Сесія Полтавської обласної ради: депутати прийняли бюджет на 2016 рік (оновлено)

Влада
Ольга Матвієнко24 грудня 2015 о 10:022041 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: депутати прийняли бюджет на 2016 рік (оновлено)
Подальший розподіл бюджету відбуватиметься тільки після обговорення на комісіях із розпорядниками коштів.

На сесії Полтавської обласної ради прийматимуть бюджет (оновлюється)Сесію облради відкрили. Фото Ольги Матвієнко

24 грудня проходить друга сесія Полтавської обласної ради сьомого скликання. На порядку денному 13 основних питань, серед яких затвердження головного фінансового документу області на 2016 рік. Напередодні відбулося спільне розширене засідання комісій облради, на якому постановили – бюджет прийняти, але лише в частині захищених видатків.

Бюджет приймуть частково

– Ми розуміємо, що у нинішніх реаліях бюджет не може бути збалансований, обов’язково буде дефіцит. Галузі освіти, медицини, які потребують значно більше коштів, їх не
отримають. Але захищені статті сьогодні будуть враховані – це енергоносії і заробітна плата. Говорити про те, що цей бюджет буде бюджетом розвитку не доводиться, – зазначив екс-голова ради Петро Ворона.

Дефіцит в обласний бюджет не закладали. За словами Петра Ворони, цього ніколи юне робили, адже не відомо наперед, як бюджет будуть виконувати.

Анатолій Ханко, заступник голови Полтавської обласної ради, переконаний – бюджет приймати потрібно, але саме по захищених статтях.

– Депутатам дуже пізно роздали проект бюджету. Ми будемо приймати лише захищені статті, плюс будуть затверджені загальні суми на окремі галузі. А вже потім на профільних комісіях представники департаментів, управлінь спільно із депутатами будуть дивитися на потреби і розподіляти ці суми на окремі потреби, – сказав Ханко.

Загалом бюджет затвердять у новому році. Ханко зауважив, що будуть працювати і над тим, аби максимально підтримати учасників АТО за рахунок бюджету області.

– Соціальні гарантії для учасників АТО вже частково закладені у тих захищених статтях проекту бюджету, за які ми голосуватимемо сьогодні. Крім того у бюджеті передбачений резервний фонд, у якому зараз є близько 15 мільйонів гривень. Із цього фонду ми будемо виділяти гроші зокрема на придбання житла для учасників АТО із пораненнями хребта, кінцівок, бо у 2014-2015 роках від обласної ради не було придбано жодного будинку, жодної квартири для учасників АТО.

Одна із важливих бюджетних галузей – охорона здоров’я. Про те, чи будуть проблеми через часткове прийняття бюджету, розповів Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

– Галузь охорони здоров’я ніколи не може бути задоволена тими сумами, які закладаються в бюджет. Ми живемо у цих реаліях: є державна субвенція, яка виділяється на галузь охорони здоров’я, розрахована за формулою Бюджетного кодексу 2015 року, але дякуючи депутатам обласної ради вона дещо збільшена.

Стосовно медпрепаратів, якими повинна забезпечувати держава, зокрема інсуліну та вакцин, то Віктор Лисак переконує – дефіциту в області немає і не передбачається.

– Коли за нашими прогнозами міг скластися дефіцит у зв’язку із підвищенням вартості на інсулін, то депутати обласної ради попереднього скликання проголосували за виділення додаткових коштів на його закупівлю. Щодо вакцин, то сьогодні прийняте рішення на рівні держави є програма закупівлі вакцин через дитячий фонд ЮНІСЕФ. Болюче питання щодо вакцини проти сказу теж вирішене: ми отримали мінімальний запас, аби забезпечити пацієнтів, які цього потребують. – розповів Віктор Лисак.

10.10 Засідання сесії урочисто відкрили.

Депутати проголосували за порядок денний. Серед питань два звернення до Верховної Ради щодо відставки Уряду на чолі із Арсенієм Яценюком.

– Спільної заяви не буде, бо у кожної політсили є своя точка зору, але ми це питання можемо розглянути, – зауважив Євгеній Холод.

Депутати навіть проголосували за підняття цих питань у переліку. За них голосуватимуть на початку сесії.

До депутатів звернувся і Петро Ворона:

– Часто виникають інциденти, коли учасникам АТО відмовляють у праві на безкоштовний проїзд і брутально виганяють із транспорту. Такої ганебної ситуації більше немає ніде по Україні. Ми повинні звернути увагу на це питання. Мотивують тим, що в автобусах є тільки два чи скільки пільгових місць.

– Країна зараз на межі третього майдану. Вся відповідальність лягає на Уряд на Прем’єра, адже вони на крові прийшли до влади й довели країну до зубожіння. Ініціатива патріотів Полтавщини, що облрада проголосувала за те, щоб Уряд Яценюка пішов у відставку. Якщо це не буде проголосовано, то ми залишаємо за собою право блокувати роботу сесії, – звернувся Марк Чаус, голова обласної організації «Правого сектору».

– Шкода, що уряд США вчора відмінив програму польоту на Марс. Інакше ми б запропонували відправити туди і нашого Прем’єра разом з Урядом. Зараз тихо, один за одним здають міста на Сході. Хто за це відповідальний, куди дивиться Верховний Головнокомандувач і міністр оборони, – виступив ще один активіст.

Людмила Пономаренко звернулася до депутатів, аби вони підтримали звернення до міської ради про заборону феєрверків. Анатолій Ханко зауважив, що ефективним методом було б просто заборонити продавати піротехніку на ринках.

11.49 Депутати проголосували за звернення до Верховної Ради про висловлення недовіри Прем’єр-міністру України та Уряду.

11.58 Голосують за внесення змін до бюджету 2015 року. Зокрема мова про збільшення фінансування за рахунок державних субвенції галузей соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, а також різниці тарифів на комунальні послуги.

12.02 Під час обговорення питання про внесення зміг до
Регламенту Полтавської обласної ради надійшла пропозиція сьогодні це питання не голосувати, адже для того, аби досконало вивчити документ потрібно більше часу, ніж дві доби.

Олександр Біленький пропонує все ж сьогодні прийняти Регламент, а потім на наступних сесіях вносити до нього правки.

– Регламентна комісія працювала близько трьох годин, але за цей час опрацювали лише третину документа, – вийшла до слова Вікторія Нестріляй, юрист, помічник Руслана Богдана. – Депутатам не надали порівняльної таблиці, аби було чітко видно зміни, які вносять у Регламент. Пізніше був наданий проект Регламенту, де було виділено зміни, але і в цьому документі були неточності. Для того, щоб опрацювати Регламент потрібно мати перед собою доволі багато нормативно-правових актів, аби він відповідав усім нормам. На комісії матеріалів, із якими можна було звіритися, у членів комісії не було. Ті зміни, які

все ж доручили внести до Регламенту апарату обласної ради, так і не внесли у той проект, який сьогодні роздали для голосування.

Олександр Біленький зауважив, що протягом 10 днів, які надали на обговорення проекту змін до Регламенту, не надійшло жодних пропозицій від фракцій та громадськості.

Депутат Капленко виступив досить критично: в обласній раді досвідчені юристи і не можна говорити, що нам роздали якийсь папірець, який ніяким законам не відповідає.

12.20 Без обговорення проголосували за Президію обласної ради, план роботи на 2016 рік, Програму місцевого самоврядування, про затвердження Порядку забезпечення препаратами інсуліну за рахунок цільових видатків обласного бюджету.

12.29 Перейшли до розгляду питання про бюджет на 2016 рік.

Депутат Щурик звертається до депутатів із пропозицією збільшити обсяг резервного фонду, аби із нього можна було виділити кошти на купівлю житла для військовослужбовців із пошкодженнями хребта та кінцівок, яким це житло необхідне терміново. Збільшити бюджет, за словами депутата, можна було б зекономивши, наприклад, на видатках на утримання обласної ради.

– Ми з вами сьогодні подивилися привітання дітей, вручили нагороди. Це і є той мільйон, який виділяємо на це із кожного бюджету. Ми намагаємося зараз поділити крихти, – виступив Євген Холод.

– Ми опрацьовували цей бюджет і побачили, що особливо впливати не можемо. Ми працюємо за тими формулами, які нам диктують згори. Пропоную включити в бюджет окремим пунктом фонд розвитку районів. По два мільйони на кожен район, – виступив Іван Сидоренко, секретар бюджетної комісії.

Василь Хоменко:

– Прийнята бюджету це завжди болісно для місцевих громад. Це за принципом: прикриєш голову – холодно ногам, прикриєш ноги – дує у голову. Навіть захищені статті у нас фінансують на 50% від необхідного обсягу. Моя пропозиція звернутися до ВР і лобіювати свої інтереси, щоб податки залишалися тут, в області. Ми говоримо, що «Укртатнафта» сплатила мало податку, але за 2015 рік вони сплатили більше 5 млрд грн до консолідованого бюджету.

Валерій Калюжний:

– Ми повинні звернути увагу на ті підприємства, які ухиляються від сплати податків до бюджету.

– Спілкуючись із головами фракцій ми прийшли до висновку, що потрібно прийняти бюджет по захищених статтях та по загальних сумах без конкретного розподілу, аби депутати, директори департаментів могли б виїхати на ті чи ті підприємства чи установи, визначитися із цінами на техніку, щодо чого у нас були дискусії, аби потім вже більш точно розподілити кошти, – резюмував Олександр Біленький.

У результаті за проект бюджету на 2016 рік проголосували 50 депутатів із 77 присутніх.

13.14. Сесію закрили.

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter