Земля для учасників АТО і робота ЦНАП: у Полтавській ОДА відбулася апаратна нарада

Влада
Олег Апостолов23 лютого 2015 о 14:262254 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Земля для учасників АТО і робота ЦНАП: у Полтавській ОДА відбулася апаратна нарада
На порядку денному - три питання, у тому числі щодо житла та земельних ділянок для бійців АТО.

У Полтавській ОДА відбулася апаратна нарада – подробиціУ ОДА відбулася апаратна нарада. Фото О.Дубини

Сьогодні, 23 лютого, у приміщенні Полтавської ОДА відбулася апаратна нарада за участі очільника області Валерія Головка та голови полтавської обласної ради Петра Ворони. На порядок денним були винесені питання щодо забезпечення житлом та надання земельних ділянок учасникам бойових дій та членам їх родин, про вдосконалення функціонування мережі центрів надання адмінпослуг та про стан техногенно-екологічної безпеки й надзвичайні події, які виникли на території області.

У Полтаві не вистачає земельних ділянок для учасників АТО

Як повідомив в.о. заступника начальника обласного управління містобудування Олександр Панков, ще з травня 2014 року урядом розпочата робота щодо забезпечення житлом сімей військовослужбовців та правоохоронців, які загинули під час виконання обов’язків у зоні АТО. Ця робота проводиться спільно із облдержадміністраціями. Згідно моніторингу, яке проводило управління, станом на сьогодні на Полтавщині зареєстровано 57 сімей загиблих. Із них отримали квартири лише три родини – з Полтави, Кременчука та Миргорода. Крім того, була зафіксована необхідність поліпшення житлових умов для 15 сімей, 7 із них вже поставлено на квартирний облік. Передбачено, що родини із сільської місцевості отримають житло у районних центрах.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко запропонував залучити для придбання житла кошти, призначених для соціально-економічного розвитку регіону, що надходять з видобутку газу і нафти. На його думку, це дозволить пришвидшити процес.

– Перспектива постановки на квартирну чергу до безпосереднього отримання житла – для мене це вічність. Тому я даю доручення розробити таку програму. Постановка на облік – це не вирішення питання, – сказав чиновник.

Також Олександр Панков повідомив, що у містах обласного значення, на відміну від сільської місцевості, та кількість земельних ділянок, яка виявлена під час моніторингу, є недостатньою. Наприклад, на території Кременчука практично немає ділянок для індивідуальної забудови. Тому зараз є необхідність внесення змін до генерального плану міста. У генплані Полтави за 2012 рік були визначені перспективні території для садибної забудови. В районі колишнього Щемилівського кар’єру землі потребують рекультивації та вливання коштів. Та ж сама ситуація у мікрорайоні Лісок-2: потрібні кошти для намиву території, оскільки під час повеней вона підтоплюється. Ділянки у північній частині міста мають іншу проблему: генеральним планом передбачається включити ці території до меж Полтави, проте на разі це територія за межами населеного пункту, тому вони можуть розглядатися лише як ділянки для садівництва. За словами чиновника, сімї учасників АТО це не влаштовує – вони хочуть отримати ділянки для індивідуального житлового будівництва. Тому для вирішення проблеми потрібно включити ці території або до Тахтаулового, або до Полтави.

За даними міськвиконкомів, у обласному центрі вже зарезервовано певну кількість земельних ділянок. Так, біля селища Івонченці, в районі вулиць 9 січня та Кінноармійської можна буде надати 25 ділянок. У Лубнах передбачається зарезервувати 27 ділянок, у Кременчуці – 30, у Миргороді – 20.

Згідно інформації від полтавського обласного військкомату, лише у першу хвилю мобілізації із Полтави та області до лав збройних сил було призвано 2,5 тисячі осіб. Із них 870 чоловік не брали участі у АТО, решта – потенційні кандидати на отримання земельних ділянок.

Голова Полтавської ОДА залишився незадоволеним роботою ЦНАП

Друге питання порядку денного наради – «Про вдосконалення функціонування мережі центрів надання адміністративних послуг з метою безумовного виконання Закону України «Про адміністративні послуги»».

Як відзвітували чиновники, у рамках реалізації Закону України «Про адміністративні послуги» у області створені та діють 30 центрів надання адміністративних послуг. З початку 2015 року ними надано 35 804 послуги, у той час як за весь 2014 рік було надано 37 тисяч 808 послуг.

Водночас Валерій Головко зазначив, що незадоволений роботою центрів надання адміністративних послуг.

– Сьогодні нічого не зроблено, немає головної цілі: ці послуги повинні бути для людей. Нічого не зроблено, щоб людина прийшла, здала документи і отримала на виході, те, що їй потрібно, – зазначив він.

Один із присутніх на нараді повідомив, що був полтавському центрі надання адміністративних послуг 11 разів за 5 днів. Чоловік підкреслив, що подавши заяву, дізнався, що вона «неповна» та отримав від співробітника центру рекомендацію «читати побільше юридичної літератури».

Натомість Головко звернувся до начальника полтавського центру надання адмінпослуг та начальника управління міграційної служби у Полтавській області й попередив, що у разі повторних порушень змушений буде «перейти на особистості» й підняти питання про звільнення їх із посад. Також чиновник доручив виділити з районних бюджетів кошти на облаштування та поліпшення ефективності роботи ЦНАП.

– Ми знаємо, що у системі надання послуг – найбільша корупційна складова, – у свою чергу зазначив голова полтавської обласної ради Петро Ворона. – Наприклад, яким чином у Чорнухинському районі отримали землю фермери з Черкас? Має бути відкритість, а в нас зовсім інший підхід.

Внаслідок ДТП у області загинуло 40 осіб

Третє питання порядку денного – «Про стан техногенно-екологічної безпеки, надзвичайні події та ситуацій, які виникли на території області».

Згідно звіту, за цей період 2015 року у ДТП в області загинули 40 людей. Основна причина аварій – це перевищення швидкості та нехтування правилами дорожнього руху. Крім того, у регіоні зафіксовано 269 надзвичайних подій, у результаті яких загинуло 5 та отримали травми 9 осіб. Також у області зафіксовано 17 пожеж: 1 людина загинула, 4 вдалося врятувати.

Читайте також: Валерій Головко: Я вірю в перемир’я

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter