Сесія Полтавської обласної ради: розглянувши половину питань, депутати розійшлися на перерву (пряма трансляція)

Влада
Ольга Матвієнко29 квітня 2016 о 12:312281 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія Полтавської обласної ради: розглянувши половину питань, депутати розійшлися на перерву (пряма трансляція)
Депутати зібралися на чергову сесію обласної ради.

В обласній раді чергова сесія. Фото з архіву

29 квітня депутати зібралися на чергову сесію Полтавської обласної ради.

До теми: Відбулася сесія Полтавської міської ради

Головко про Лопушинського

Перед початком роботи ми попросили Валерія Головка, голову Полтавської облдержадміністрації, прокоментувати хвилю звинувачень, розповсюджених у ряді полтавських ЗМІ, з приводу Євгена Лопушинського. Нагадаємо, що директор телеканалу Євген Лопушинський учора потрапив до лікарні із двома ножовими пораненнями. Те, що сталося, безпідставно пов’язують із Головком.

– Євген Лопушинський був, є і буде у моїй команді. А все інше – нісенітниці, – коротко заперечив Валерій Головко.

Сесію відкрили

10.10 Пролунав Гімн України, гімн Полтавської області. Сесію відкрили. Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір звертається до депутатів із промовою, в якій розказує про завершення Страсного тижня, нагадуючи про останні миті життя Ісуса – від Таємної вечері до Воскресіння. А також запросив усіх присутніх на Великодню службу.

Розпочалася сесія Полтавської обласної ради нагородили Героїв (пряма трансляція)Сесію Відкрили. Фото Ольги Матвієнко

Нагородили Героїв

10.20 Валерій Головко і Олександр Біленький, голова обласної ради, вручили відзнаки посмертно: військовослужбовця Андрія Ярешка, волонтерів і з Карлівки Ігоря Печерицю та Юрія Печерицю. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Ірина Каптур, полтавська волонтерка, яку нагородили медаллю Полтавської обласної ради «За вірність народу України» ІІ ступеня, своєю чергою передала депутатам підписаний військовослужбовцями прапор. Цей стяг побував під Горлівкою, Зайцевим, Авдіївкою, Щастям.

Розпочалася сесія Полтавської обласної ради: «Укргазвибобування» – приватна фірма, а нам кажуть, що державна» – Богдан(пряма трансляція)Ірина Каптур. Фото – np.pl.ua

Нагороду отримав і Василь Ковальчук, який визволив із полону терористичних угруповань кілька десятків військовослужбовців.

Розпочалася сесія Полтавської обласної ради: «Укргазвибобування» – приватна фірма, а нам кажуть, що державна» – Богдан(пряма трансляція)Фото – np.pl.ua

Також – Ірина Бойко, яка кілька місяців сама пробула у полоні. Жінка нагадала, що доля ще трьох волонтерів, які потрапили до полону разом із нею, досі невідома.

– Мало того, що я оббила всі пороги, аби допомогли моїм побратимам. Мене продовжує штурмувати «ПриватБанк» за борг по картці, яку в мене вкрали бойовики. Така ж ситуація і з родинами інших волонтерів, – Ірина Бойко зі сльозами на очах попросила депутатів допомогти принаймні із вирішенням цього питання.

10.40 Депутати «напрацювалися». Система «Рада» дала збій – оголосили перерву.

10.50 Після кількох контрольних голосувань і закликів до депутатів повернутися із «перекуру» та з буфету, повернулися до роботи. Формують порядок денний.

Сьогодні одним із найцікавіших питань є звіт голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка за минулий рік. Також у переліку – ряд питань про обласні комплексні програми, реформування комунальних газет, звернення та депутатські запити.

Депутати виступають

Віктор Скочко:

– Закликаю провести цю сесію толерантно, з повагою, адже сьогодні Страсна п’ятниця. Звертаюся із пропозицією – обходитися тією охороною, яка є у штаті обласної ради. Адже ті, правоохоронці, які кожну сесію заповнюють перший і другий поверх облради, повинні бути не тут, а забезпечувати порядок у місті.

Сергій Соловей:

– Ще під час формування порядку денного, я хотів би звернутися до вас, щоб питання про Регламент розглянути другим, а не 34, як воно зараз в порядку денному. Бо складається враження, що усіма способами відтягується голосування за це питання, де згідно із законом висловлення недовіри голові обласної ради приймається більшістю голосів депутатів, а не двома третинами, як зараз. Тому пропоную повернутися до голосування і переголосувати за порядок розгляду питань порядку денного.

Людмила Овчаренко:

– Карабазівка, знаходиться на газоносній площі, але люди і досі опалюють свої будинки дровами. Це ненормально.

Сергій Шевчук:

– Цього року Україна відзначення 75 років із часу відновлення української державності. Цей акт був проголошений 30 червня. Це має важливе значення не тільки як пам’ять про минуле, а і як захист сьогодення. Тому пропонуємо розробити ряд заходів до відзначення 75-річння проголошення Акту відновлення Української державності.

Анатолій Ханко:

– Пропоную прийняти звернення до Кабміну з приводу прийнятих нових тарифів на газ для населення. Ми закуповуємо газ для населення по 1500 грн, а його продають майже по 7000 грн. За рахунок населення наживаються олігархи і мільярдери.

Руслан Богдан:

– Дивує щодня наше обласне керівництво. Що стосується регламенту: Полтавська обласна рада – єдина в Україні, яка порушила закон із досі не прийняла регламент роботи, який є статутом. Сьогодні його замість розглянути одним із перших, переносять на останнє місце. Це перше. Друге – на минулій сесії сюди викликали керівництво «Укргазвидобування», переконуючи нас віддати дозволи цій компанії, буцімто вона державна. Але є рішення суду за позовом «Накнафтогаз», яким «Укргазвидобування» визнали недержавним підприємством. Ще одне. Директору ТРК «Лтава» було примусово призначено заступника, який довів його до самогубства. Це вже четверта спроба. Тому вимагаю створити комісію, аби з’ясувати усі обставини.

12.09 Депутати продовжують працювати без перерви. Проголосували за ряд депутатських звернень.

Головко звітує

12.15 Звіт голови Полтавської обласної державної адміністрації за 2015 рік. Цього року до звіту голови підійшли креативно і зняли фільм. Його можна подивитися у прямій трансляції на ОДТРК «Лтава».

Після перегляду фільму, в якому акцентували на досягненнях, Валерій Головко розповідає про проблеми в окремих галузях.

Євген Холод запитує у Головка щодо коштів комунальних підприємств, заблокованих на рахунках банку «Фінанси та кредит». Головко відповідає, що нині запущений механізм щомісячних виплат для повернення коштів.

Головка питають про кроки, зроблені в напрямку доцільного розподілу коштів для фінансування обласних програм.

– Політична воля депутатів - створити комісію, яка б займалася б цим питанням. Така комісія була 2006 року, я був у її складі, – відповів Головко. – Із такою ініціативою повинна виступити комісія з управління майном.

Згадали візит Прем’єр-міністра, коли про нього депутати дізналися лише з преси. Головко говорить, що графік Прем’єра складають його помічники, тому часто апарат ОДА просто не встигає вчасно попередити депутатів про візит.

Значна частина підприємств втратила ринки збуту, тож голову ОДА питають про кроки в цьому напрямі.

– Ми відпрацювали по окремих галузях, аби пішли замовлення на наші підприємства, але тут питання загалом до Мінекономіки. На жаль, до наших пропозицій не прислуховуються, – відповів Головко.

13.08 Теза дня: «Масова порубка лісу в області – ганьба і корупція».

Чи від перевтоми, чи від хвилювання, звертаючись до Головка, один із депутатів заговорив «азірівкою»: «Ми зайшли у глухий кіт», – сказав він.

Звіт голови не прийняли – проголосували за лише 40 депутатів. У залі присутні 73.

Депутати переголосували – 44 за, звіт прийняли і пішли на перерву.

Нагадаємо, що розглянули лише 1 питання порядку денного із 42.

14.30 Обранці повернулися із 20-хвилинного обіду. Проводять перереєстрацію, аби з’ясувати, скільки людей у залі готові до подальшої роботи. Зібралися 60 депутатів із 84.

Депутати розглядають питання про обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії Головного управління Національної поліції у місті Полтаві.

– Ми розглядали це питання на комісії, але зараз у залі присутні представники громадськості, яких не було на комісії. Ми просимо зняти питання з обговорення сьогодні і провести ще раз комісію за участю усіх кандидатів, – запропонував Геннадій Коваленко.

Питання зняли 52 голосами.

14.34 Депутати проголосували за Програму соціального та економічного розвитку Полтавської області на 2016 рік.

14.40 Розглядають цільову Програму комплексного розвитку лісового господарства «Ліси Полтавщини на період 2016-2020 роки».

У Юрія Тараненка, начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, запитують про масову порубку лісу на Полтавщині. Тараненко звітує, що вже зараз створюють комісію для розслідування кожного окремого випадку.

Про дороги

15.30 Депутати розглядають питання про затвердження обласної Програми розвитку дорожнього господарства Полтавської області на 2016-2018 роки.

– Програму розглядали на профільній комісії, й одноголосним рішенням ми відправили її на доопрацювання, – виступив депутат Валерій Чечель. – Вона дуже актуальна і важлива й тягне розподілення дуже великих коштів на ремонт доріг, тому підійти до неї потрібно дуже зважено – і до виділення коштів, і до контролю якості відремонтованих доріг, а зараз цього контролю немає.

Великі гроші, про які говорить депутат, – 330 млн грн.

При реалізації Програми планується у 2016 році провести роботи з відновлення і розвитку автомобільної дороги М-22 Полтава - Олександрія на ділянці Полтава – Кременчук в межах Кобеляцького, Козельщинського, Кременчуцького районів. Прогнозований обсяг фінансування на виконання цих робіт становить 330 млн грн, з яких 300 млн грн – кошти державного бюджету, 30 млн грн – співфінансування з місцевих бюджетів.

Андрій Пісоцький зазначив, що розглядати програму потрібно вже сьогодні і починати виділяти кошти, адже сезон ремонтних робіт вже розпочався.

У результаті, після тривалого обговорення, депутати навіть не проголосували проект рішення за основу – за лише 34 депутати, тому програму відправили на доопрацювання.

Після невеликої перерви, Андрій Пісоцький вийшов до трибуни, аби переконати депутатський корпус переголосувати:

– У нас є програма, ми можемо постійно її змінювати і вносити правки. Ми зараз голосуємо за ремонт доріг, за схему, яка працює за умов співфінансування місцевих рад, тобто це запуск процедури. Тож давайте дамо поштовх, аби вона почала працювати. А працювати ми і так із нею будемо далі, доопрацьовувати і змінювати, – сказав він. – Далі ми на комісії по ЖКГ вже будемо вносити зміни і конкретно відпрацьовувати по районах.

Із залу лунають вигуки, що Пісоцький тисне на депутатів.

Заклик Пісоцького підтримав голова ОДА Валерій Головко:

– Це абсолютно правильна думка, що ми зараз приймаємо певні рамки, в межах якої працюватимемо. Якщо у якогось району не буде грошей, аби співфінансувати ремонт доріг, то ми зможемо ці кошти дофінансувати, – сказав Головко. – Але якщо ми не приймемо цю програму, то ми цього року ремонтувати дороги не будемо. Ми повернемося до цього лише у вересні, адже ще повинна відбутися процедура тендерів.

– Будучи віце-мером Кременчука, я вже стикався із подібною ситуацією, коли ми через затягування процедури, ремонтували Крюківський міст у грудні, – виступив Василь Хоменко. – Тому давайте запустимо програму, адже процедура тендерів затягне процес так, що ми дійсно ремонтуватимемо у грудні місяці.

– Мова не про те, що приймати чи не приймати, а в маніпулюванні цифрами. Ми хочемо просто бачити ті зміни, які відбулися в програмі від розгляду її на профільній комісії до винесення на голосування. Бачити, які дороги вилучили із програми, за рахунок чого зменшили фінансування з обласного бюджету, – виступив Володимир Куцовол.

– Усі 28 рад, які є в Кобеляцькому районі підтримують цю програму, коли дізналися що є певне спів фінансування з обласного бюджету. Адже це можливість провести принаймні ямковий ремонт доріг, бо ми розуміємо, що капітальний ремонт ми не зробимо, – виступила Таміла Шевченко, голова Кобеляцької РДА.

16.24 Врешті, депутати переголосували і програму затвердили.


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter