Сесія Полтавської обласної ради: засідання перенесли майже на два тижня (ФОТО)

Влада
Ольга Матвієнко24 листопада 2015 о 16:175235 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: засідання перенесли майже на два тижня  (ФОТО)
Із другої спроби депутати не проголосували за голову обласної ради.

Полтавська обласна рада зібралася на друге засідання сесії активісти б ються (оновлюється, ФОТО)Депутати обирають голову Полтавської обласної ради. Фото Ольги Матвієнко

24 листопада відбулося друге засідання Полтавської обласної ради сьомого скликання. Нагадаємо, що 20 листопада депутати так і не змогли обрати голову. Тоді Петро Ворона, екс-голова, набрав 10 голосів, Андрій Пісоцький – 27, а Євген Холод – 38.

10.09 Засідання розпочинається. Задовго до початку роботи у залі зібралися активісти. Практично всі місця зайняті, а обабіч президії стоять представники громадських організацій та учасники АТО.

10.13 Депутатський корпус розпочав роботу, 80 із 82 присутніх депутатів проголосували за продовження засідання.

Ігор Сірик, фракція «Батьківщини», висунув на посаду голови Полтавської обласної ради Євгена Холода.

Ірина Степаненко висунула Геннадія Коваленка від «Солідарності».

Полтавська обласна рада зібралася на друге засідання сесії обирають голову (оновлюється)

10.19 У залі спалахнула суперечка. Депутат Ігор Сірик показав нецензурний жест у відповідь на критику Геннадія Сікалова. Навіть після вибачення біля трибуни, громада наполягає на тому, щоб вивели із залу.

– Цей жест не був адресований громаді. Він стосувався однієї людини, – намагався виправдатися Ігор Сірик.

– Хочу від усієї фракції вибачитися, але людину провокували від самого початку, – виступив лідер фракції «Батьківщини».

Полтавська обласна рада зібралася на друге засідання сесії депутат показав фак (оновлюється, ФОТО)

Проте громадськість продовжує блокувати трибуну.

Євген Холод спробував продовжити роботу, оголосивши двох кандидатів на посаду голови – Холода і Коваленка. Це оголошення викликало нову хвилю обурення. Зараз активісти вимагають змінити тимчасову президію.

10.34 Ірина Степаненко запропонувала переобрати тимчасову президію. Оголосили перерву на 10 хвилин, аби фракції обрали нових представників.

10.47 Депутати голосують за нову тимчасову президію у такому складі:

Іван Сидоренко – «Укроп»

Руслан Рогов – Радикальна партія Ляшка

Юрій Тимоха – «Солідарність»

Костянтин Кірпосенко – Партія простих людей Сергія Капліна

Андрій Сімонов – «Батьківщина»

Президію переобрали 79 голосами.

Громадськість рішенням залишилася незадоволена, адже, за словами її представника Головатого, вимога була видалити із залу депутата Сірика і скласти на нього протокол про адміністративне правопорушення.

10.53 Роботу продовжили.

У залі з’явився народний депутат Сергій Каплін. Згодом приїхав Юрій Бублик.

11.17 Згідно із порядком денним слово надали громадським активістам.

11.19 Депутати проголосували за висунуті кандидатури (79 голосів «за»). Кандидати перейшли до зачитування програм.

11.30 Після виступу Євгена Холода, попри регламент, першими йому почали ставити питання представники громадськості. Одне із них – до якої партії належав кандидат два роки тому. Євген Холод зазначив, що із 2002 року є членом партії «Батьківщина».

Друге запитання – що робив Холод у часи Революції. Депутат сказав, що активно допомагав учасникам Майдану, але один із активістів заперечив. Мовляв, Холод був тим, хто намагався перешкодити мітингувальникам захопити міську раду Кременчука. Євген Холод намагався звернутися до залу, чи є тут представники кременчуцького волонтерського руху, аби вони підтвердили його слова і надали свідчення про його допомогу під час Майдану та АТО.

Громадськість жартує: таких «волонтерів» привезли на сесію три автобуси. Пізніше виступила відома волонтер із Кременчука Ірина Митрофанова, яка запевнила громаду: саме Євген Холод жодного разу не відмовив волонтерам.

11.38 Марко Чаус, представник «Правого сектору», підійшов до мікрофона і повідомив громаді, що годинник Євгена Холода коштує 24 тисячі доларів, що досить нескромно, як для народного обранця. Згодом Євген Холод цю заяву Чауса спростував і сказав, що годинник коштує дешевше. Але гроші у нього є на такі вартісні речі, адже він займався підприємницькою діяльністю.

11.47 У залі зчинилася бійка між громадськими активістами. За словами одного із учасників сутички, який не забажав представитися, одні активісти намагалися розблокувати трибуну, заблоковану іншими активістами, аби сесія могла продовжитися.

Полтавська обласна рада зібралася на друге засідання сесії: активісти б’ються (оновлюється, ФОТО)

11.52 Свою програму зачитав кандидат на посаду голови обласної ради Геннадій Коваленко.

Після виступу до нього звернувся учасник АТО із проханням сприяти під час перебування на посаді виділенню землі учасникам бойових дій.

– Хочу сказати, що було рішення про надання ділянок воїнам АТО і воно повинне виконуватися, – сказав Коваленко. – Якщо рішення не будуть виконуватися, то будемо збирати громадські слухання і радитися із громадою.

Полтавська обласна рада зібралася на друге засідання сесії: активісти б’ються (оновлюється, ФОТО)

Наступне питання від громадськості: чому досі немає меморіалу, пам’ятника чи алеї на честь загиблих на Майдані та в зоні АТО.

– Навіть якщо мене не оберуть головою обласної ради, то я думаю, що перед будівлею облради і ОДА досить місяця для меморіалу і ми це питання вирішимо разом з іншими депутатами, – відповів Коваленко.

Не забули запитати активісти і про ставлення Коваленка до вирішення «газових» питань.

– Усі питання по надрах спочатку будуть проходити відкриті громадські слухання там, де ці території будуть надаватися, – відповів Коваленко.

13.05 Депутати перейшли до процедури таємного голосування.

Полтавська обласна рада зібралася на друге засідання сесії активісти б ються (оновлюється, ФОТО)

Лічильна комісія підраховує голоси. За попередніми даними, кандидати набрали по 40 голосів. Для перемоги потрібно щонайменше 43.

Сесія Полтавської обласної ради засідання перенесли майже на два тижня (оновлюється, ФОТО)

13.5 Ірина Степаненко оголошує результати голосування: Коваленко – 40, Холод – 40, не підтримали жодного кандидата – 1. Голову обласної ради не обрали.

У роботі сесії оголосили перерву на годину. У цей час депутати радитимуться щодо подальшого перебігу роботи.

15.32 Депутати повернулися із перерви, під час якої відбулося засідання голів фракцій. На засіданні голоси розділилися навпіл – половина проголосувала за продовження роботи і обрання голови обласної ради, ще 5 голів проголосували за перенесення сесії на 4 грудня.

15.39 Перед тим, як поставити на голосування пропозицію працювати далі чи розходитися, у залі триває обговорення. Представник «Батьківщини» зауважив, що зараз висуватимуть того ж кандидата, якщо рада вирішить продовжити працювати, адже, щоб змінити кандидата потрібно провести засідання фракції, а на це потрібен час.

Зараз виступає Сергій Каплін, який зазначає, що зараз голосування показує – гідних кандидатів немає. Фракція ППЛ готова висувати свого кандидата.

– Ми або будемо працювати, або саморозпускаємося і йдемо на нові вибори. Бо та конфігурація, яка сьогодні є, це не робота облради, а боротьба двох політсил, – сказав Каплін.

Олег Купрієнко, народний депутат від РПЛ:

– Народ Полтавщини обрав обласну раду, яка не спроможна обирати рішення. Або зараз і тут проводиться процедура голосування, або, дійсно була слушна пропозиція, саморозпуститися.

– Конфлікт у середині облради, поглиблюється. Прислухайтеся до здорового глузду. Усім депутатам потрібно ще раз сісти за стіл і ще раз усе обдумати. Вибори голови обласної ради лежать у площині об’єднання. Зараз повторне голосування посилить конфлікт, – виступив біля трибуни Валерій Головко, голова Полтавської ОДА.

Про недоречність повторного голосування сьогодні говорить і Петро Ворона.

– Сьогодні облрада не повинна сьогодні бути нічиєю філією. Ми повинні стати на стежку, коли обласна рада стане самостійним органом і незабаром матиме свій виконком, – сказав Ворона. – Обласна рада має зараз унікальний склад і з цим складом може зробити багато, але для цього потрібно об’єднатися.

– Під час цих двох турів голосування ми побачили, що великі фракції у раді поставили свої амбіції вище спільних інтересів. Тому ми пропонуємо, щоб інші фракції на наступне засідання теж висунули свої кандидатури, – звернувся до залу громадський активіст Олександр Лещенко.

15.59 У залі 81 депутат. Зараз депутати голосують за перерву в роботі сесії до 4 грудня.

16.28 Під вигуки обуреної громадськості, засідання перенесли на грудень.

До мікрофону вийшов секретар лічильної комісії Гуржій. Він сказав, що комісія протокол не підписала і результати голосування не дійсні. Окремі депутати звинуватили Ірину Степаненко в фальшуванні результатів. Депутатів закликають повернутися на свої місця і проголосувати ще раз.

Оскільки одразу після оголошення Ірини Степаненко і вона сама, і частина членів лічильної комісії та деякі з депутатів зникли із залу, ситуація зайшла у глухий кут. Близько 40 хвилин депутати не могли визначитися, що ж робити. Але після консультацій з юристом, депутатів все ж відпустили додому до 4 грудня.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter