Сесія обласної ради: дозволи на розробку родовищ газу депутати не надали

Влада
Андрій Іванов19 квітня 2016 о 12:552745 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесія обласної ради: дозволи на розробку родовищ газу депутати не надали
Сьогодні, розпочала свою роботу позачергова сесія Полтавської обласної ради.

Сессія обласної ради: текстова онлайн трансляціяФотоархів

Сьогодні на позачерговій сесії обласної ради серед питань, які мають розглянути – погодження видачі спецдозволу на видобуток нафти й газу у 2 районах Полтавщини ТОВ «АРКОНА ГАЗ-ЕНЕРГІЯ». Наш журналіст уважно слідкує за перебігом подій на сесії.

Оскільки "Лтава" не вестиме пряму трансляцію, то наш сайт - чи не єдина можливість бути в курсі подій.

- Шановні депутати швидше займайте свої місця у залі, - благає голова облради Олександр Біленький.

Але депутати його не чують, або роблять вид, що не чують. 10:01 а сесія ще не почалася. Біленький просить активніше реєструватися. Поки що 45 депутатів зареєструвалися.

10:03. 53 депутати зареєструвалися...

10:05. 59, 60... Решта відсутні з різних причин. Сесію відкрили.

10:09. Присутні шанували загиблих в зоні АТО героїв із
Полтавської області.

10:10. Виявилося, що система «Рада» не працює. Але з другого
разу депутати змогли проголосувати за склад секретаріату. Втім, деякі депутати все ж не змогли проголосувати. Оголосили перерву, щоб техніки змогли полагодити «Раду».

Сесія обласної ради: система Порядок денний. Клікніть, щоб збільшити.

10:17. Полагодити «Раду» за п’ять хвилин виявилося складно.
І поки що все одно не працює система. Василь Ковальчук, полтавський правозахисник, жартує, що то він усе поламав. Депутати тим часом розбрелися хто куди. Біленький збирає їх на тестове голосування. Ще у вісьмох депутатів не працює «Рада». Але ж ні, ті вісім депутатів просто вийшли у коридор, чим заплутали президію. «Мерзенна вісімка» по-полтавському.

10:17. Депутати спробували проголосувати за порядок денний, але «Рада» відмовилася працювати. Це – зрада, любі читачі. Оголосили перерву на 15 хвилин.

10:18. Ледь оголосили перерву, як депутати знову розбіглися.

10:30. Систему лагодять, лагодять і не можуть полагодити. До

Сесія обласної ради: система Порядок денний. Клікніть, щоб збільшити

речі, вже 61 депутат зареєструвалися. За порядок денний проголосували. Система не працює лише у депутата Пісоцького.

10:33. Внесли ще два питання порядку денного: про перевірки
сільськогосподарських підприємств Кобеляцького району та звернення до ВР щодо дотримання прав «чорнобильців».

10:35. Порядок денний сесії сформували.

10:41. Анатолій Ханко, просить на наступну сесію включити питання, щодо стану злочинності в Полтавській області. Адже він переконаний, що питань до поліції багато. Зокрема, щодо побиття АТОвця, в Нових Санжарах та інші.

10:50. Євген Холод просить, щоб «Лтава» поновила трансляцію засідань обласної ради. Євген Лопушинський, директор ОДТРК, за словами Холода, образився, що з бюджету не виділили два мільйони на проведення трансляцій.

- Звертаюся, до голови ОДА, щоб він вплинув на ситуацію, - говорить Євген Холод. – Щоб вони змогли можливість зробити трансляції.

Біленький запропонував на відповідній депутатській комісії розглянути питання щодо трансляції сесії. Можливе і виділення грошей на це.

11:00. Олександр Лещенко, громадський діяч, просить
депутатів розробити екологічні вимоги, щодо видобутку газу та нафти.

11:03. Василь Ковальчук зичним голосом намагався переконати, що «Полтавафарм» призначили не того керівника. Біленький попросив вимкнути мікрофон Ковальчуку. Втім, Василь Григорович не дуже засмутився. Його голос чути і без мікрофону. Біленький оголосив перерву, встав і вийшов.

«Не газуй!», «Сонечко, відійди!» та інші перли від активіста
та депутата

11:17. Ковальчук підійшов до Біленького, намагається про щось домовитися. Сесію поновлюють.

11:19. Ковальчук пообіцяв не ображати депутатів і йому надали одну хвилину на промову. Він вирішив різко перейти на іншу тему. І говорить, що Порошенко, Гройсман та Яценюк - погані. Насамкінець процитував Григорія Сковороду: "За рідну Україну треба не гинути, а вбивати"!

11:24. Ціна першого газового питання близько 19 мільйонів гривень для області. Це, навіть, не погодження на видобуток, а розширення існуючого родовища. Андрій Пісоцький розцінює, що ситуація зайшла у глухий кут, що неправильно. Адже «Укргазвидобування» - державне підприємство, яке минулого року сплатило 700 мільйонів гривень податків. Полтавщині теж перепадає коштів. Які йдуть, наприклад, на дороги в області. Але, якщо співпрацю затягувати, то цих грошей можна у підсумку не отримати. Якщо підсумувати, то Андрій Пісоцький попросив підтримати це питання. Фракція «Відродження» теж «за». Анатолій Ханко, вважає 19 мільйонів гривень «подачкою». Тому він говорить, що питання не потрібно підтримувати. «Партія простих людей» «проти», її представник каже, що також потрібно вимагати більше 19 мільйонів гривень. «Радикали» теж «проти», вони хочуть побачити співпрацю з депутатським корпусом. Євген Холод, говорить, що потрібно приймати «стратегічне» рішення та відхилити дозвіл, тому що 19 мільйонів дуже швидко закінчаться. Говорить ще якійсь депутат, але у нього погана дикція, тому нічого неможливо зрозуміти.

11:52.Валерій Головко: «Ми майже п’ять років не можемо виписати умови для компаній, що працюють у газовій сфері. Якщо ми сьогодні відмовляємося від будь-яких грошей, що надійдуть в бюджет – це неправильно. Потрібно відпрацювати схему, яка б дозволила нам би налагодити співпрацю. Прохання підтримати питання, це розблокує нашу співпрацю з подібними компаніями».

12:00. Питання викликало довготривале обговорення. У залі, до речі, холоднувато. Можливо газу на опалення не вистачає. Ось така от зла іронія.

12:05. Врешті решт у дозволі «Укргазвидобування» відмовили. Швидко проголосували і за друге питання ТОВ «Аркона газ-енергія» також відмовили.

12:17. Олександрові Романюку, заступнику гендиректора «Укргазвидобування» надали слово.

- Ми – платник податків номер один в Україні, - говорить він. – Ми не проти співпраці з депутатами. Того тижня Харківська облрада нам погодила сім нових ділянок. Ви нам не надали, тому ми підемо. А у вас скоротиться кількість робочих місць та надходжень. В Україні є можливість стати незалежною від російського газу, в одній Полтавщині є усі необхідні ресурси. Не важливо, хто буде працювати державна, чи приватна компанія, усе це – український газ. Але більшість газової розвідки роблять саме державні компанії, для приватних – це дорого і небезпечно. 19 мільйонів – не «подачка», а нормальна цивілізована співпраця. Я буду дуже радий, якщо ви надасте можливість виступити через кілька тижнів, адже ми плануємо розробку ще 10 родовищ. Будь ласка подумайте, ми погоджуємося з вашим рішенням, але ми пропонуємо гроші, а ви говорити, що треба мислити стратегічно.

12:19. Частину з 19 мільйонів планували витратити на ремонт мосту в Лохвиці, який обвалився. Але тепер гроші будуть шукати десь в іншому місці.
12:24. 56 депутатів прийняли звіт виконання обласного бюджету. Як і стратегію розвитку Полтавщини.

12:28. Зміни у складі постійних депутатських комісій також підтримали.

12:30. Колектив новооріхівської загальноосвітньої школи Лубенського району роблять кандидатом на отримання грамоти ВР.

12:25 Сесія впевнено йде до свого фіналу. Останні питання підтримали. Зокрема останнє питання стосується вбивства у Кобеляках трьох дівчат. Розслідування з цього приводу йде дуже повільно. І депутати обласної ради планують своїм зверненням до уповноваженого ВР у справах людини пришвидшити цю справу. Нагадаємо, що розслідування триває вже багато років. Його розслідували навіть екстрасенси з шоу одного з центральних каналів.

12:48. Міст у Лохвицькому районі планують відбудувати. Запропонували виділити кошти з резервного фонду. Сесію закрили. планують після неї провести прес-конференцію для журналістів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter