Відомий київський правозахисник приїхав захистити полтавців від прокурора Яна Стрелюка

Влада
Надія Труш27 квітня 2015 о 12:232773 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відомий київський правозахисник приїхав захистити полтавців від прокурора Яна Стрелюка
Євгеній Храбров із Києва разом із полтавськими та кременчуцькими активістами мітингували проти головного прокурора Полтавської області.

Сьогодні вранці, 27 квітня, в центрі Полтави у гучномовець лунали вимоги "Прокурора до громади!". Близько 30 людей під стінами обласної прокуратури вимагали звіту по резонансних справах від Яна Стрелюка.

Євгеній Храбров у Полтаві вимагав зустрічі із Яном Стрелюком. фото Надії Кучер

Підтримати протестувальників із Полтави і Кременчука приїхав легендарний правозахисник із столиці, Євгеній Храбров.

Євгеній Храбров

Він відомий не лише як правозахисник. З 1998 по 2003 роки займав посаду радника тодішнього президента Леоніда Кучми. Як він сам про себе говорить, займається правозахисною діяльністю із 1986 року. За тридцять років ще не програв жодної справи у суді, якою займався. Також пан Євгеній – представник парламентської сотні, яку створили у Києві минулого 2014 року для контролю за новою владою.

У Полтаву приїхав, аби повідомити громаду про справи чинного прокурора області Яна Стрелюка. Звинувачує його у тому, що той не виправдав довіру людей на посадах у Василькові та Обухові та в тому, що пан Стрелюк нібито проявив халатність в розслідуванні деяких резонансних справ. Зокрема, політичного убивства в Обухові та неправомірних дій нотаріусів. Згадані справи розглядалися не у нашій області.

– Якщо він не причетний до цього, то мав би, як мінімум, робити прокурорський нагляд і контроль. Але він цього не робив. Негідників потрібно гнати. Не місце таким людям у історичному місті Полтава. В Україні 15 тисяч прокурорів, які ви утримує за рахунок своїх податків, – звернувся до присутніх мітингувальників Євгеній Храбров. – Сьогодні я приїхав у Полтаву, хочу поговорити зі Стрелюком. Але у нього знову як завжди справи: то лікарняний, то відрядження.

Нагадаємо, Яна Стрелюка прокурором нашої області призначили у вересні 2014 року, до того він працював заступником прокурора Києва.

Активістка із Кременчука вимагає, аби прокурор вийшов до народу

Ні прокурор, ні його заступник, ні інші представники обласної прокуратури не вийшли до полтавців. Люди вимагали зустрічі також із першим заступником прокурора Юрієм Кравченком,але той теж не вийшов. Лише передав, що завтра, 28 квітня представники обласної прокуратури приїдуть у Кременчук.

Тож люди після нарікань на те, що витратили час і кошти на дорогу, а із прокурором і його представниками зустрітися не вдалося, вирішили прямо на вулиці зачитати звернення до Генпрокуратури.

– Ми виступаємо проти бездіяльності щодо розслідування резонансних справ та утиску малого й середнього бізнесу, – говорила у гучномовець Оксана Піддубна, депутат Автозаводської райради Кременчука, та громадська активістка. – У зв’язку з цим активісти Полтавщини 17 квітня у Кременчуці провели мітинг, однією із вимог якого було звільнення заступника прокурора міста Станіслава Торобчина , який тривалий час виконував обов’язки прокурора міста. За цей період проявив себе не користь громади.

Тоді кременчужани звинувачували Торобчина у тиску на бізнес та затягуванні розслідування резонансних справ та пообіцяли черговий мітинг 27 квітня, якщо кадрових рішень не буде. Люди вимагали перевірити діяльність пана Торобчина. Власне, як і анонсували тоді активісти, вимагатимуть люстрації прокурора області Яна Стрелюка. Проте обурення активістів не завершилося тим, чого ті бажали: побачити і поговорити із Стелюком їм не вдалося.

– Складається враження, що Стрелюк разом із Торобчиним вирішують свої особисті справи, використовуючи службове становище, – говорить активістка.

Люди підготували та підписали звернення до Генпрокуратури щодо доцільності перебування Яна Стрелюка на посаді прокурора області. Звернення від полтавців заступнику Генерального прокурора Давиду Сакварелідзе, головному люстратору цього відомства, передасть Євгеній Храбров. Попри це, мітингувальники не збираються залишати справу, все таки домагатимуться пояснень від Стрелюка та навіть його відставки, якщо в цьому виникне необхідність.

До теми: За скандального ректора Онищенка узялася прокуратура Полтавщини

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter