Уряд удосконалив механізм нарахування субсидій: про обіцянки влади

Влада
Юлія Обелець23 червня 2016 о 13:471187 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Уряд удосконалив механізм нарахування субсидій: про обіцянки влади
Субсидія призначатиметься на більший термін, і формити її можна через інтернет.

Уряд удосконалив механізм нарахування субсидій: про обіцянки владиУряд удосконалив механізм нарахування субсидій: про обіцянки влади.Фото – www.aif.ua

Заможні споживачі платитимуть за себе самостійно, а люди з меншим доходом будуть отримувати підтримки з держбюджету, – про такі обіцянки директора департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка пишуть на Урядовому порталі.

За його словами, послугу максимально наближено до людей. Відтепер не потрібно їздити до районного центру, щоб оформити субсидію. Це можна зробити у селищній раді або через Інтернет-мережу (заповнити заяву та декларацію можна на сайті subsidii.mlsp.gov.ua).

Субсидія призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Уряд скасував обмеження щодо наявності у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не мають офіційної зайнятості і не перебувають на обліку як безробітні. Якщо дохід для працездатних осіб менший від прожиткового мінімуму, для розрахунку субсидії береться сума у розмірі двох прожиткових мінімумів. Для громадян, які одержують стипендію або соціальні виплати, під час визначення сукупного доходу враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат. Субсидію мають можливість отримати навіть ті, хто орендує житло.

Також в Уряді нагадали про шлях до зниження сум комунальних витрат – встановлення приладів обліку та утеплення будинків. Діє урядова Програма з енергоефективності. Це безповоротна державна допомога населенню України, ОСББ, ЖКБ на утеплення будинку (енергоефективнеобладнання), заміну вікон, приладів обліку (лічильників).

Допомога надається через державні банки – Ощадбанк, Укргазбанк у розмірі:

20% безповоротної грошової допомоги – на заміну газових котлів для населення;

30% – для фізичних осіб на впровадження енергоефективних заходів (утеплення будинків, заміну вузлів обліку води та теплової енергії, встановлення енергоефективних вікон);

40% – для ОСББ та ЖБК як юридичних осіб, для загальнобудинкових енергоефективних заходів.

До відома малозабезпечених родин

Особливу увагу Уряд приділив малозабезпеченим родинам – субсидіянтам. Таким людям держава надає 70% коштів на енергоефективні заходи. Як свідчить статистика, попит на цю допомогу великий – протягом червня 2016 року серед усіх виданих кредитів щотижня від 40% до 70% становлять самесубсидіянти.

Уряд об’єднав зусилля з ОДА і запустив місцеві програми співфінансування заходів з енергозбереження для населення, що дає змогу людям отримати більший розмір державної допомоги. Таким чином, громадяни України мають можливість отримати безповоротну грошову допомогу не тільки з державного, а й додатково 15 – 20% з обласного або іншого місцевого бюджету.

Враховуючи значний попит у населення на підтримку держави в утепленні, збільшили видатки на Програму енергоефективності. Прогнозний обсяг кредитування вже до серпня 2016 року сягатиме близько 2,4 млрд. грн. Тобто державною підтримкою можуть скористатися ще понад 300 тис. родин, що втричі більше, ніж у 2015 році.

Думка економіста про субсидії й комуналку

– Виходить, що сім'ї з доходом нижче 4000 гривень на людину вже матимуть право на субсидію, оскільки згідно із законом на компослуги не повинно йти більш ніж 15% доходу. Тобто дві третини сімей, або близько 10 млн людей підуть оформляти держдопомогу, на це потрібно близько 85-90 млрд грн з бюджету, - підрахував економіст Олександр Охріменко, враховуючи цьогорічні підвищення тарифів. Нині субсидії оформили 5,5 млн українців, – йдеться на ukranews.com

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter