У Полтаві відбувся перший етап конкурсу на кращий пам’ятник Героям Майдану

Влада
Ольга Матвієнко24 червня 2014 о 14:253505 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві відбувся перший етап конкурсу на кращий пам’ятник Героям Майдану
24 червня журі розглянуло ескізи пам’ятників на вшанування учасників Майдану.

Це – відкритий конкурс. Архітекторам запропонували до 20 червня надіслати ескізи пам’ятного знаку на вшанування учасників Майдану. До цієї дати надійшли 14 робіт. Тепер їхня подальша доля залежить від журі та громади Полтави.

– Сьогодні відбулося перше засідання конкурсного журі. Умовами конкурсу визначено, що із 22 по 24 червня журі розгляне, чи відповідають надіслані роботи критеріям: назва, тематика, обсяг представлених матеріалів, – розповів Олександр Панков, заступник начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.

У Полтаві відбувся перший етап конкурсу на кращий пам ятник Героям МайдануЦе вже готова мініатюра для одного з монументів. Фото Ольги Матвієнко

Серед запропонованих робіт і пам’ятники, і цілі ансамблі. За умовами, автори повинні були вказати і майбутнє місце розташування пам’ятного знаку. Більшість із них обрали площу, де раніше стояв пам’ятник Леніну. Такий вибір припав до душі не всім членам журі, як і якість виконання робіт.

– Роботи не професійні, на мою думку. Є одна робота, з якою можна погодитися. Місце обране помилкове. Його не варто використовувати, – зазначив Євген Ширай, Заслужений архітектор України, колишній головний архітектор області. – Ми від Шевченка ідемо до пам’ятника Загиблим козакам, а звідти – на схил (оглядовий майданчик). Ось там би я поставив хрест із мореного дуба з Ворскли.

Проте голова Полтавського осередку Національної спілки художників України Юрій Самійленко, який також вирішував сьогодні подальшу долю ескізів, переконаний, що саме площа Леніна підходить для вшанування Героїв якнайкраще.

– Після зняття пам’ятника площа очистилася і в розумінні сакральному. Організувати цю площу було б важливо в різних моментах, у тому числі – містобудівному. Там повинен бути цілий комплекс. Серед представлених робіт є кілька таких проб.

На першому етапі конкурсу усі роботи представлені анонімно. Автори зашифровані під шестизначними номерами. Це зробили для того, аби під час відбору журі були об’єктивними.

На подальшому етапі усі відібрані роботи виставлять на громадське обговорення. Кращий пам’ятний знак обиратиме громада шляхом голосування. Побачити ескізи можна буде і на виставці в Полтавському художньому музеї.

Обговорення та голосування за роботи триватиме місяць і почнеться 25 червня на офіційних сайтах облдержадміністрації, обласної ради та управління культури.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter