі оригінали документів про фіктивні обіги знищують, а сам Левінський переховується за кордоном. Виконавцем обов’язків керівника знову призначають Володимира Гладуна. Призначення це підписує міністр Едуард Ставицький.

– Після управління підприємством Владиславом Левінським на рахунку у нас залишилося 48 гривень, була серйозна заборгованість за податками, зарплатою й значні суми штрафних санкцій фіскальних органів, яких можна було б не допустити. Ми зібрали трудовий колектив і доповіли про економічний стан підприємства. На зборах трудового колективу було прийнято рішення перейти на триденний робочий тиждень з метою вирівняти фінансовий стан підприємства. Згодом ми перейшли на «чотириденку», і з січня 2014 року знову б почали працювати повний робочий тиждень, виплачувати премії та надбавки. Ми повернули довіру замовників, почали вигравати тендери, – каже Гладун.

Прибуток підприємства за 2013-й знову вийшов у плюс і склав 550 тисяч гривень.

2014 рік

Перемога Майдану. У жовтні, коли Володимир Гладун перебував на лікарняному, його звільняють. Керівником ДП «Полтавське управління геофізичних робіт» призначають Олександра Волинського, головного інженера ДП «ПУГР». Уже незабаром Волинський заводить на підприємство власного контрагента, через якого виводить із підприємства понад 4 мільйони гривень. Підприємство знову котиться у прірву, тендери програються навіть постійним замовникам. Факт розкрадання коштів Волинським розслідується ГУ Національної поліції Полтавської області також у рамках кримінального провадження №1201517000000816.

Доходи підприємства за 2014 рік, завдяки попередній роботі Гладуна, ще у плюсі та складають 991 000 гривень прибутку.

2015 рік

Працівники підприємства пишуть низку звернень про зловживання посадовими особами державного підприємства. Річний контракт із Волинським завершується у жовтні і на його місце виконавцем обов’язків знову призначають Владислава Левінського, нині – уже як активіста Євромайдану, який роздавав галушки.

Жовтень 2015

Доки Левінський виконує обов’язки керівника держпідприємства, міністерство оголошує конкурс на заміщення цієї посади. Участь у ньому беруть 5 претендентів. Серед них – Володимир Гладун та Владислав Левінський.

– У конкурсній документації Владислав Левінський надав недостовірні дані щодо стажу роботи в нафтогазовій галузі, ввів в оману конкурсну комісію і таким чином пройшов кваліфікаційну частину конкурсу. Але ж обов’язкова умова для участі – досвід роботи в нафтогазовій галузі не менше 5 років, якого він фактично не має, – зазначає Володимир Гладун.

Фінансовий результат 2015 року (керівництво Волинського та Левінського) – 4 мільйони 904 тисячі збитку.

2016 рік

На підприємство керівником повертається Володимир Гладун. Наказ міністерства датований 21 січня.

– У ніч на 22 січня з 1 до 4-ї години ночі екс-керівник Владислав Левінський разом із юристом Павлом Пльоткою перебували на підприємстві, що підтверджується записами камер спостереження. Ймовірно, знищували документи щодо своєї злочинної діяльності. Адже 25 січня, коли я прийшов на роботу, виявилося, що зникли ключі від кабінету директора та юриста, від сейфів, де лежать трудові книжки працівників, установчі і розпорядчі документи, зник статут підприємства, печатки та договори, укладені у січні 2016 року на суму 3,8 мільйона гривень. Договори були укладені з компанією ТОВ «Ол-Техно», яка належить Костянтину Бородіну (екс-директору департаменту Мінпаливенерго) та його партнеру Миколі Чернецькому.

Кримінальне провадження за фактом діяльності ДП «ПУГР» ведеться протягом 2012-2015 років.

«Екс-регіонал, який перебуває під слідством», – так охарактеризували у ЗМІ новопризначеного Володимира Гладуна. Про суть кримінальної справи ми запитали у нього.

– Справа, про яку пишуть, – № 1201517000000816, замовна. Вона порушена за заявою нашого колишнього співробітника за фактом, на його думку, підробки наказу міністра про призначення тимчасовим виконавцем обов’язків Сергія Солодуна, що є нісенітницею, – говорить Володимир Гладун. – Цю справу об’єднали з низкою інших кримінальних проваджень про події, які відбувались за екс-керівників нашого підприємства: Олександра Волинського та Владислава Левінського. Факти, що розслідуються проти мене зараз за період 2011-2012 років, вже розслідувались 2012-го в рамках кримінальної справи №113216063 і також підтверджені не були. Я впевнений, що правоохоронні органи незабаром дадуть правильну правову оцінку всім фактам.

Про фірму, записану на доньку

«Слідчі розслідують багатомільйонні оборудки держпідприємства з фірмою «Полтавське підприємство геофізичних робіт», що зареєстрована на прийомну доньку Володимира Гладуна Оксану Шпак», – йдеться у повідомленні «Радіо Свобода».

– У мене одна донька, звуть її Марія, прийомної доньки я не маю. Що стосується фірми «Полтавське підприємство геофізичних робіт», то можу сказати, що наше підприємство працює з десятком приватних підприємств геофізичної галузі по всій Україні. Серед них: концерн «Надра», ПАТ «Карпатське управління геофізичних робіт», ТОВ «Везерфорд Україна», «Полтавське підприємство геофізичних робіт», ТОВ «Укрспецгеологія» та інші.

Направленість фірми «Полтавське підприємство геофізичних робіт» – прострілювально-вибухові роботи, які виконуються у свердловинах. Під час таких робіт використовується вибухівка, у фірми є імпортні перфораційні системи. Родовища, які на території Дніпрово-Донецької западини є важковидобувними, практично виснажені, тому замовникам потрібні імпортні перфораційні системи для ефективного розкриття продуктивних горизонтів. Такі послуги нашому підприємству надає ПП «Полтавське підприємство геофізичних робіт», яке має сертифікати іноземних світових компаній.

Іменем Майдану: як збрехали «Українська правда» та радіо Свобода, а міністр Демчишин був змушений почати перевірку

Довідка «Коло»

ДП «Полтавське управління геофізичних робіт» – сервісне підприємство з 50-річним досвідом, яке надає послуги з промислово-геофізичних досліджень у свердловинах з метою пошуку, розвідки та експлуатації нафтових і газових родовищ.

«Євромайданівець» двічі доводив підприємство до банкрутства. Нині ДП «Полтавське управління геофізичних робіт» зі збитками майже 5 мільйонів гривень віддали витягувати з кризи «екс-регіоналу», який насправді ніколи не був регіоналом.

Абсолютно усі керівники цього державного підприємства є фігурантами кримінального провадження. Хто винен – покаже час.

Щиро сподіваємося, що час покаже і недоцільність маніпуляцій на тему «я стояв на майдані, а він – ні» під час конкурсу на заміщення вакантних посад.

Також редакція «Коло» сподівається, що поважні всеукраїнські ЗМІ надалі перевірятимуть інформацію, яку пропонують своїм читачам, щоб не допустити масового введення в оману українців.